Haberler

Müsiad, Kömür İşletmecilerini Dinledi

Kömür işletmecilerinin sorunlarını ilk ağızdan dinleyip MÜSİAD Genel Merkez aracılığıyla gerekli yerlere ulaştırmayı amaçladıklarını belirten MÜSİAD Zonguldak Şubesi Başkanı Salih Yılmaz, "Konuyu rapor haline getirip en kısa sürede şehrimizin menfaatleri doğrultusunda sonuç almak istiyoruz" dedi.

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Zonguldak Şubesi, Torba Yasasıyla sıkıntıya düşen kömür işletmecilerinin sorunlarını bire bir dinledi. Arı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Günay ve Akkurt Madencilik Firması Sahibi Alaattin Kurnaz ile görüşen MÜSİAD Zonguldak Şubesi Başkanı Salih Yılmaz ve Yönetim Kurulu Üyeleri, sorunun tam olarak anlatılamadığını, kamuoyunda yanlış intibalar oluştuğunu söyleyerek, "Sorunu tam olarak anlaşılması ve gerekli mercilere olabilecek çözümler noktasında yol göstermek için rapor hazırlayıp genel merkezimize sunacağız. Bakanlarımızla görüşeceğiz" dedi.

İşadamları Yusuf Günay ve Alaattin Kurnaz, işçiye verilecek maaşın kendileri açısından sıkıntı oluşturmadığını, önemli olanın diğer maliyetlerin azaltılması olduğunu belirterek, 3 ana maddede çözüm önerisi sundular.

İşadamı Yusuf Günay, Rödövans bedelinin kaldırılması veya yüzde 5'e çekilmesi, yüzde 37 olan sigorta bedelinin yeraltındaki işçiden yüzde 20'sinin alınmayıp yüzde 17'ye çekilmesi ve TTK'nın kendi maliyetinin yarısına işletmelerden kömür almasının sorunu tamamen çözeceğini vurguladı. İşçiyle kesinlikle sorunlarının olmadığını ifade eden Günay, "Biz işçimizle çalışmak istiyoruz. Kömürümüzü ülke ekonomisine kazandırmak istiyoruz. Yetkililere anlattığımızda sorunun boyutunu ilk olarak anlamadıklarını belirttiler. Umarız en kısa sürede sorun aşılır ve üretime devam ederiz" dedi.

İşadamı Alaattin Kurnaz da bunlara ek olarak orman ürünü ve elektrik masraflarının da artarak işletmecilere yük olduğunu belirterek, "Kömür işletmecileri olarak yaklaşık 2 yıldır zararına çalışıyorduk. Torba Yasayla hepten zararına çalışıp bu yükü taşıyamaz hale geldik. İşletmeleri kimse kapatmak istemiyor. Bu sorunun kısa süre içinde çözüleceğine inanıyorum" dedi.

26 redevans sahasında 4 bin 200 işçi çalıştırıldığı belirtilirken bunların işsiz kalmasıyla kentin sosyal ve ekonomik açıdan büyük sıkıntı çekileceği belirtildi. - ZONGULDAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Salih Yılmaz Yusuf Günay Zonguldak Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title