Haberler

Mustafa Koç Döneminde Koç Holding Atağa Kalktı

Mustafa Koç'un, Koç Holding'in yönetim kurulu başkanlığı görevinde bulunduğu 13 yıllık sürede, grubun varlıkları ve cirosu 5 katına çıktı.

İş dünyasının önde gelen isimlerinden Mustafa Koç, Koç Holding'in yönetim kurulu başkanlığını üstlendiği 2003 yılından bu yana birçok yeniliğe imza atarken, holdingin faaliyet gösterdiği sektörlerde etkinliğinin artmasında büyük rol oynadı.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Koç Holding'in 2002'de 46,3 milyon lira olan konsolide net karı, Mustafa Koç'un göreve gelmesinin ardından her yıl kademeli yükselişini sürdürerek geçen yılın 9 ayında 2,2 milyar liraya çıktı.

Holdingin 2002 yılı sonunda 13,7 milyar lira olan toplam varlıkları, geçen yılın dokuz ayında 73,4 milyar liraya yükseldi. Bu dönemde holdingin ödenmiş sermayesi de 1,1 milyar liradan, 2,5 milyar liraya ulaştı. Böylece geçen 13 yıllık sürede grubun toplam varlıklarında yüzde 436,5'lik, ödenmiş sermayesinde ise yüzde 127,3'lük artış yaşandı. Bu da 13 yılda holdingin varlıklarının 5 katına, ödenmiş sermayesinin ise 2,3 katına çıktığını gösteriyor.

Öte yandan Koç Holding'in 2002 sonunda 12,9 milyar lira olan satış gelirleri, 2014 sonunda yüzde 430'luk artışla 68,3 milyar liraya yükseldi. Geçen yılın dokuz aylık rakamlarına bakıldığında holdingin satış gelirlerinin 51 milyar lira olduğu görülüyor.

Holding'in piyasa değeri ise hali hazırda yaklaşık 28 milyar lira düzeyinde bulunuyor.

Mustafa Koç'un göreve gelmesinin ardından yapılan atılımlardan en önemlileri arasında Türkiye'nin önde gelen sanayi kuruluşu TÜPRAŞ'ın hisse devri yer alıyor.

Koç-Shell Ortak Girişim Grubu, 2005'te TÜPRAŞ'ın yüzde 51'lik hissesinin devrine ilişkin yapılan ihaleyi kazanmış, 2006 başında da hisse devri gerçekleşmişti.

Öte yandan 2004 yılında Aygaz Doğalgaz'ın kurulması ve 2005'te Yapı Kredi Bankası hisselerinin holding bünyesine katılması da Mustafa Koç'un başkanlığı döneminde atılan önemli adımlar başında geliyor.

Mustafa Koç'un özgeçmişi

Mustafa Koç, Koç ailesinin 3. kuşak üyesi ve iş adamıdır. Koç, İsviçre'de Lyceum Alpinum Zuoz'u bitirdikten sonra, ABD'de George Washington Üniversitesi İşletme Bölümü'nden 1984 yılında mezun oldu.

Çalışma hayatına 1984'te Tofaş'ta müşavir olarak başlayan Koç, Ram Dış Ticaret'te Satış Müdürlüğü ve Satış Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulundu.

Koç, 1992 yılında Koç Holding'e geçerek sırasıyla başkan yardımcılığı, başkan, yönetim kurulu üyeliği ve yönetim kurulu başkan vekilliği görevlerini yürütürken, 2003 yılından bu yana holdingin yönetim kurulu başkanlığını üstlendi.

Öte yandan, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği 2005-2010 Dönemi Yüksek İstişare Konseyi Başkanlığı'nı yürüten Koç, Rolls-Royce Uluslararası Danışma Kurulu üyesi olup, JP Morgan Uluslararası Konseyi ile Council on Foreign Affairs Uluslararası Konseyi'nde de yer aldı.

Koç, ayrıca Bilderberg Toplantılarının Yürütme Kurulu Üyesi olup, sosyal ve kültürel yaşama katkılarını hayata geçiren Vehbi Koç Vakfı'nın Yönetim Kurulu ve Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nın Mütevelli Heyeti üyesiydi.

Mustafa Koç, 2005 yılında İtalya Hükümeti'nin Cavaliere D'Industria nişanına, 2012 yılında Uluslararası Leonardo Ödülü'ne layık görüldü.

Kaynak: AA / Ekonomi

Koç Holding Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title