Haberler

Muşlu Besicilerin Zorlu Mücadelesi

Muşta besicilik yaparak geçimlerini sağlayan vatandaşlar, dondurucu soğuk ve zorlu arazi şartlarına rağmen hayvanlarına bakabilmek için yoğun çaba sarf ediyor.

Muşta besicilik yaparak geçimlerini sağlayan vatandaşlar, dondurucu soğuk ve zorlu arazi şartlarına rağmen hayvanlarına bakabilmek için yoğun çaba sarf ediyor.

Yazın biçip biriktirdikleri ve üzerini brandayla kapattıkları ot ve samanları, kışın atların arkasına bağladıkları kızaklar ile taşıyarak belirli alanlarda hayvanlarına yediriyor.

Muş'un Varto ilçesine bağlı Yeşilpınar Köyünde besicilik yapan Haşım Kılıçarslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl olduğu gibi kış şartlarında işlerinin daha da zorlaştığını söyledi.

Yazın köye yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta biriktirdikleri ot ve samanları, kışın atlarla küçük ve büyükbaş hayvanlarına yedirmek için taşıdıklarını kaydetti.

Kılıçarslan, "Kış mevsimiyle hayvanlarımızı besleyemez duruma geliyoruz. Bu nedenle yazın otları biçip biriktirerek kış için hazırlık yapıyoruz. Kardan soğuktan etkilenmeyecek şekilde belirli noktalarda yığınlar halinde biriktirdiğimiz ot ve samanların üstünü brandayla kapatarak kış aylarında hayvanlarına verilmek üzere bekletiyoruz. Bu yemlerle hayvanlarımızı havalar ısınana kadar besleyebiliyoruz. Ot ve saman yığınlarımız Köyümüzden yaklaşık 2 kilometre uzaklıktadır. Bu nedenle atların arkasına bağladığımız kızaklarla taşıyoruz."

Bölgede kar yağışı ile birlikte küçük ve büyükbaş hayvanlarına yaklaşık 6 ay süre ile ot ve saman vermek zorunda olduklarını dile getiren Selim Taşlıtepe de kışın çok zor geçtiğini ve hayvanlarının bakımının daha da güç bir hal aldığını anlattı. Taşlıtepe, karların erimesi ile hayvanları yeniden meralara götüreceklerini belirtti.

Kaynak: AA / Güncel

Yeşilpınar Varto Muş Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title