Haberler

Müsiad Kadın Girişimciler Zirvesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, dünyanın geleceğinin, girişimcilerin gayretine bağlı olduğunu belirterek, "Kadınlar da, bu gelecekte yer almak, etkin olmak istiyorsa, girişimciliği önemsemelidir." dedi.

Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kadın Girişimciler Zirvesi gala yemeğinde yaptığı konuşmada, ekonomi dünyasında daha çok kadın istihdamının konuşulduğu bir ortamda, kadını, girişimci olarak konumlandırmanın, son derece önemli olduğunu, MÜSİAD'ın buna öncülük etmesinin, ayrıca değerli olduğunu vurguladı.

Artık yepyeni bir çağda yaşandığını, bilgiye ulaşmanın herkes için çok kolay olduğunu belirten Erdoğan, bilgiyi, yeni bakış açıları ile kullanabilmenin, hayata artı değer olarak kazandırabilmenin önemine değindi.

Bu nedenle, dünyanın geleceğinin, girişimcilerin gayretine bağlı olduğunu aktaran Erdoğan, kadınların da, bu gelecekte yer almak, etkin olmak istiyorsa, girişimciliği önemsemeleri gerektiğine dikkati çekti. Tarihin de bu konuda ilhamlar verdiğini ifade eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bildiğiniz üzere, tarihimizde kadın girişimciliğinin en güzel örneği, Baciyan-ı Rum'dur. Ahilik teşkilatının bir kolu olan bu sivil toplum yapısı, birçok batılı araştırmacıyı şaşırtmıştır. Baciyan-ı Rum, kadınları ilim ve sanat alanında yetiştirmiştir. Kadınların sosyal ve ekonomik hayatta yer almalarını teşvik etmiştir.

Kadınlar, özellikle dokumacılık, keçecilik, nakışçılık, iplik üretimi gibi alanlarda üretim hayatına katkı sunmuştur. Usta-çırak ilişkisinin hakim olduğu bu yapıda kadınlar, yeteneklerine göre yetişme imkanı bulmuş, iş yapma kültürü kazanmıştır. Buralarda verilen mesleki eğitim, sadece teknik bilgiyle sınırlı kalmamıştır. Baciyan-ı Rum, iş ahlakı ile kalitenin buluştuğu yer olmuştur.

Ayrıca, Osmanlı'da kadınların vakıf kuracak kadar servete sahip olduğunu da biliyoruz. Bu da, tarihimizde kadın girişimciliğinin boyutlarına işaret eder.

Kadınların iş dünyasında geçmişteki varlığını, şimdi güncelleyerek geliştirmeliyiz. Kadınlar olarak, içimizdeki potansiyeli keşfedelim. Unutmayalım, keşifler, dünyaya yeni bir gözle bakmanın sonucu gerçekleşir."

"Kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 31'e yükseldi"

Emine Erdoğan, hem Türkiye'de hem de dünyada kadınların, kayıtlı ekonomide küçük yüzdelere sahip olduğunu belirterek, "Her zaman erkeklere oranla zor engellerle karşılaşırlar. Gelir eşitsizliği, ücret farklılığı, ayrımcılık, cam tavan engeli, bu zorlukların başında gelmektedir." dedi.

Türkiye'de kadınların iş gücüne katılım oranının, 2003-2016 arasında yüzde 26'dan yüzde 31'e yükseldiğini hatırlatan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Ancak asıl önemli olan, kadınların kendi girişimini yönetmesidir. Devletimiz, KOSGEB aracılığıyla kadınları buna teşvik etmekte, KOBİ kredileri için kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık yapmaktadır. Kadın girişimci sayımız, 10 yıl önce 69 bin iken, 2016'da yüzde 78 oranında artarak 89 bine ulaşmıştır. Fakat hala, Türkiye'de işveren kadınların toplamdaki payı, hayli düşüktür. Bu oranın hızla artırılması gerekir.

