Haberler

Müsiad 7. Bilim ve Teknoloji Ödülleri

Güncelleme:

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, ahlak ve bilimi birbirinden ayırmadan ifade ettiklerini belirterek, "Sadece yüksek teknoloji gözüyle bakıldığı takdirde, bir kararla milyonların ölümüne yol açılabilir.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, ahlak ve bilimi birbirinden ayırmadan ifade ettiklerini belirterek, "Sadece yüksek teknoloji gözüyle bakıldığı takdirde, bir kararla milyonların ölümüne yol açılabilir. Fakat, vicdani ve ahlaki boyutunu da içerdiğinde, insanlığın faydasına olmayacak uygulamalar yürürlüğe konulmamakla karşı karşıyadır" dedi.

MÜSİAD'ın Ulusal Bilim ve Teknoloji ile Politika ve Strateji alanlarındaki gelişmeleri teşvik etmek amacıyla bu yıl yedincisini düzenlediği "Bilim ve Teknoloji Ödülleri" törenle verildi.

Olpak, konuşmasına terör saldırısı sonucu şehit edilen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ı rahmetle anarak başladı.

MÜSİAD'ın kurulduğu günden itibaren bilim ve teknolojinin önemini her fırsatta dile getirdiğini belirten Olpak, ekonomik gelişim, refah ve mutluluğun en önemli parametrelerinden birisinin bilim olduğuna inandıklarını dile getirdi.

Olpak, evrensel kriterlere göre tüm meslek ve uğraşların bilimin rehberliğinde ilerleyebileceğini vurgulayarak, MÜSİAD'ın kurulduğunda "Yüksek Ahlak, Yüksek Teknoloji" sloganıyla yola çıktığını, bunun bilim ve teknolojiye bakışlarını net bir şekilde ortaya koyduğunu kaydetti.

MÜSİAD olarak ahlak ve bilimi birbirinden ayırmadan ifade ettiklerinin altını çizen Olpak, şunları söyledi:

"Çünkü ahlakın da insanlık ailesinde, her alanda ve her dönem lazım olan bir değer olduğunu düşünüyoruz. Bilimin çok ilerlemesi belirli alanlarda gelişmeyi sağlarken, insani ve vicdani açıdan her zaman yükselmek anlamına gelmez. Tarih, bu tür yanlışlara da tanık olmuştur. Örnek olarak nükleer teknoloji de neticede bilim ve teknolojinin eseridir. Sadece yüksek teknoloji gözüyle bakıldığı takdirde, bir kararla milyonların ölümüne yol açılabilir. Fakat, vicdani ve ahlaki boyutunu da içerdiğinde, insanlığın faydasına olmayacak uygulamalar yürürlüğe konulmamakla karşı karşıyadır. İnsanı yaşatacak, daha mutlu kılacak ve hayatına güzellikler katacak bilim ve teknolojinin, ahlakla mümkün olacağını düşündüğümüzden dolayı, biz sloganımızı böyle konumlandırdık."



"Ödüllerle hem değerlerimizi taltif, hem de yeni yetenekleri de teşvik etmeyi amaçlıyoruz"



Nail Olpak, MÜSİAD olarak çalışmalarında bilim ve teknolojiye verdikleri önemi 2 şekille ortaya koyduklarını aktararak, bunlardan birinin Bilgi Teknolojileri Sektör Kurulu, diğerinin de Bilim ve Teknolojileri Komisyonu olduğunu ifade etti.

Bilgi Teknolojileri Sektör Kurulu'nun hafta başında Erzurum'da bilişim konusunu masaya yatırdığını anımsatan Olpak, geçen yıl yayımladıkları raporlarında da "Büyümenin Sistematiği; Bilgi Teknolojilerinin Rolü" başlığıyla görüşlerini yansıttıklarını anlattı.

Olpak, geçen yılın kasım ayında düzenledikleri fuarda ise Hightech Port bölümünün de hem yurt içi, hem de yurt dışından ilgi gördüğüne işaret ederek, "Bu ilgi, bilim ve teknoloji konusunun ne kadar önemli olduğunu gösterirken, bizim bu alana verdiğimiz önemi de ortaya koydu. Hightech Port'u bu yıl 6-8 Ekim tarihleri arasında Katar Doha'da yapacağız" diye konuştu.

