Haberler

Musul'u Kurtarma Operasyonu Hazırlıkları

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Milletvekili Aydın Maruf, Musul operasyonu için 500 Türkmen güvenlik gücünün askeri eğitim aldığını bildirdi.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Milletvekili Aydın Maruf, Musul operasyonu için 500 Türkmen güvenlik gücünün askeri eğitim aldığını bildirdi.

Maruf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Musul'u DAEŞ'ten kurtarma operasyonunda görev alacak 500 Türkmen'e askeri eğitim veriliyor. Ancak bu sayının artırılması için gerekli çalışmalar yürütülüyor. Türkmen gücü, Musul ve Telafer'i kurtarma operasyonunda önemli bir rol alacak" dedi.

Türkiye'nin Türkmenlere desteği

Türkiye'nin yakın zamanda Irak'taki Türkmen gönüllülere askeri eğitim vereceğini ifade eden Maruf, "Türkiye'nin lojistik ve askeri desteği bizim için çok önemlidir. Türkiye'nin, Musul operasyonuna katılması, kentteki farklı etnik ve dini unsurlar üzerinde birleştirici bir rol görecektir. Türkmenler olarak Türkiye'nin Musul operasyonunda etkin rolünü çok istiyoruz ve destekliyoruz. Sadece biz değil Kürtler ve Araplar da bunu istiyor" diye konuştu.

Maruf, Peşmerge bünyesinde bir Türkmen tugayının kurulması için çalışmaların sürdürüldüğünü, söz konusu tugayın oluşturulması için bir komisyon kurulacağını kaydetti.

Irak'ın ikinci büyük kenti Musul 10 Haziran 2014'te ordu güçlerinin çekilmesinin ardından DAEŞ'in eline geçmişti. Musul'un düşmesinin ardından Irak'ın en büyük ilçesi olarak kabul edilen Türkmen nüfusun yaşadığı Telafer de DAEŞ'in kontrolüne girmişti. Dünya ile bağlantısı koparılan Musul ve Telafer'deki son durum, şehirden kaçmayı başaran kişilerden alınıyor. Buna göre elektrik, yakıt ve içme suyunda sıkıntının yaşandığı Musul'da gıda kıtlığı ve pahalılık hayatı zorlaştırıyor. DAEŞ'in yerel halka yönelik baskı ve saldırıları da sürekli gündeme geliyor.

Irak'ta terörün bitirilmesinin anahtarı olarak Musul operasyonu görülüyor. Bu nedenle ABD öncülüğündeki koalisyon ülkeleriyle Irak ordusu, Şii milisler ve Peşmergeden oluşan birlikler, Musul'u kurtarmak için operasyon hazırlıklarını sürdürüyor. Söz konusu operasyonda muhtemel mezhep çatışmalarının önüne geçmek için öncü birliğin Sünnilerden oluşması isteniyor. Bu nedenle Erbil'deki kamplarda, oluşturulan Sünni güçlere askeri eğitim veriliyor. Peşmergenin de Musul operasyonunda özellikle kuzey yönünde ciddi bir rol üstlenmesi bekleniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Aydın Telafer Musul Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title