Haberler

Müsiad'dan Sağlık Turizmine Destek

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) 80.Genel İdare Kurulu Toplantısı'nda "Herkes için sağlık" teması işlendi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) 80. Genel İdare Kurulu Toplantısı'nda "Herkes için sağlık" teması işlendi. Panelde, Türkiye'nin dünya turizminde 5. sırada olduğu hatırlatılırken, sağlık turizminden yeterli payı almadığı vurgulandı.

MÜSİAD 80. Genel İdare Kurulu Toplantısı, İzmir Şubesi'nin ev sahipliğinde EXPO 2020 İzmir adaylığına destek amacı ile "Herkes İçin Sağlık" temasıyla, 8-9 Mart 2013 günlerinde İzmir'de Swissotel Grand Efes'te yapıldı. Sağlıkta Dönüşüm konulu toplantıda MÜSİAD Genel Başkanı, Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu'na sorunlar ve görüş önerileri raporunu sundu. Şube Başkanları, bölgelerindeki sorunları Sağlık Bakanı ile paylaştılar. EXPO 2020 İzmir konulu toplantıda MÜSİAD İzmir Şube Başkanı Abdurrahman Çabuk, Başkanlara ve MÜSİAD üyesi işadamlarına EXPO'nun bir ülke projesi olduğunu ve adaylık sürecinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. MÜSİAD üyesi işadamlarından yurt dışı temaslarında EXPO 2020 İzmir için destek istemelerini talep etti.

MÜSİAD 80. Genel İdare Kurulu Moderatörlüğünü MÜSİAD İzmir Şube Başkanı Abdurrahman Çabuk'un yaptığı "sağlık turizmi" Paneli ile sona erdi. Panelin açılış konuşmasında Çabuk, Türkiye'nin ve özellikle İzmir ve çevresinin Sağlık ve Turizm potansiyelinin önemini vurgulayarak, 2023 turizm hedefi olan 50 milyarın 20 milyarının sağlık turizmi ile gerçekleştirilebileceğini ifade etti. Son yıllarda sağlık alanında ciddi bir dönüşüm yaşayan ülkemizin Dünyanın, "Sağlık Üssü" olacağını ifade ederek, EXPO ile birlikte hedefimize çok daha kısa sürede ulaşacağız dedi.

EXPO 2020 için İzmir'in yanı sıra bölgeye ve ülkeye de katma değer oluşturacağını ifade eden Çabuk, EXPO sayesinde ortaya çıkan katma değerin topluma iyi anlatılması gerektiğini söyledi. Çabuk, İzmir'in 'Herkes için Sağlık' sloganıyla çıktığı bu yola MÜSİAD Genel Merkez, Şubeler ve Yurt dışı temsilciliklerinin de her türlü katkıyı ve desteği sağlayacaklarını söyledi. 251 gün sonra seçilen ülkenin Türkiye olacağını inandıklarını belirten Çabuk, İzmir'in başarısına da sevincine de ortak olacaklarını kaydetti.

Panelde ilk olarak söz alan Özel Egepol Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Nuri Nasır, Sağlık Turizminin Dünya ticaret hacmi içinde yaklaşık 100 milyar dolar olduğunu ve her yıl bu rakamların yüzde 10 ile 20 arasında artış gösterdiğini söyledi. Dr. Nasır, Ülkemizde 1990 ile 2000 yılları arasında konuşulmaya başlayan sağlık turizmi konusunda 2010 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından Sağlık Turizm Koordinatörlüğünün kurulması ve 2023 vizyonu arasına almasıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından Türkiye'nin sağlık potansiyelini işaret ettiğini söyledi.

Dr. Nasır, "Stratejik eylem planı sayesinde 2008 yılında 74 bin olan hasta sayısının 2012 yılında 200 bine ulaştığını ve 2015 yılında 500 bin yabancı hasta ile 7 milyar dolar, 2023 yılında 2 milyon yabancı hasta sayısı ile 20 milyar dolar olacağı öngörülmektedir" dedi. Dr. Nasır, Bir diğer öneli konunun da tatil turizminde kişi başına ortalama harcama 650 dolar iken medikal turizminde ortalama harcamanın 2500 ile 5 bin dolar arasında olduğunu söyleyerek sağlık turizminin önemine dikkat çekti.

