Haberler

Mut'ta Kayısı İhracatı Başladı

Mersin'in Mut ilçesinde bu yıl gerçekleştirilmesi hedeflenen 20 bin ton kayısı ihracatından 30 milyon dolar beklendiği bildirildi.

Mersin'in Mut ilçesinde bu yıl gerçekleştirilmesi hedeflenen 20 bin ton kayısı ihracatından 30 milyon dolar beklendiği bildirildi.

Mut İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Levent Abaş, kayısı ihracatına başlanılan ilçede bu yıl 55 bin 240 dekar alanda kayısı üretiminin yapıldığını, rekolte beklentisinin ise 80 bin ton olduğunu söyledi.

2003 yılında yaklaşık 3 bin ton kayısı üretimi yapıldığını hatırlatan Abaş, "2013 yılında 76 bin ton kayısı üretildi. Geçen yıl ise 24 bin ton kayısı ihraç edildi ve toplamda 40 milyon dolar gelir elde edildi. Bu yıl da 20 bin ton kayısının ihraç edilmesi bekleniyor. İhracattan beklenen rakam ise 30 milyon dolardır" dedi.

HEDEF UZAKDOĞU PAZARI

Kayısı hasatının Akdeniz ülkelerinden Fransa, İtalya ve İspanya'dan önce Mut'ta gerçekleştiğini belirten Abaş, "Dünyada olduğu gibi Türkiye'de turfanda sofralık kayısı ilk olarak Mut'ta yetiştiriliyor. Bundan dolayı üretilen kayısı ihraç edildiği gibi, iç piyasada da satışı hızlı oluyor. Mikro klima özelliğine sahip olan coğrafyamızda kayısının aroması, yüksek albenisi olduğundan dolayı talep her yıl artıyor. İhracatın bugün başlamasına rağmen ilk günde yaklaşık 20 ton ihracat gerçekleşti. İhracat mayıs ayının başlarında başlayıp haziran sonuna kadar devam edecek. Kayısı daha çok Rusya, Romanya, Ukrayna ve Letonya ülkelerine ihraç edilmektedir. Geçen yıl Japonya'dan bir heyet geldi. Bazı incelemelerde bulunan Japon heyeti ile yapılan görüşmelerde olumlu sonuçlar ortaya çıktı. Hedefimiz, ileriki tarihlerde Uzakdoğu pazarına da kayısı ihracatı yapmaktır" diye konuştu.

TADI VE KALİTESİ YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ

Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar da bu yıl kayısının tadı ve kalitesiyle altın yılını yaşadığını söyledi.

Bu yıl üreticinin kaliteden ve verimden memnun olduğunu söyleyen Acar, şöyle devam etti:

"Şu an 18 ihracatçı firma Mut halinde kayısı alımı yapmaktadır. İhracatın ilk kayısı alımı 4 ila 4 bin 500 liradan alıcı buldu. İlçede ağırlıklı olarak, Precoce de Thriyinthe, Septik, İtalyan tokalı, Tokaloğlu, Bebeko, Karacabey, Ninfa, Şekerpare ve Çağataybey cinsi kayısı üretimi yapılmakta. Bugünlerde ihracata giden kayısı fiyatları 4 ila 4 bin 500 TL civarındadır. İç piyasa ise 2,5 ila 5 bin TL'ye alıcı bulmaktadır. İhracatın ilk günü olmasına rağmen bir günde 20 ton kayısı ihracat edildi. Sezon sonuna kadar 20 bin ton ihracat gerçekleşmesi bekleniyor" şeklinde bilgi verdi. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Akdeniz Mersin Mut Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title