Elbette kadın girişimciliğinin artması, sadece kadınların çabası ile mümkün olmaz. Erkekler dünyasının da buna katkı vermesi gerekir. Mesela ağırlıklı olarak erkeklerden oluşan MÜSİAD yönetiminin, kadın girişimciliğini önemsemesi güzel bir örnektir. Bugün lansmanı yapılan Melek Danışman Projesi, kadın işverenlerin desteklenmesi noktasında çok anlamlı bir girişimdir. Belirlenen hedeflerin gerçekleşmesini temenni ediyorum. MÜSİAD yönetimindeki kadın sayısının ve etkinliğinin daha da artmasını umut ediyorum."

"Kadınlar yeni durumlara çok daha rahat uyum sağlar"

Kadınların iş hayatındaki varlığının, sorun kaynağı değil, çözüm önerisi olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, bunun, iş dünyasına kadın dikkatini ve duyarlılığını getireceğini belirtti.

Kadınların, yeni durumlara çok daha rahat uyum sağladığını, yeni fikirlere açık olduklarını, gözlem yeteneklerini başarılı biçimde kullandıklarını, sorun çözme kapasitelerinin gelişmiş olduğunu, iş birliğini önemsediklerini aktaran Erdoğan, "Bu vasıflar, iyi bir eğitimle de birleşirse, başarılı iş kadınlarımız daha da çok olabilir. Bu noktada her şeyin başı, beşeri sermayeyi güçlendirmektir." ifadesini kullandı.

Eğitim alanında Türkiye'nin çok büyük bir mesafe aldığını, 2002'de kız çocuklarının ilk ve ortaöğretimde okullaşma oranı yüzde 87'yken, 2015'te bu oranın yüzde 95'e çıktığını kaydeden Erdoğan, kadınların yükseköğretimde okullaşma oranının, yüzde 13'ten, yüzde 40'a çıktığını belitti. Bunların, "yetmez ama..." denilecek kayda değer gelişmeler olduğunu ifade eden Erdoğan, bu birikimin artı değere dönüştürülmesi ve daha da geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

"Kadınlar için başarı sadece parlak bir kariyer demek değildir"

Yeni başarı hikayelerinin yazılması, "O başardıysa, ben de başarırım" denilmesi gerektiğini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Kadınlar için başarı, sadece daha yüksek gelir, parlak bir kariyer demek değildir. Aynı zamanda, tıpkı erkeğin olduğu gibi, aile içi sorumluluklarını da unutmaması demektir. Toplumumuzda çocuk yetiştirmek, aile bireyleri arasındaki ilişkileri düzenlemek, pratikte daha çok kadına havale edilmiş konulardır. Bu noktada, kadınlarımızın işini kolaylaştıracak düzenleme ve çalışma koşullarına ihtiyaç vardır.

Girişimci kadınların profiline baktığımızda, kendine güvenen, sabırlı ve dayanıklı, gerektiğinde risk alabilen, ikna kabiliyeti yüksek, sezgileri güçlü kişilikler görürüz. Bu özellikler, genç kızlarımızı yetiştirirken de, dikkate almamız gereken hususlardır. Böyle kişilikler inşa edebilmek için, evlatlarımıza erken yaştan itibaren yatırım yapmalıyız. Şahsiyet sahibi, kararlarını kendisi alabilen, iş ahlakına sahip çocuklar yetiştirmeliyiz. Kadın girişimciliğinin artması, milli kalkınmamızın ayrılmaz bir parçasıdır."

Konuşmasının ardından, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ve Yönetim Kurulu Üyesi Gülten Durdu tarafından Emine Erdoğan'a, özel olarak antikacılardan toplanarak hazırlanan ve içinde doğduğu yıla ait, pul, fincan, para, 16 Şubat tarihli gazetenin yer aldığı tablo hediye edildi.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Emine Erdoğan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title