Haberler

Müsiad Ekim Ayı Sameks Verilerini Açıkladı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Ekim ayı Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) verilerini Erzincan’da açıkladı.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Ekim ayı Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) verilerini Erzincan'da açıkladı.

MÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Akif Demirbaş Sanayi Endeksi, Hizmet Endeksi ve sanayi ve hizmet sektörlerini içeren SAMEKS Bileşik Endeksi değerlerine yer vererek, söz konusu endekslerin 50 baz puanın üzerinde bulunmasının ekonomik canlılığa işaret ettiğini belirtti.

Gerçekleştirilen toplantıya Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, MÜSİAD Genel Başkanı Nazım Özdemir, Erzincan MÜSİAD Başkanı Murat Yurt, MÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Akif Demirbaş, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, iş adamları ve davetliler katıldı.

MÜSİAD Ekim ayı SAMEKS verilerinin açıklandığı toplantıda Genel Başkan Vekili Nazım Özdemir, "Dünya ekonomisi biliyorsunuz dünyayı ekonomik olarak sürükleyen üç ana eksen var. Biliyorsunuz ABD dünya ekonomisinin yüzde 25'ini temsil ediyor. Arkasından hemen Çin geliyor. Daha önceleri Almanya geliyordu ama Çin Almanya'yı falan geçti ve arkasında Avrupa Birliği var. Avrupa Birliği'nin de büyük bir etkisi var. Bu bizim açımızdan da önemli. Artık küresel bir ekonomik yapının içinde olduğumuz için son derece önemli. Türkiye'de iş gücüne katılım 1 milyon 200 bin adet civarında, yani 1 milyon 200 bin adet yeni iş gücü katılımı var. Bunun 900'ünü istihdam edebilmişiz. Ama toplam Avrupa topluluğu istihdam ettiğinden daha fazla bu aslında. Yani Türkiye'nin genç bir ülke olması, genç bir nüfusun olması, yoğun bir şekilde nüfusa katılmasını etkiliyor. Ama bunlara yeterli miktarda hepsine iş bulma imkanı maalesef söz konusu olmuyor. Türkiye ekonomisi bu belirsizlikler 1 Kasım seçimleriyle gider. İşsizlik cari açık anlamında çok büyük bir problemimiz olmuyor artık" dedi.

SAMEKS ile ilgili bilgi veren MÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Akif Demirbaş ise, "Amacımız Türkiye ekonomisindeki gelişmelere ilişkin zamanında ve revizyona gerek duyulmayacak bir veri aktarımını sağlamak" diyerek Ekim ayı SAMEKS verilerini açıkladı. Demirbaş şu bilgileri verdi:

"Açıklanan verilerde Sanayi endeksinde 1,9 azalarak puan azalarak 53,7 seviyesine gerilemiş. Yeni sipariş alt endeksinde gerçekleşen 4,5 ve üretim endeksinde gözlemlenen 1,7 puanlık azalış var. Yeni siparişin azalması önümüzdeki ay üretim ona bağlı olarak azalacak. Kasım ayında bu sebeple ekonomi birazcık galiba yavaşlayacak. Çünkü yeni siparişler azalmış. Dolayısı ile satın alımlarda ona bağlı olarak azalma var. Hizmet endeksine baktığımız zaman satın alımlarda ve tedarikçilerin teslimat süresinde biraz azalışlar var. ve bu yıl Kasım ayına olumsuz olarak yansıyacak. Burada büyük ihtimalle şu şekil bir değerlendirme yapmak mümkün. Seçimler tabi hepimizin gündeminde. Bu seçimlere bağlı olarak seçimlere kilitli bir algımız var. Ondan dolayı seçimleri bekliyoruz şeklinde yorumlama yapmak mümkün. 2015 yılı Ekim ayında özetle SAMEKS Bileşik Endeksi yine 50 baz puan üzerinde yer alarak reel sektördeki ekonomik canlılığa işaret etmiştir. Bu alt endekslerde tarım, sanayi ve hizmet sektöründeki endekslerde satın alma ve yeni siparişlerdeki azalmanın da Kasım ayına olumsuz olarak yansıyacağını belirtmiş olayım."

Programın sonunda konuşan Erzincan Valisi Süleyman Kahraman ise, "MÜSİAD Erzincan Şubesi tarafından Satın Alma Müdürleri endeksinin toplantısının Erzincan'da yapılmış olması bizi son derece mutlu etmiştir. Tabi burada ekonomik göstergeler ile ilgili açıklama yapılıyor. Özellikle iş adamlarımız ve sanayicilerimiz bu konuda bilgilendirilmiş oluyor. Tabi böyle bir toplantının yapılıp özellikle iş adamlarımızın ve sanayicilerimizin burada bilgilendiriliyor olması bizleri son derece mutlu ediyor. İleriye dönük olarak atacağımız adımlarımızı daha bilgili bir şekilde atmamız gerekiyor. Tabi burada üniversitemizden, iş adamlarımızdan ve diğer siyasi temsilcilerimizin burada olması da bu tür bilgileri onlar tarafından paylaşıldığını ve onlarında bu toplantıda istifade ettiklerini gösteriyor. İlimiz daha çok tarıma dayalı sanayi ve hayvancılıkla uğraşan bir ildir. Bizlerinde en çok buna ağırlık vermemiz gerekiyor. Tabi biz bu adımda çalışmalarımızı yaparken diğer alanları da ihmal etmememiz gerekiyor. Organize Sanayi Bölgemizde şu anda 1500 civarında bir çalışanımız var. Organize Sanayi Bölgemizin yüzde 60'ı doğrultusunda burada iş adamlarımıza hem Erzincanlı hemşehrilerimize hem de Erzincanlı iş adamı hemşehrilerimize buradan çağrı yapmak istiyorum. Organize Sanayi Bölgemizde her türlü alt yapı çalışmalarımızı yapıyoruz ve orada yatırım yapmalarını istiyoruz. Tabi ilk defa böyle bir toplantı yapılıyor. Bu toplantı bir başlangıçtır. Tabi diğer iş adamlarımızla bir araya gelerek bu tür toplantılar yapıp özellikle iş adamlarımızı, ticaret adamlarımızı ve esnaf ile vatandaşımızı bilgilendirmek gerekiyor" ifadelerini kullandı. - ERZİNCAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Erzincan Üniversitesi Süleyman Kahraman Murat Yurt Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title