Panelde daha sonra söz alan Sağlık Yönetimi ve Eğitimi Derneği (SAYED) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ahmet Cömert, "Bine yakını kamuya ait, 2 bin 700'ü özel kuruluş olan toplam 3 bin 717 sağlık kuruluşu ile Türkiye sağlıkta marka ülke olduğunu gün itibariyle hasta memnuniyeti artışıyla ortaya koymaktadır. Kamu hizmetleri açısından Türkiye'deki memnuniyet oranı sağlıkta yüzde 35'ten yüzde 74'e çıkmıştır. Kuşkusuz hedefimiz koşulsuz hasta memnuniyetidir" dedi.

Sönmez, "Kamu yatırımlarının paralelinde, ülkemiz özel teşebbüsü de vizyoner yaklaşımlarıyla, telemedicine uygulamalarının en üst düzeyde olduğu, en güncel radyolojik donanımları barındıran, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, Geriatrik Bakım Üniteleri, Kanser Tedavileri ve Erken Teşhis Merkezi yanında Kaplıca Kürü ve Wellness/Spa Merkezi ile tam bir uluslararası yaşlı bakım kompleksini kurma ve işletme cesaretini diliyoruz ki en kısa zamanda gösterecektir. Bunun için gerekli mevzuat da uygun kıymetli araziler de yabancı dil bilen yetişmiş personel de mevcuttur. Sağlık Serbest Bölgelerimizin kurulmasıyla eşgüdümlü ilerleyecek bu yatırımlar tamamlandığında ülkemiz gerçek manada bir Sağlık Turizmi markası olacaktır" diye konuştu.

Özel CTG Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Sönmez de, şunları kaydetti: "Avrupa standartlarında hizmet veren yatırımlar var bunların artacağı ve branşlaşmanın artacağını düşünüyorum"dedi. Sağlık turizmi İzmir için çok önemli ama direk uçuşların olmadığını ve İzmir'in tanınmadığını belirten Dr. Sönmez "Yerel yönetimlerin serbest dolaşım hakkını sağlayan Avrupa ülkeleri gibi bir şeyler yapmalı. En azından ulaşımı sağlamalı. Teşviklerin artması lazım. Yurtdışında reklamın kesinlikle serbest bırakılması gerekir. Yoksa yurtdışındakilerle rekabet edemeyiz. Önümüzün açılması gerekiyor. Sağlık turizminde 2023 hedefleri hayal değil. İnandığımız zaman başarırız."

ETİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, Türkiye'nin turizmde dünyada ilk 5'e girdiğini, turizmin bir devlet politikası haline getirildiğini belirterek, "Ancak turizmin artık kum, deniz, güneşten kurtulması gerekiyor. Sağlık turizmi, Türkiye'nin 2023 turizm stratejisinde İzmir öncü oldu. Bunu turizmciler ve sağlıkçılar olarak iş birliğiyle başaracağımıza inanıyorum. Sağlık turizmde öncülüğü kaptırmayacağız. Carinin yüzde 25'ini turizm kapatıyor. Türkiye'nin 32 milyon turistine ulaşarak sağlık turizmini iyi anlatabiliriz. Türkiye'nin 2023'te '50 milyar dolar 50 milyon' turist hedefi var. Şu anda zaten Türkiye'nin 26 milyar dolar geliri mevcut. 20 milyarı sağlık turizminden elde edersek bu hedefi tutturmak hayal değil" dedi.

Mehmet İşler, orta ve uzun vadedeki turizm hedefleri olarak da şunları söyledi: "250 bin yatak kapasitesi, termal turizmine yönelik imar planları çalışmalarının tamamlanması kısa vadede İzmir hedefimiz. İzmir için 1 milyon 300 bin turist çok az. Yatırım yatak kapasitesi olmadığı için gelmiyor. Karşımıza imar planlama sorunları çıkıyor. Yerel yönetimlerin bu konuyu sorun olarak çıkarmaması gerekiyor. Uzun vadede ise Türkiye'de 1 milyon yatak kapasite hedefleniyor. Termalde Avrupa birincisi olmalıyız. Çanakkale, Afyon, İzmir, Yozgat'ın içinde olduğu termal turizmi için 16 şehir hedeflendi. 15 milyon 500 bin tesis açılması öngörülüyor. Türkiye için de 32 milyon turist yeterli değil. 8 bin 500 yıllık geçmişiyle İzmir'in çok kısa zamanda çok daha fazla rakamlara ulaşacağına eminim. 30 bin medikal turist geliyor. EXPO ile birlikte hedefimize çok daha kısa sürede ulaşacağız." - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Genel İdare Kurulu Mehmet Sönmez Türkiye İzmir Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title