Haberler

Muş'ta 'Şap' Tedbirleri

Muş'ta şap hastalığıyla ilgili çeşitli tedbirler alındı. Hayvan pazarını geçici olarak kapatan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, mezbahaneye yapılan hayvan sevki haricinde hayvan hareketlerini yasakladı.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, kentte şap hastalığına karşı gerekli tedbirlerin alındığını belirtti. Muş genelinde 18 yerde şap hastalığı görüldüğünü dile getiren Ergün Çolakoğlu, hastalığın yayılmasını önlemek için gerekli önlemleri aldıklarını söyleyerek, "Hastalık çıkan yerlerin toplanan hayvan sağlığı zabıtası komisyonunca alınan kararlar neticesinde, şap hastalığının çıktığı ilimizde kesim amacıyla mezbahaneye yapılan sevkler haricinde hayvan hareketleri yasaklanarak, hayvan pazarı kapatıldı. Bunun yanı sıra hastalığın çıktığı bölgelerde 10 kilometrelik alanlar karantinaya alındı. Hayvanları bu tür hastalıklardan korumak için üretici ve satıcıların özellikle aşı konusunda bilinçli olmaları, dezenfeksiyona ve hijyene çok özen göstermeleri gerekir. Merkeze bağlı 12 yerleşim yerimizde şap mihrakı çıktı. Bunun yanında Bulanık'ta 4, Hasköy'de 1, Korkut'ta da 1 olmak üzere toplam 18 yerde şap mihrakı meydana geldi. Şap hastalığının çıktığı işletmelere hayvan sağlığı personellerince gerekli tedbirler alınıp dezenfeksiyonlar yapıldı. Haftanın yedi günü şap aşılaması devam ediyor. 4 Ocak'tan sonra ilkbahar dönemi aşıları çok süratli bir şekilde yapılacaktır. Ancak şu an sadece hastalık çıkan mihrakların çevresinde aşılama yapılmaktadır" dedi.

Hayvan kesimleriyle ilgili kısıtlama bulunmadığını da belirten Çolakoğlu, "Mezbahanelerde hayvan kesimleri devam ediyor. İl müdürlüğümüzün yetiştiricilerimizden en büyük beklentisi, özellikle şap hastalığının olduğu işletmelerde biraz daha yoğunlukta olmak üzere özellikle dezenfeksiyona, hijyene çok dikkat etmelerini istiyoruz. Hastalık kaynağı virüs hayvanlara yakın teması, hayvanların salyası ile bulaşık yemler, alet ve malzemeler, ahırlara girip çıkan personel, hayvan alım satımı yapanlar ile bulaşmaktadır. Özelikle bu konuda hayvan alım satımı yapan celeplerimizi topladık ve onlara gerekli uyarılarda bulunuldu. Muhtarlarımıza, yetiştiricilerimize gerekli mesajlarımızı attık, uyarıda bulunduk. Eğer yetiştiricilerimiz dezenfeksiyona ve hijyene dikkat ederlerse bu şap hastalığının yayılmasını hep birlikte yenmiş olacağız" şeklinde konuştu. - MUŞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Muş Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title