Haberler

Müslüman Kızılderililer (2)

- Cami, Sultanahmet meydanı, medrese içi ve namaz kılan insanlar detayları Rehue Calquin ile röportaj00: 00: 00: 00 - 00: 00: 26: 21 Müslüman oldum, çünkü bu gerçeği bulma arayışımda Hz. Muhammed'in (sav) hayatının örneklerini ve Kur-an'I Kerim'I bulabilirsiniz.

- Cami, Sultanahmet meydanı, medrese içi ve namaz kılan insanlar detayları

Rehue Calquin ile röportaj

00: 00: 00: 00 - 00: 00: 26: 21

Müslüman oldum, çünkü bu gerçeği bulma arayışımda Hz. Muhammed'in (sav) hayatının örneklerini ve Kur-an'I Kerim'I bulabilirsiniz.

Bizim eski toplumumuzdaki inanış da buna çok yakındı.

Herkese saygı içeriyordu.

00: 00: 26: 22 - 00: 01: 06: 02

Bizim halkımız Tanrı'ya aşkı, sevgiyi gösteriyordu.

Tanrı ile her zaman, her saniye bağlılık içinde olmak lazım.

O, bizim gündelik hayatımızın bir parçası, yaşam tarsi, ruhumuz…

Bunu Hz. Muhammed ile Kur-an'ı Kerim ile buldum.

İslam'ı çok daha yakından tanıyıp günlük yaşamıma etki eden aynı duyguları derinden hissettim.

00: 01: 20: 00 - 00: 02: 43: 12

Belki de Müslümanlarda olup diğer inanışlarda bu kadar güçlü olmayan en önemli şey kardeşlik arayışı, dostluk, birlik.

Hangi ulustan, nereden gelirse gelsin eğer bir kişi Müslüman ise ona sevgi ile yaklaşıp içlerine alıyorlar.

Diğer yandan İslam dünyasının kuralları olağanüstü güzel.

Çünkü karşılıklılık ilkesine dayanıyor.

Karşılıklılık ve aile maalesef günümüzde kaybedilen değerler.

İslam dünyası bunu en güçlü şekilde korumaya çalışıyor.

Aile, din içinde inşaa ediliyor.

Bu adil bir ulus ve bir toplum yaratmak için çok önemli.

00: 03: 05: 24 - 00: 03: 13: 03

Çok tatlı bir kızımız var ve kızımız da Müslüman oldu.

00: 03: 20: 24 - 00: 03: 32: 10

Onu (kızımızı) Müslüman bir insan olarak yetiştireceğim.

Çünkü Müslümanlık O'nun kendi seçimini özgürce yapmasını sağlıyor.

İslam yolu; özgürlük yolu.

00: 03: 49: 05 - 00: 04: 28: 16

Eşitlik gibi değerleri tekrardan elde edebilmek için mücadele eden bir toplumum var.

İslam'a çok yakın olan toplumsal değerleri korumak için mücadele ediyorlar.

Ben tüm eski kültürlerin, İslam'ın bir parçası olduğuna inanıyorum.

İslam o kadar büyük ki, tüm bu değerleri içinde barındırabilir.

Benim toplumum da kendi değerlerini, haklarını, toprağını, otonomisini geri kazanmak için mücadele ediyor.

00: 04: 39: 20 - 00: 05: 17: 18

Burada kendimizi çok rahat hissediyoruz.

Bize çok iyi davranıyorlar.

Ve burada İslam'ı iyi bir şekilde öğrenip kendi halkımıza İslam kültürünü anlatabileceğimizi sanıyoruz.

Türkiye'nin kökleri, geçmişi çok önemli ve buraya her gelişimizde yeni bir şey alıp Amerika'ya (kıta) dönüyoruz.

00: 05: 31: 20 - 00: 06: 04: 22

Diğer İslam ülkelerini iyi tanımadığımı söylemek istiyorum.

Ama Türkiye için söyleyebileceklerim; hangi dinden veya sosyal sınıftan olursa olsun, herkese saygı gösterildiğidir.

00: 06: 16: 17 - 00: 06: 53: 01

İstanbul olağanüstü güzel bir yer.

Sanki Dünya'nın merkezi burası.

Birçok kültürü, tarihi ve özellikle farklılığı barındıran bir kent.

İstanbul ve Arjantin arasında köprü kurmak istiyoruz. AA - HİKMET ORÇUN ÜRESİNLER - Hayatlarının büyük bölümünü Arjantin'in Kızılderili Mapuche Kabilesine özgü Şaman dininin üyeleri olarak geçiren Rehue Calquin ve Sofia Gonzalez çifti, misyonerlerin kendileri ile buluşturduğu İncil'i okuduktan sonra doğru yolun Kur-an'ı Kerim ve İslam olduğuna karar vererek Müslüman oldular.

