Haberler

Müsiad Dost Meclisi'nin Konuğu Vali Toprak Oldu

MÜSİAD Malatya Şubesi’nin bu ay ki ‘Dost Meclisi’ buluşmalarının konuğu Malatya Valisi Mustafa Toprak oldu.

MÜSİAD Malatya Şubesi'nin bu ay ki 'Dost Meclisi' buluşmalarının konuğu Malatya Valisi Mustafa Toprak oldu. Toprak, MÜSİAD üyeleri ile kent ekonomisi noktasında istişarelerde bulundu.

MÜSİAD Malatya Şubesi'nde gerçekleştirilen Dost Meclisi toplantısına Vali Mustafa Toprak'ın yanı sıra Şube Başkanı Mehmet Balin, il yönetimi, Genç MÜSİAD yönetimi, Kültür A.Ş. Genel Müdürü Sabri Akın ile üyeler katıldı.

Toplantının açılışında konuşan MÜSİAD Malatya Şube Başkanı Mehmet Balin, MÜSİAD'ın kuruluş felsefesi ve tarihi hakkında kısa bir bilgi verdi. Malatya MÜSİAD olarak 2023 hedefleri doğrultusunda kentin ihracatının 3 Milyar Dolar'a çıkmasını hedeflediklerini belirten Balin, "Bu hedefe ulaşmak içinde kayısı sektörünü endüstriyel sanayi ve katma değeri yüksek ürünlere dönüştürmemiz gerekiyor. Bu şekilde kayısıdan 1 milyar dolar, geri kalan 2 milyar doları da diğer yan ürünlerin ihracatından sağlayabiliriz diye düşünüyorum " diye konuştu.

Malatya'nın 14 yıldır ihracat rakamlarında aynı seviyelerde olduğunu kaydeden Balin, bu durumunda kendileri gibi işadamlarını üzdüğünü söyledi. Malatya'nın her bakımdan güzel bir şehir olduğunu dile getiren Balin, "Huzurun olduğu bir şehiriz ancak parasal, sanayi ve ticaret olarak eksik kaldığımızı düşünüyoruz. Yeni çıkan teşvik yasası ile inşallah Malatya'yı 3 milyar dolar ihracat yapan, 100 bin insanı istihdam eden bir şehir olmaya taşırız" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin de kendilerine her fırsatta destek verdiğini anımsatan Balin, bu kapsamda ihracatın geliştirilmesi ve hedeflere ulaşılması adına bir proje hazırladıklarını ve Fırat Kalkınma Ajansı'na teslim ettiklerini söyledi. Projelerinin onaylanması ile bu yönde hızlı bir çalışma yapmayı planladıklarını kaydeden Balin, "Son dönemde Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya verilen teşviklerle birlikte Malatya'nın artılarını eksilerini iyi tespit ederek bunların içerisinde nasıl kayısısı endüstriyel bir ürün yapabilirizi tartışmalıyız" ifadelerine yer verdi.

Dost Meclisi'nde daha sonra konuşan Vali Toprak'ta Malatya'daki görevine başladıktan sonra 4 ay gibi bir sürenin geçtiğini belirterek "Zaman çok hızlı geçti, nasıl geçti bende anlamadım. Gelir gelmez Ramazan Ayı, sonrasın bayram ve malumunuz 15 Temmuz ihanet girişimi yaşandı. Sonrasında da hep birlikte meydanlarda bir araya gelerek oluşabilecek tüm olumsuzlukların bertaraf edilmesi adına birlikte mücadele verdik. Bu anlamda bu süre içerisinde hem ihanetin önlenmesi adına bir taraftan çalışırken diğer taraftan da Malatya'nın değerlerini, ilçelerin değerlerini, yapılacak olan hususlar, devam eden işleri de takip ederek çalışmaları yürüttük" ifadelerini kullandı.

Malatya'nın kendi ölçeği içerisinde diğer bölgelere kıyasla önemli bir yerde olduğunu ifade eden Toprak, "Ama tüm bunlarla birlikte baktığımızda, Malatya'nın bu güzelliklerinin yanında o değer artışları ile uygun olmayan bir derecede olduğunu görmek kelimenin anlamıyla bizleri üzüyor. O zaman biz yöneticilere düşende Malatya'nın dinamikleri ile birlikte daha üst noktada olması için neler yapması gerekir diye düşünmeliyiz" dedi.

Malatya'nın gelişmişliği, insani ve kadim değerlerinin yanı sıra ekonomik üretme gücü ile de çok geride olmayan bir olduğunu belirten Toprak, "Malatya bu gün huzuru, dinamikliği, çevresi, erişebilirliği ve ulaşılabilirliği ile önemli bir noktada. Malatya'da tüm bu güzelliklerinin yanında kapasitesinin ne kadarını kullanıyor diye baktığımızda kapasitesinin önemli ölçüde kullanılamadığını görüyoruz. O zaman bize düşen bu değerlerle birlikte daha fazla üretmeliyiz, daha fazla istihdam oluşturmalıyız, buraya yatırımcıyı çekebilecek değerleri de ortaya koymamız gerekiyor" diye konuştu.

Malatya'nın ihracat rakamlarına da değinen Vali Toprak, kentteki yapılan ihracatın büyük kısmının yerli girdiler kullanılarak yapılmasında oldukça önemli olduğunu söyledi. Toprak, "Çünkü bazı iller var ki 2-3 milyar dolar ihracat yapıyor, bakıyorsunuz arada 50 milyon dolarlık bir fark var, o kadar katma değer üretiyor. Bizim 250 milyon dolarlık bir dış ticaret hacminde 180-200 milyon dolarının ihracat geri kalan 50-60 milyon ithalat ise o zaman ülkemizin asıl gelmesi noktanın bu olduğunu düşünüyoruz" ifadelerine yer verdi.

Vali Toprak, kent ekonomisinin de güçlü olduğuna dikkat çekerek, Organize sanayi bölgelerinde ciddi bir üretim ve istihdamın sağlandığını kaydetti. 3. OSB içinde çalışmaların devam ettiğini kaydeden Toprak, bununla birlikte kent ekonomisinin ve istihdamının artacağına inandığını söyledi. - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Toprak Mehmet Balin Malatya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title