Haberler

Musul'u Daeş'ten Kurtarma Operasyonu

Irak'ta terör örgütü DAEŞ'in elinde tuttuğu Musul'un İl Meclisi Başkanı Beşar Kiki, kente yönelik kurtarma operasyonu başlaması halinde, yaklaşık 500 bin kişinin iç göçmen statüsüne düşebileceğini belirtti.

HAMİT HÜSEYİN - Irak'ta terör örgütü DAEŞ'in elinde tuttuğu Musul'un İl Meclisi Başkanı Beşar Kiki, kente yönelik kurtarma operasyonu başlaması halinde, yaklaşık 500 bin kişinin iç göçmen statüsüne düşebileceğini belirtti.

Kiki, AA muhabirine Musul operasyonunun muhtemel sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, "Terör örgütü DAEŞ'in Musul'dan çıkarılması ve bölgenin geri alınması için başlatılacak operasyonun sonunda 500 bin kişinin iç göçmen statüsüne düşeceğini tahmin ediyoruz. Bu insanların karşılanması için çok güçlü bir hazırlık yapılması lazım. Evet bazı temel hazırlıklar yapıldı ancak yetersiz. Irak merkezi hükümeti maalesef mali olarak bu konuda henüz bir ödenek ayırmadı." dedi.

Operasyonun en az zararla sonuçlanması için kentteki etnik ve dini unsurlar arasında yapılacak siyasi ittifakın da çok önemli olduğuna dikkati çeken Kiki, şu ifadeleri kullandı:

"Musul'u kurtarma operasyonu sadece askeri boyuttan ibaret değildir, bölgede yaşayan etnik ve dini gruplar arasında siyasi bir ittifakın yapılması lazım. Söz konusu siyasi ittifak yapılmadığı takdirde, kurtarma operasyonu gecikebilir ya da yanlış bir operasyon ortaya çıkabilir."

"PKK bölgede istikrarsızlığa yol açıyor"

Kiki, Musul'u kurtarma operasyonuna Şii milis güçlerden oluşan Haşdi Şabi'nin katılmasını kabul etmediklerini belirterek, bunun nedenini de "Haşdi Şabi'nin kurtarma operasyonuna katılmasını kabul etmiyoruz. Şiilere karşı olduğumuzdan değil ancak Musul'daki hassasiyetlerin göz önünde bulundurulması için böyle bir karar aldık. DAEŞ'in daha da güçlenmemesi için atılan bir adımdır." şeklinde açıkladı.

Bölgede istikrarsızlık ve provokatif eylemlerin kaynağı olan terör örgütü PKK'nın da Musul'da barınmak istemesine şiddetle karşı olduklarını vurgulan Kiki, "PKK unsurlarının Şengal (Sincar) bölgesinde kalmasına izin vermiyoruz çünkü istikrarsızlığa yol açıyorlar. Oradaki iç göçmenler evlerine dönmek istiyor ancak PKK buna izin vermiyor. Mevcut haliyle hükümet dairelerini işgal eden militanların en kısa zamanda o daireleri boşaltmaları gerekiyor. Orada kalmalarının bir anlamı yok ve geldikleri yerlere dönmeleri şarttır." ifadelerini kullandı.

Son olarak Türkiye'nin bölgedeki olumlu rolünden de bahseden Kiki, "Türk askerleri kenti kurtaracak güçlere askeri danışmanlık yapacak. Bunun yanında Türkiye, bölgedeki halka insani ve mali açıdan yardım etti ve etmeye de devam ediyor." diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Musul Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title