Haberler

Musul'u Özgürleştirme Planı"

Musul İl Genel Meclisi Başkanı Kiki: "Kenti özgürleştirmek için ihtiyacımız en az 20 bin asker, şimdiye kadar 10 bin asker aldık.

Musul İl Genel Meclisi Başkanı Beşar Kiki, terör örgütü IŞİD'in kontrolündeki Musul'un kurtarılması için 10 bin kişilik bir ordu hazırladıklarını, bu rakamı 20 bine çıkaracaklarını belirtti.

Kiki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak hükümetinin " Musul'u Özgürleştirme Planı" hazırladığını ifade etti. Bu plana Irak ordusu, Peşmerge, koalisyon güçlerinin yanı sıra Musul Valiliği'nin de dahil edildiğini aktaran Kiki, "Planın uygulanması tarafların hareket kabiliyetine bağlı. Musul'un kurtarıldıktan nasıl korunacağı da planın bir parçası. İnsanların evlerine dönebilmesi için güvenlik sağlanmalı ve IŞİD'in bir daha şehre saldırmasına izin verilmemelidir" dedi.

Bu nedenle her türlü ayrıntı üzerinde çalışıldığını dile getiren Kiki, "Musul'u özgürleştirmek için ihtiyacımız olan en az 20 bin asker, şimdiye kadar 10 bin asker aldık. Bu birliklere iyi bir eğitim vermemiz gerekiyor" diye konuştu.

Peşmergenin plana dahil olmaması durumunda operasyonun başarısız olacağını savunan Kiki, "Musul'un kurtarılmasının bahara kadar uzayabilir. Bu durum bizleri üzüyor. Çünkü teröristler, her geçen gün şehri daha fazla yıkıyorlar. İnsanları öldürüyor ve kadınların namusunu kirletiyorlar" ifadesini kullandı.

"Müdahale korkusu" nedeniyle IŞİD'in, Musul'dan kaçış hazırlığı yaptığını iddia eden Kiki, şunları söyledi:

"Kendi tercihleriyle mi çekilirler yoksa ağır kayıplar verdikten sonra mı çıkmak zorunda kalırlar bilemiyoruz. Halkın artık onları istemediğini biliyorlar. O nedenle insanlara kötü muamelede bulunuyorlar. Terörist örgüt IŞİD, Sünnilerin temsilciliğini yapmıyor. Fakat güçlü oldukları için zorla dayatmada bulunuyorlar."

Kendilerine bilgi aktaran ve teröristlerin elindeki Yezidi kızlarını kurtarmaya çalışan 2 kişinin fark edilerek infaz edildiğini belirten Kiki, Musul'daki telefon erişiminin de bu nedenle engellendiğini kaydetti.

Musul'daki IŞİD militanı sayısının 20 binden fazla olduğunu aktaran Kiki, "Şehri ele geçirdiklerinde sadece 2 bin kişiydiler. Daha sonra zorla veya gönüllü olarak insanları saflarına çektiler. Birkaç aşiret de onlarla ilişkiye geçti. Ancak Musul'daki çoğu aşiret lideri şehrin dışında ve IŞİD'le birlikte değildir. Musul'un yüzde 85'i terör örgütüne karşıdır ve bir an önce şehrin kurtarılmasını istiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Irak'ta, IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların haziran ayında Musul başta olmak üzere bazı bölgelerin kontrolünü ele geçirmesinin ardından, IŞİD ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar sürüyor. ABD ve koalisyon güçleri de Irak ordusuna havadan destek veriyor. - Erbil

Kaynak: AA / Güncel

Musul Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title