Dünya üzerindeki sayıları artık 450 bin civarı kalan Mapuche Kabilesi'nin üyesi 38 yaşındaki Dr. Rehue Calquin ve 33 yaşındaki eşi Sofia Gonzalez İslam'ı tercih edenlerden oldu. Kabilelerindeki yaygın din olan Şaman üyesiyken misyonerlerin kendilerine İncil'i getirdiklerini ve yaymaya çalıştıklarını belirten Kızılderili çift, Hristiyanlığı yol gösterici olarak kabul ettiklerini belirtti. İncil'i baştan sona okuyan ve inceleyen çift, aklına yatmayan şeylerin ve soruların yanıtlarını Kur-an'ı Kerim'i okuduklarında bulduklarını söylediler."Tanrı'yı açıklayacak söz, çizecek bir resim veya heykel yoktur!"

"Tanrı'yı açıklayacak söz, çizecek bir resim veya heykel yoktur!"

İslam'ın karşılıklılık ilkesine dayalı kuralları olduğunu söyleyen doktor Rehue Calquin, kendisinin ve eşi Sofia'nın 2011 yılında İslam ile tanıştığını belirtti. "Bundan önceki inancım, benim yaşadığım yerin, toplumumun inançlarıydı. Aziz Cesteros'un bize öğrettikleriydi; doğaya, insana saygı, her türlü canlıya saygı özellikle Tanrı'ya saygı… Biz biliyoruz ki Tanrı tek. Tanrı'yı açıklayacak söz, çizecek bir resim veya heykel yoktur! Tanrı tüm yaratılanların sahibidir. Bizim eski inançlarımız da bunu söylüyor, bunu öğretiyor. Bu, İslam'dan önce de varolan bir inanç." diyerek aslında İslam'a yabancı olmadıklarını söyleyen Calquin, bundan önce inandıkları sistemin benzer özelliklere sahip olmasının İslam'ı tercih etmelerinde kolaylık sağlayarak pay sahibi olduğunu belirtti.

7 yaşındaki kızlarının da Müslüman olduğunu anlatan baba Calquin "Onu Müslüman bir insan olarak yetiştireceğim. Çünkü Müslümanlık onun kendi seçimini özgürce yapmasını sağlıyor. İslam yolu özgürlük yolu." dedi.

Kızının izlemesi gereken bir yola ihtiyacı olduğunu belirten Sofia Gonzalez "Kızımın Allah'ı tanıması ve Peygamber Efendimiz'in (sav) hadislerini okuması gibi bir yola ihtiyacı vardı. Bu yüzden O'na her gün belirli vakitlerde (ibadet vakti) ne yapması gerektiğini öğrettim." diyerek kızına Müslümanlığı anlattığını belirtti.

"Ben tüm eski kültürlerin İslam'ın bir parçası olduğuna inanıyorum."

Yüzyıllardır kendi toplumunun bazı savaşlar verdiğini belirten Rehue Calquin "Eşitlik gibi değerleri tekrardan elde edebilmek için mücadele eden bir toplumum var. İslam'a çok yakın olan toplumsal değerleri korumak için mücadele ediyorlar. Ben tüm eski kültürlerin İslam'ın bir parçası olduğuna inanıyorum. İslam o kadar büyük ki, tüm bu değerleri içinde barındırabilir. Benim toplumum da kendi değerlerini, haklarını, toprağını, otonomisini geri kazanmak için mücadele ediyor." dedi.

"Neden böyle giyiniyorsun?"

Anne Gonzalez "Başlarda neden böyle (tesettür) giyindiğimi soranlar oldu. Bu duruma mecbur olduğumu söylediler. Sonra onlara nedenlerini anlattım. Aslında başka şeyler olduğunu açıkladım. Sonra saygı duyup kabul ettiler." diyerek geçiş sürecinde yaşadıklarını dile getirdi.

Gerçeği bulma arayışının kendisini İslam'la buluşturduğunu ve Müslüman olmasını da bu arayışın sağladığını belirten Calquin "Belki de müslümanlarda olup diğer inanışlarda bu kadar güçlü olmayan en önemli şey kardeşlik arayışı, dostluk, birlik." diyerek kendi toplumlarındaki eksiliği dile getirdi.

Bundan sonraki dönemlerde de gittiklerini her yerde İslam'ı tebliğ edeceklerini belirten çift Türkiye'de geçirdiklerini tatil zamanının kendilerini ruhsal olarak çok mutlu ettiğini söyledi. Kur-an'ı Kerim'ı Arapça okuyan Calquin "Burada İslam'ı iyi bir şekilde öğrenip kendi halkımıza İslam kültürünü anlatabileceğimizi sanıyoruz." dedi.

"İslam ülkerindeki birçok şeyi seviyoruz!"

Eşi ile birlikte bir İslam ülkesinde yaşamayı düşündüklerini belirten Gonzalez "Müslüman bir ülkede yaşamayı düşünüyordum. İslam ülkerindeki birçok şeyi seviyoruz. Bunlar bizim ülkemizden farklı." dedi.

Kısa süreli İstanbul ziyaretini "İstanbul olağanüstü güzel bir yer. Sanki Dünya'nın merkezi burası. Birçok kültürü, tarihi ve özellikle farklılığı barındıran bir kent." şeklinde yorumlayan çift, imam nikahlarını da burada kıydırdıklarını belirterek İstanbul'a tekrar gelmeye can attıklarını belirtti.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Sultanahmet İstanbul Türkiye Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title