Haberler

Muş'un Ekonomisi Şeker Pancarıyla Canlanacak

Muş Şeker Fabrikası Müdürü Nizamettin Güler, bu yıl 78 bin dekarda ekimi yapılan şeker pancarıyla, kentin ekonomisine 100 milyon lira girdi sağlanacağını söyledi.

Muş Şeker Fabrikası Müdürü Nizamettin Güler, bu yıl 78 bin dekarda ekimi yapılan şeker pancarıyla, kentin ekonomisine 100 milyon lira girdi sağlanacağını söyledi.

Merkeze bağlı Çatbaşı köyündeki pancar tarlasında çiftçilerle bir araya gelen Güler, Muş, Bitlis, Bingöl illeri ile Bulanık, Güroymak, Hasköy ilçeleri ve bağlı 74 köyde, 4 bin 39 çiftçinin 78 bin dekarda pancar ekimi gerçekleştirdiğini belirtti.

Güler, 2016-2017 kampanya döneminde fabrikalarına 472 bin 500 ton kota verildiğini ve bu miktarın 4 bin 39 çiftçi tarafından karşılanacağını ifade ederek, "Bazı bölgelerimizde ekim dekarı beklentimizin altında kaldı. Ancak pancara verilen 194 lira fiyat olumlu etki yarattı. Bedeli ödenen ekili alanlardan fireli olarak yaklaşık 360 bin ton pancar tesellüm edilecek. Fabrikada bu yıl işleyeceğimiz 290 bin ton pancar karşılığında, 40 bin ton kristal beyaz şeker, 10 bin ton melas ve 80 bin ton yaş küspe üretmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.

Havaların sıcak geçmesinden dolayı kotada bir düşüş yaşandığını bildiren Güler, bu nedenle çiftçilerin 10 günde bir pancar tarlasını sulamak zorunda kaldığını anımsattı.

Güler, sulama yapılmaması nedeniyle pancarda kalitenin düştüğünü vurgulayarak, şunları söyledi:

"Bu yıl fabrika olarak 19 Eylül'de pancar alımına başlayacağız. Kampanyamız 75 gün sürecek. Bu kampanya döneminde Muş'a 100 milyon lira ekonomik girdi sağlayacağız. Şeker fabrikası bu bölgenin şah damarıdır. Muş'un nefes alan penceresidir ve olmazsa olmazıdır. Dolasıyla hep birlikte sahip çıkmamız gerekiyor. 2 ile 3 yıldır çiftçilerimizle çalışıyoruz. Ekibimle sürekli pancar tarlalarını geziyorum. Çiftçinin evine gidip sorunlarını dinliyorum. Çamurla mücadele konusunda büyük hedef aldık. Fabrika olarak çamurun olmadığı yerlerde pancar ekimini yoğunlaştırıyoruz. Çünkü çamurlu gelen pancar hem fabrikaya zarar veriyor hem de kotanın düşmesine neden oluyor."

Kaynak: AA / Güncel

Bingöl Bitlis Muş Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title