Haberler

Musul'un İnşası İçin Destek Çağrısı

ZUHAL UZUNDERE KOCALAR - Irak'ın Gaziantep Başkonsolosu Muayed Ömer Koperly, Türkiye'den ve iş adamlarından Musul'un yeniden inşası için destek istedi.

Koperly, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DEAŞ terör örgütünün ülkesinde özellikle Musul ve civarında halka zulmettiğini, katliamlar yaptığını, tarihi ve kültürel eserlerin yanı sıra kentteki alt ve üstyapıyı yerle bir ettiğini söyledi.

Hasarın çok büyük olduğuna değinen Koperly, Irak ordusu ve silahlı güçlerinin halkın ve hükümetin desteğiyle Musul'un bir süre önce terör örgütü DEAŞ'tan kurtarıldığını anımsattı.

Koperly, Irak'ın başkent Bağdat'tan sonra en büyük ikinci kenti olan Musul'un DEAŞ kontrolünde olduğu dönemde büyük bir yıkıma uğradığını dile getirerek, " Türkiye'den ve iş adamlarından Musul'un yeniden inşasına destek olmalarını istiyoruz. Milletin evleri yok, okulları, hastaneleri yıkılmış durumda. DEAŞ Musul'a yüzde 80 oranında zarar vermiş. Rica ediyoruz bütün şirketlerden, dost ve kardeş ülkelerden bize destek olsunlar, Musul'u yeni baştan yapalım." diye konuştu.

"1 milyon kişi evlerini terk etti"

Terör örgütü DEAŞ'ın, Musul'u işgal ettiği 2014 yılından bu yana 1 milyon kişinin evlerini, topraklarını terk etmek zorunda kaldığını, kalanların da büyük acılar çektiğine işaret eden Koperly, DEAŞ'lı teröristlerinin Musul'dan temizlendiğini duyan vatandaşların evlerine dönmeye başladığını kaydetti.

Evlerini terk etmek zorunda kalanların Irak'ın diğer şehirlerine ya da Suriye ve Türkiye'ye göç ettiğini aktaran Koperly, şöyle devam etti:

"Şu anda Türk hükümetinin de desteğiyle Türkiye'de bulunan Musullular, memleketlerine dönmeye başladı. Bugün 350 kişi gönderdik Habur tarafından. Daha önce de 250 kişi gitmişti. Millet de evlerine dönmek istiyor. Kahramanmaraş'ta 6 bin kişi var. Gaziantep'te de takriben 8 bin kişi yaşıyor. Yüzde 80'i dönmek istiyor. Türkiye'de yaşayan Irak vatandaşlarından dönmek isteyenleri evlerine gönderiyoruz."

Muayed Ömer Koperly, Irak hükümetinin Musul'u ayağa kaldırmak için ufak da olsa adım attığını, belediye işçilerinin evleri, yolları temizlemeye başladığını dile getirdi.

Irak ve Türkiye'nin dost ve komşu iki ülke olduğuna işaret eden Koperly, "Tarihi bağlarımız var, ricamız Türkiye bize yardım etsin. Özellikle Gaziantep ve Irak arasında gelişmiş bir ticaret ilişkisi var. Bu kapsamda sayın Vali Ali Yerlikaya ve ekibi bizi ziyaret etti. Bu konu üzerinde konuştuk. Musul'a olan davetimizi kabul etti. En kısa sürede iş adamlarıyla Musul'a giderek orada yapılması gerekenleri inceleyeceğiz ve plan yapacağız. Gaziantep bizim için önemli. Bize çok yakın." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Gaziantep Türkiye Musul Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title