Haberler

Müslüman Din Adamlarından Işid'e Açık Mektup

Abd'de 120'den çok Müslüman din adamı, IŞID savaşçıları ve sempatizanlarını, İslam söylemlerini kullanarak İslam karşıtlığı yapmakla suçlayan açık mektup yayınladı.

Abd'de 120'den çok Müslüman din adamı, IŞID savaşçıları ve sempatizanlarını, İslam söylemlerini kullanarak İslam karşıtlığı yapmakla suçlayan açık mektup yayınladı. Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi Yönetici Direktörü Nihad Awad ve 10 Amerikalı Müslüman dini-sivil haklar lideri ile birlikte mektubu Washington'da açıkladı. 24 Eylül'de yayımlanan ve Kuran'dan örneklere dayandırılan 18 sayfalık mektupta, Irak ve Suriye'de İslam Devleti kurmak amacıyla acımasız ölümler ve yıkımlar gerçekleştiren militanlar ve aşırı ideolojileri sert bir şekilde eleştiriliyor Arapça yazılan mektup, İŞID'ın genç insanları kendi saflarına katmak amacıyla, harekete geçirmekte kullandığı ağır klasik dini metinleri ve klasik din akademisyenlerine yer veriyor.

Awad, klasik Kuran metinlerinin yanlış anlaşıldığı ve yanlış yorumlandığı çünkü şartların ve koşulların değiştiğini anlamadıklarını, İslam'ı anlamadıkça ya da bozma amacı gütmedikçe hiçkimse kuranı yanlış yorumlayamayacağını dile getiriyor. NihadAwad metnin liberal okuyucular için olmadığı, hatta genel Müslümanların metini anlamakta zorlanabileceğini söylüyor. Awad mektubun amacının "İslam Devleti" felsefenin ve işlediği şiddet suçlarının kapsamlı bir şekilde İslami açıdan çürütülmesi olduğunu açıkladı. Mektubun yazarları arasında, Mısır baş müftüsü Şeyh Şevki Allam Şeyh ve Kudüs-Filistin müftüsü Muhammed Ahmed Hüseyin ve Müslüman dünyasında iyi bilinen dini ve akademik figürler bulunuyor. Mektubun özetinde yer alan 24 madde arasında şu noktalara değinilmiş:

İslam'da işkence yapmak yasaktır; Şeytani eylemlerin Allah adına yapıldığını söylemek günahtır; İslam'da insanlar açıkça kendileri inanmadıklarını açıklamadıkları taktirde onları kafir olarak ilan etmek yasaktır."

Müslüman liderler İslam devletini kınamak amacıyla ilk kez bir araya gelmiyor. Örneğin Almanya Müslümanları Merkez Konseyi Başkanı, Aiman Mazyeki, geçen hafta "Müslüman halklar İslam Devleti için savaşan ve İslam'ı çamura sürükleyen katil ve teröristlere karşı seslerini yükseltmeliler" demişti. Fakat Müslüman liderler tarafından Çarşamba günü yayınlanan mektup, "İslam Devleti" ideolojisinin daha önce benzeri görülmemiş bir yalanlaması olarak adlandırıldı. Mektup, kendini İslam Devleti ilan eden grubun yine kendi kendini kutsayan lideri Ebu Bekir El-Bağdadi, savaşçıları ve sempatizanlarına hitap ediyor. Mektubu kaleme alan İslam liderleri, IŞİD örgütü için 'İslam Devleti' adının kullanılmaması isteğinde de bulundular ve "Bu adın kullanılması örgütün tek taraflı ve temelsiz Hilafet ilanını yüreklendirmektedir" dediler. Azınlık grupları destekleyen bir sivil toplum kuruluşu olan 'Amerika'nın Birleşik Sesleri' örgütünün başkanı Ahmed Bedier, "Lütfen onları İslam Devleti olarak anmaktan vazgeçin. Onlar ne Müslüman ne de bir devlet" diye konuştu.

Başkan Obama'da Birleşmiş Milletler 'de yaptığı konuşmada benzer bir noktaya değinerek "İŞID olarak bilinen grup" cümlesini kurarak grup ve İslam'ı ayrıştırmıştı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Washington Işid Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title