Haberler

Mustafa Kurt: "Anız Yangını, Hem Maddi Hem de Manevi Zarara Yol Açıyor"

Kütahya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, Kızılcaören köyünde anız yangınları hususunda çiftçi toplantısı düzenleyerek, uyarılarda bulundu.

Kütahya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, Kızılcaören köyünde anız yangınları hususunda çiftçi toplantısı düzenleyerek, uyarılarda bulundu.

Tedbirsizlik, dikkatsizlik ve ihmaller nedeniyle özellikle hububat hasadı sonrasında görülen anız yangınları konusunda çiftçiyi bilinçlendirerek gerekli uyarılarda bulunmak amacıyla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Kızılcaören köyünde çiftçi toplantısı düzenlendi.

Anız yangınlarının birçok zararının olduğu belirtilen toplantıda en çok orman yangınlarına, telefon ve enerji iletim hatlarının yanmasına, oluşan duman ve sis nedeniyle çeşitli trafik kazalarına, hasat edilmemiş komşu tarlaların yanmasına, yakın köylerdeki hayvan barınaklarının ve yerleşim birimlerinin yanarak maddi ve manevi zarara yol açtığı ifade edildi.

Tarlada kalan sap parçalarından kurtulmak için çiftçilerimizin zaman zaman yakarak yok etmeyi tercih ettiğini belirten İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mustafa Kurt, bilinçsiz ve dikkatsiz şeklide yakılan anız sonucunda çıkan yangınların ülkemizi her yıl milyonlarca liralık maddi zarara uğrattığını belirtti.

Kurt, "Anız yangınları toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına neden olur. Anız yakılması su ve rüzgar erozyonunu artırmakta, doğal dengeyi bozmaktadır. Tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın yapısının ve verimliliğinin sürdürülebilirliği için gerekli önlemleri alarak, çağın gerektirdiği teknoloji ve kaynakları kullanmalıyız. Toprağı koruyarak ekolojik çevreye uyumlu tarım için çiftçileri bilinçlendirerek, halkımızın anız yangınlarına karşı hassasiyet göstermesini sağlamalıyız" diye konuştu.

Düzenlenen çiftçi toplantısında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik personeli tarafından hazırlanan eğitim amaçlı slayt gösteriminin ardından karşılıklı bilgi alışverişinde bulunularak, anız yakmak ve yaktırmanın yasak olduğu belirtilmiş, yakanlar ve yaktıranlar hakkında yasal işlemlerin yapılarak idari para cezası ile cezalandırılacağını ifade edildi. (EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Kurt Kızılcaören Kütahya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title