MÜSİAD olarak çalışmalarının sadece rapor, sektörel çalışma, ticari geziler ve fuar gibi faaliyetlerle sınırlı olmadığını belirten Olpak, şöyle devam etti:

"Bilim ve teknoloji çalışmalarına, emeğini, birikimini, ömrünü koymuş değerlerimizi, bilim insanlarımızı, özel sektör ya da kamuda teknolojiye yön veren değerli girişimci ve yöneticileri ödüllendirmek de görevimiz. Bu ödülle, bilim ve teknoloji alanında politika ve strateji oluşumuna, biz de katkı sağlamak istiyoruz. Marifet, iltifata tabidir. Belirlenen kategorilerde jürimizin belirlediği kriterlere göre verilecek ödüllerle, hem değerlerimizi taltif, hem de yeni yetenekleri de teşvik etmeyi amaçlıyoruz.

Biliyoruz ki bilim insanları, hangi şartlarda olursa olsun kendi çalışmalarını zaten sürdürüyor. Onların içindeki bilim tutkusu, hiçbir zaman sönmeden yeni çalışmalara sevk ediyor. Biz de bu vesileyle, gerek ülkemizde, gerekse de tüm dünyada, hayatımızı kolaylaştırmak için ömrünü adayan tüm bilim insanlarına, saygılarımızı ve teşekkürlerimizi sunmaya gayret ediyoruz. Bize göre onlar, dünyanın en cesur insanlarından. Çünkü hata yapmayı göze alan insanlardır."



"Bilim ve teknoloji, insanlığın ve ülkelerin yazgısını belirleyen en önemli etken"



MÜSİAD Bilim ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Hakan Altınay ise bilim ve teknolojinin insanlığın ve ülkelerin yazgısını belirleyen en önemli etken olduğunu belirterek, ülkelerin de bu olgunun bilinciyle bilim ve teknoloji politikalarını uygulama konusunda yarıştıklarını söyledi.

Ülkelerin genel gelişmişlik düzeylerinin belirlediği farklı kümelerde gerçekleşen bu yarışın, küresel boyutlarda şiddetlenerek sürdüğüne dikkati çeken Altınay, "Gelişmekte olan bir ülkenin gerçek anlamda bir atılım yapabilmesi için bulunduğu kümede değil, en üst kümede geçerli ölçütlere göre başarılı olması, olağanın çok üstünde bir çaba göstermesi, bir sıçrama yapması gerekmektedir. Diğer yandan bilim ve teknoloji alanındaki gelişmelerin doğurduğu yeni koşullar özellikle gelişmekte olan ülkelerin ya bilim ve teknoloji üreten toplumlara dönüşmesi, ya da teknoloji kullanan toplum durumuna gelme seçenekleriyle karşı karşıya bırakmaktadır" şeklinde konuştu.

Altınay, bugün Türkiye'de ancak bilim ve teknolojide yetkinlik kazanıp yüksek katma değerli ürünler üreterek sosyoekonomik gelişmeyi sağlamanın mümkün olduğunu söyleyen güçlü bir bilinçlenmenin başladığını dile getirerek, ülkenin farklı katmanlarında yetkili temsilcilerin, bilim ve teknolojiye önem göstermeleri ve bu konuya sahip çıkmalarının da bu değişimin bir göstergesi olarak kendilerini umutlandırdığını aktardı.

Ulusal bilim ve teknoloji, politika ve stratejisi hazırlığı ile uygulanmasının, ortak bir eyleme dönüştürülmesi konusunun ülke başarısının bir ön koşulu olduğunu dile getiren Altınay, Türkiye'nin kurum, kuruluş ve bireylerinin artık bu tür kritik konularda ortak hareket etme becerisini sergilemelerini beklediklerini ifade etti.



Ödüle değer görülen kişi ve kurumlar



Konuşmaların ardından Bilim ve Teknoloji, Politika ve Strateji alanlarında yapılan değerlendirmeler sonucunda 7 ayrı dalda ödüller sahiplerine verildi.

"Bilim ve Teknoloji Politikalarının Gelişimine Katkı" kategorisinde Eskişehir Anadolu Üniversitesi Teknopark danışmanı Mahmut Kiper, "Ulusal Teknolojinin Gelişimine Katkı (Kurum)" kategorisinde Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve "Ar-Ge ve İnovasyonun Gelişimine Katkı (Kurum)" kategorisinde de Türkiye İhracatçılar Meclisi ödüle layık görüldü.

"Ulusal Teknolojinin Gelişimine Katkı (Kişi)" kategorisinde THY Teknik Müdür Danışmanı Halil Tokel'in ödül aldığı törende, "Ar-Ge ve İnovasyonun Gelişimine Katkı (Kişi)" kategorisinde geçen yıl vefat eden Refik Üreyen, "Bilim ve Teknoloji Farkındalığı Oluşturma" kategorisinde Prof. Dr. Tamer Müftüoğlu, "Yenilikçi Girişimci" kategorisinde ise Dr. Cüneyd Fırat ödüllendirildi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Mehmet Selim Kiraz Nail Olpak Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title