Haberler

Musul Operasyonu İçin Eğitilen Sünni Güçler Silahlandırılıyor

Irak'ta Musul ilinin DAEŞ'ten kurtarılması için savaşa hazırlanan gönüllü Sünni güçlerin silahlandırılmaya başlandığı bildirildi.

Irak'ta Musul ilinin DAEŞ'ten kurtarılması için savaşa hazırlanan gönüllü Sünni güçlerin silahlandırılmaya başlandığı bildirildi.

5 bin kişinin eğitim gördüğü Musul Askeri Kampı'nın Sorumlusu ve Irak Suvat Güçleri Komutanı General Vasık Hamdani, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  "Irak Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından temin edilen silahlar bize ulaştırıldı. Ancak daha fazla silaha ihtiyaç duyduğumuz bir gerçek. Çünkü DAEŞ'e karşı çok ağır bir savaşa gireceğiz" dedi.

Türkiye'ye teşekkür

Koalisyon ülkelerinden gelen subayların, kamptaki güçlere savaş eğitimi verdiğini aktaran Hamdani, Irak'lı komutanların da bu konuda yeterli donanıma sahip olduklarını dile getirdi. Kampta Türk askeri uzmanların da olduğunu belirten Hamdani,  "Irak ve Musul halkı adına Türkiye hükümetine teşekkür ediyorum. Kendimizi savunabilmemiz için yardıma ihtiyacımız var. Türkiye de bunu sağlıyor" diye konuştu.

Hamdani, Irak'ın içinden geçtiği süreçte önemli bir rol oynayan Türkiye'nin söz konusu askeri ve insani yardımlarının büyük bir öneme sahip olduğunu kaydetti.

"Musul'u kurtarmak için gün sayıyorlar"

Musul Kampı'nda 7 aydır gönüllü Sünni güçlere eğitim verdikleri bilgisini paylaşan Hamdani, "Askerler tahrip gücü yüksek silahların kullanımı, yakın dövüş, sokak çatışmaları ve cephe savaşlarında yeterli donanıma kavuştu. Heşdi Vatani (Vatan Toplulukları) olarak ifade ettiğimiz bu güçler, Musul'u kurtarmak için gün sayıyor" ifadelerini kullandı.

Şimdiye kadar gönüllü asker ve polis olmak için 8 bin kişinin kendilerine başvurduğunu aktaran Hamdani, bu sayının 10 binin üzerine çıkmasını beklediklerini kaydetti. Hamdani, Musul işgali sırasında görevinde ihmalkarlık yapanlar için af çıkarıldığını, bu kişilerin tekrar asker veya polis olmak için kendilerine başvurduğunu söyledi.

Operasyonun başlama tarihi

Hamdani, Musul'u kurtarma operasyonunun ne zaman başlayacağına ilişkin soru üzerine, "Bunun kararını yöneticilerimiz verir. Musul'u kurtarma planını onlar belirler. Biz, en kısa zamanda başlamasını arzu ediyoruz. Bu yakınlarda başlaması en uygun olanıdır. Musul halkı, huzur ve selamet içinde yaşamak istiyor. Evlerini ve barklarını terk edenler de dönmeyi bekliyor. O nedenle bugün başlamasını tercih ederiz" görüşünü dile getirdi.

Musul Askeri Kampı'nın sorumlusu Vasık Hamdani, Peşmergeyle de uyum içinde çalıştıklarını, Musul'un kurtarılmasında Kürt güçlerinin belirleyici olacağına işaret etti.

Silah yardımının yetersizliği

Peşmerge güçlerinin kontrol ettiği Musul çevresinde kurulan 3 askeri kampta Sünni güçler eğitiliyor. Mahmur, Başika ve Rabia'daki kamplarda toplamda 8 bin gönüllüye eğitim veriliyor. Ancak Irak hükümetinin silah yardımının geç başlaması ve sınırlı sayıda gerçekleşmesi, Musul operasyonuna yönelik ciddi bir hazırlık yapılmadığı eleştirilerine neden oluyor. Sünni asker ve polislerin, aylardır silahsız eğitim alması nedeniyle operasyonun gecikeceği belirtiliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Musul Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title