Haberler

Musul'u IŞİD'in Elinden Kurtarma Planı

Güncelleme:

Uluslararası koalisyonun mayıs ayında başlaması planlanan Musul'u kurtarma operasyonuyla ilgili görüşmeler sürerken, gözler Türkiye'nin vereceği desteğe çevrildi.

Türkiye'nin Irak'a yardım taşıyan C-130 tipi 2 askeri uçağı, Irak'taki El Musenna Askeri Hava Üssü'ne indi. Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı, yardımları Irak Savunma Bakanlığı yetkililerine teslim etti. Kaymakçı, " Türkiye, gerek DEAŞ'la Mücadele Uluslararası Koalisyonu bünyesinde, gerekse ikili düzeyde, terörle mücadelesinde kardeş Irak hükümetinin ve halkının yanında olmayı ve Irak'ın birliği ve bütünlüğü için elinden gelen katkıları sunmayı sürdürecektir" dedi.

KUZEYE ÇIKIŞ VE PETROL PAYLAŞIMI

Ortadoğu ve terör uzmanı Prof. Dr. Mesut Caşın, Musul'u kurtarma planı ve Türkiye'nin vereceği destekle ilgili olarak "Bu harekât Obama'nın askeri planına göre büyük operasyonun başlangıcı. IŞİD Musul'da askeri noktalara saldırdı, ordu binalarını havaya uçurdu, Musul Müzesi'ndeki heykelleri kırarak algı operasyonu yürüttü. ABD'nin, IŞİD'in gelir ve petrol sahalarını azaltmak ve ilerleyişini önlemek istediğini görüyoruz. IŞİD'i kuzeye doğru püskürtecekler. Bu, Suriye topraklarını içine alacak bir operasyonu ileride gündeme getirebilir. Bu operasyon kuzeye çıkışın ilk sinyali. Operasyon, 'de facto' olarak Irak'ın iradesinin bölünmesinin yanı sıra petrol kaynaklarının nasıl paylaşılacağının emareleridir. Kürtler aslan payını aldı. Basra petrollerini Şiiler aldı. Sünniler ise ekonomik cebirden pay alamıyorlar" dedi.

Caşın, Ankara'nın tavrının değiştiğini vurgulayarak, "Savunma Bakanı'nın Irak ve Erbil'e gitmesi istihbarat ve güvenlik anlaşması yapılabileceği anlamına geliyor. IŞİD'in terör saldırılarını artırması ve Türkiye'yi tehdit eder hale gelmesiyle, Türkiye'nin IŞİD'e karşı farklı bir politika uygulayacağını söyleyebiliriz. Türkiye'nin beklentilerine ABD ne kadar cevap verirse, Türkiye de koalisyona o denli destek verir" diye konuştu.

"OPERASYONDA İKİNCİ AŞAMA BAŞLIYOR"

Bilgesam Başkanı Doç. Dr. Atilla Sandıklı ise "Orayı ele geçirmek Bağdat'ın moralini artıracak ve IŞİD'le mücadeleyi maksimize edecek. Merkezi Irak güçleri ve peşmergeler eğitiliyor. Musul'a olası operasyonda, Türkiye'nin bunun dışında kalması mümkün değil. Koalisyon güçleriyle daha sıkı işbirliğine gitme eyleminde olacak. Lojistik destek, silah-cephane temini, İncirlik'i açma gibi adımlar olabilir. IŞİD'e yönelik operasyonun birinci adımı IŞİD'in gücünü kırmak ve genişleme motivasyonunu ortadan kaldırmaktı. Bu oluştu. İkinci aşama IŞİD'i yok etmeye yönelik harekât. İkinci aşama başlıyor" dedi.

ULUSLARARASI KOALİSYONUN ÜÇ AŞAMALI MUSUL PLANI

Musul'u kurtarma planının ayrıntıları şöyle: ABD öncülüğündeki koalisyon nisan sonu-mayıs başında düğmeye basacak.

1- Musul'da IŞİD mevzileri havadan vurulacak. IŞİD liderlerine yönelik nokta operasyonlar yapılacak. Hava operasyonu 4-5 ay sürecek.

