Haberler

Müsiad Bursa Şubesi Başkanı Gürses Açıklaması

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Gürses, İsrail ile varılan anlaşma ve Rusya'yla ilişkilerde yaşanan gelişmeleri, dış politikada ülke menfaatlerinden taviz verilmeden yeni bir dönemin başladığının işareti olarak nitelendirdi.

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Gürses, İsrail ile varılan anlaşma ve Rusya'yla ilişkilerde yaşanan gelişmeleri, dış politikada ülke menfaatlerinden taviz verilmeden yeni bir dönemin başladığının işareti olarak nitelendirdi.

Gürses, Türkiye ve İsrail arasında varılan anlaşma ve Rusya ile ilişkilerde yaşanan gelişmelerle ilgili yaptığı açıklamada, 27 Haziran'da Türkiye'nin dış politikası açısından son derece önemli iki gelişmenin yaşandığını söyledi.

İsrail'le varılan anlaşma ile Rusya'yla görüşmelerin tekrar başlaması gibi dış politikada atılan önemli adımları memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Gürses, "Bu gelişmelerden Türkiye dış politikasında, ülke menfaatlerinden taviz verilmeden yeni bir dönemin başladığının işaretlerini alıyoruz. Zorlu bir coğrafyada devraldığı tarihsel mirasın gereğini yerine getirmeye çalışan Türkiye'nin, Başbakan Binali Yıldırım'ın da değindiği üzere dış politikasında 'Dostlarını artırmaya ve düşmanlarını azaltmaya' ihtiyacı vardır." açıklamasında bulundu.

Gürses, İsrail ile varılan anlaşmayla iki ülke arasında enerji projeleri dahil olmak üzere ekonomik ilişkilerin gelişeceğini vurgulayarak, "Bu anlaşmanın İsrail'in tarihinde ilk defa bir devletten özür dilemesinin yanı sıra bir başka önemli yanı da İsrail'in Türkiye'nin Gazze'deki insani duruma müdahalesini kabul etmesi ve Mavi Marmara şehitlerinin ailelerine tazminat ödemeyi kabul etmesidir. Bu çerçevede, Türkiye'nin Gazze'de yapacağı konutlar, dostluk hastanesi, elektrik ve su projeleriyle Cenin Sanayi Bölgesi gibi projeler, Filistin halkının geleceği için hayati önem taşımaktadır." ifadelerini kullandı.

- "Rusya ile yeniden başlangıcın işaretleri"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesiyle Türkiye-Rusya ilişkilerinde yeni bir sayfanın açılacağına inandığını belirten Gürses, şunları kaydetti:

"Rusya ile ticari ilişkilerimizin boyutu ve tarihi, Türkiye kadar Rusya için de son derece önem arz etmektedir. Her iki ülkenin iş adamlarının Türkiye ve Rusya'daki ticari ve yatırım ilişkileri göz ardı edilemeyecek kadar büyüktür. Yaşanan talihsiz uçak krizi, bu ilişkileri maalesef olumsuz etkilemiştir. MÜSİAD olarak Rusya'yla ilişkilerimizin orta vadede çözüme kavuşacağı konusundaki öngörümüzü krizin başlarında dile getirmiştik. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Putin'le görüşmesinin uçak krizinden bu yana sorunlu seyreden Türkiye-Rusya ilişkilerinde yeni bir sayfanın açılacağını ümit ediyor ve gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Cumhurbaşkanımızın 6 ay içinde yaşananlarla ilgili olumlu açıklamaları ve telefon görüşmesi son derece önemlidir. İş dünyası olarak Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın yaklaşımlarıyla Türkiye-Rusya ilişkilerinde karşılıklı bir uzlaşıya varılması yönünde yaşanan gelişmeleri olumlu buluyor, ülkemizin uluslararası menfaatlerini gözeterek, hızlı ve yeni adımların atılmasını bekliyor ve destekliyoruz."

Kaynak: AA / Ekonomi

Mustafa Gürses İsrail Rusya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

title