Haberler

Müsiad Genel Başkanı Nail Olpak Soruları Yanıtladı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, '2014 Türkiye Ekonomisi Raporu'nun tanıtıldığı toplantıda soruları yanıtladı.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, '2014 Türkiye Ekonomisi Raporu'nun tanıtıldığı toplantıda soruları yanıtladı.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, '2014 Türkiye Ekonomisi Raporu'nun tanıtıldığı toplantıda soruları yanıtladı. İsrail'in Gazze saldırıları sonrası Türkiye'de İsrail ürünlerine boykot ile ilgi gelişmelere ilişkin olarak Olpak, "Genç MÜSİAD'ın duyarlılığımızı yansıtan bir çağrısı var. Boykot İsrail'in vahşet politikasını destekleyen firmalara yönelik yapılmasının daha doğru olacaktır" dedi.

Cari açıkla ilgili olarak Olpak, cari açığın en önemli sebeplerinden birisi olarak her seferinde enerjinin gösterildiğini kayderek "Enerji ithalatı olmasa, cari açığımız olmayacak noktasına getirilir bir hale dönüyor. Günah keçisi olmuş durumda bu yaklaşımın doğru olmadığını düşünüyoruz. Aniden bir yerden petrol ya da doğalgaz fışkırmayacaksa Türkiye bu enerji ithalatına devam edecek. Ağlamaya mı devam edeceğiz? Hayır. KOBİ'lerin ihracata katkısının ne olduğunu, net döviz getirisinin ne olduğunu ortaya koyduk. Diğer taraftan da öyle bir ülkedeyiz ki; gıda, tarım ve hayvancılığı bütün olarak söylüyorum, burada net ithalatçı olmayı kabul etmemiz mümkün değil. Yani bu Katar'ın petrol ithal etmesi gibi bir şey. Türkiye'nin de tarım alanında net ithalatçı olması da doğru değil."

Büyüme konusundaki soruları yanıtlayan Olpak, "Eğer Irak'ı ve son aylardaki hafif yavaşlamayı göze almasalardı büyüme tahminini direkt yüzde 4 olarak yapacaktık bu gelişmelerden dolayı büyüme hedefini yüzde 3,8-4,0 bandında koyduk" dedi.

MÜSİAD Genel Başkanı Olpak, dün İstanbul Sanayi Odası'nın 'Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2013 Yılı Araştırması' sonuçları açıklanırken kullanılan "Ekonomide dengelemeyi hedefleyen politikaların sanayiciler için uygun koşullar yaratmadığı" yönündeki ifadeye MÜSİAD'ın bakış açısının ne olduğunun sorusu üzerine Türkiye'nin fotoğrafına bakıldığında asıl dinamo görevini KOBİ'lerin yüklendiğini vurgulayarak bu dinamonun maliyetleri itibariyle bakıldığında büyük işletmelerin elde ettiği avantajları sağlayamadığının görüldüğüne dikkat çekti. Olpak şunları söyledi: "Bu açıdan İSO'nun bu ifadesiyle söylemimizin ortak olması da bence doğaldır. Bir başka gerçek daha vardı. İSO İkinci 500'deki işletmeler yaklaşık olarak kazançlarının yüzde 50'sini faize ödemişler. Bu da çok önemli unsurlardan bir tanesi. Belki faiz tartışmalarını güncel bir şekilde tekrar konuşmamız gerekebilir".

Olpak, KOBİ politikalarının neden geciktiğinin sorulması üzerine "Buna hükümet adına benim cevap vermem doğru olmaz. Biz sorun gördüğümüz alanları ifade ederiz, güzel olana teşekkür eder, eksik bulduklarımızı söyleriz. Yapılmadığında söylemeye de devam ederiz" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Nail Olpak Türkiye İsrail Gazze Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title