2- Hava operasyonlarıyla IŞİD'e yardımın bitmesi, lider kadronun ortadan kaldırılıp örgütün zayıflatılması hedefleniyor. Irak ordusunun eğitilmesi nedeniyle Musul'a kara operasyonu en erken ekim ayında başlayacak.

3- Musul operasyonu için 20-25 bin savaşçı gerekli görülüyor. Peşmerge ve deneyimli Kürt silahlı güçleri, Musul'a Ambar'dan girmeden önce Ambar civarındaki tehditleri, mevzileri yok edecek.

IŞİD MUSUL'DAN KAÇACAK KAMIŞLI'YA SALDIRACAK

Irak'ın Musul şehrinin IŞİD'in elinden alınması için başlatılması olası harekât, Türkiye'ye yönelik yeni bir göç dalgasını gündeme getirecek. IŞİD'e yönelik kara operasyonu başarılı olursa, örgüt militanları, geri çekilirken Nusaybin'in tam karşısında, 7 kilometre uzaklıktaki Suriye'nin 1 milyon nüfuslu Kamışlı kentine saldırabilir. Türkiye, saldırı halinde sınırına 500 bin kişinin akın edeceğini öngörüyor. Ancak Nusaybin hattındaki arazilerin büyük bölümü mayınlı... Bu da binlerce kişinin ölümle burun buruna gelmesi demek. Türkiye, mayınlı alanın önüne hendek kazarak önlem almaya başladı. Genişliği 3, derinliği 2 metre olan hendek kazma faaliyeti sürüyor. Sınırdaysa askeri önlemler de artırıldı.

(Kaynak: Habertürk)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Kaymakçı Türkiye Bağdat Irak Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (6)

KAMİL:

TÜRKİYE TEK BAŞINA 3 GÜNLÜK OPERASYONLA İŞİDİDE TEMİZLER MUSULLA KERKÜĞÜDE TOPRAKLARINA KATAR ACI AMA GERÇEK

5
11
yanıtYanıtla
erdemMobil-ANDROID:

abd musulu bi cebinden alip diger cebine koyacak bide bu yardmlar bilinki pkkya gidiyor

6
2
yanıtYanıtla
010101Mobil-ANDROID:

ne desteği vereceksiniz ya.. iki Damal petrol vermezlermi diye bu yalakaligi yapıyorsunuz.. ırak bize PKK ile mücadelede ne zan yanımızda durdu..

2
4
yanıtYanıtla
KurdomobilWeb@haberler.com:

Bir gün hersey deyistigin de kacacak delik bile bulamayanlar olacak iste o gün güldüyümüz gün olacak

3
1
yanıtYanıtla
KurdomobilWeb@haberler.com:

Hersey tamam türkiye , avrupa , amerika , ingiltere de yasayan yüzde seksen ne kadar manyak , piskopat asiri radikal dinci kesimini gönderip ic temizlik yapti isidin ortaya cikmasiyla avrupa da benzin mazotun fiyati yüzde yetmis düsüs yapti olan gene ortadogudaki gariban insanlara oldu ve bu savasin sonun da yine gariban mazlum fakir fukara ölecek niye orta dogu projesi altin da dis güclerin dengelerini korumasi amaciyla yaptirilmis bir zulüm oyunudur bu saydigim ülkelerin tamami cikar icin kimsenin gözünün yasina bakmadilar buundan sonra da bakacak gayeleri olmayacak allah tan dileyim bundan bes milyon sene önce nasil gökten tas yagdiysa gene nasib olur insallah dünyanin gidisatini insanlarin cikarlarini kendi menfaatleri icin mahsumun kanini aldiklari bu dünyada yedi bucuk milyar insanin bes bucuk milyari allahu tealanin emriyle alinsin insanlarin cikarci para manyagi olmus insanlarin elinden olmasin tüm insan gibi insan yasamasini sevenlere saygilar

1
0
yanıtYanıtla
QwertyMobil-IOS:

???

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title