Haberler

Muş'ta 'Meme Kanseri Tarama Farkındalık ve Erken Tanı' Projesi

Muş'ta 'Meme Kanseri Tarama Farkındalık ve Erken Tanı' projesinin tanıtımı yapıldı.

'Meme Kanseri Tarama Farkındalık ve Erken Tanı' projesinin tanıtımı İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Şişli Florence Nightingale Hastanesi Meme Sağlığı Bölümü Direktörü Prof. Dr. Vahit Özmen'in katılımı ile gerçekleştirildi.

Muş'ta Onkololoji Hastaları Yardımlaşma ve Sevgi Derneği (ONKO-SEV) ile Genç Birikim Derneği'nin 'Meme Kanseri Tarama Farkındalık ve Erken Tanı Projesi'nin tanıtımı yapıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Genç Birikim Derneği Başkanı Salih Yüce, daha önce geçirdiği kanser hastalığı hakkında bilgiler vererek hayat mücadelesinden örnekler verdi.

'Meme Kanseri Tarama Farkındalık ve Erken Tanı' projesinin tanıtımını yapan Prof. Dr. Vahit Özmen, kanser ile ilgili önemli bilgiler verdi. Projelerle yaptıkları çalışmalara da değinen Özmen, "Muş'un kanser konusunda diğer illere öncülük yaptığını biliyorum. Bunlardan bir tanesi Sağlık Bakanlığı'nın adapte etmeye çalıştığı seyyar meme kanseri projesidir. Muş'ta diğer konularda da öncülük yapacak bir potansiyel olduğunu gözlüyorum" dedi.

Kanserde erken tanı içinde hızlı bir adım atarak iyi bir sonuç alabileceklerine inandıklarını ifade eden Özmen, "Kanser hakikaten çok sık görülen bir hastalık. Toplum kansere meyilli bir hale geliyor. Nüfus artıyor, yaşlanıyoruz, çok önemli bir sorun şişmanlık var. Kadınların 40-69 yaş aralığında yüzde 17'lik oranında aşırı bir şişmanlık söz konusu. Dünya Sağlık Örgütü 2012 verilerine göre, dünyada 14 milyon yeni kanser hastası olduğu, 8 milyon insanın da kanserden öldüğü anlaşılmış. Özellikle meme kanserinin Türkiye'de batıdan doğuya doğru hızla arttığını görüyoruz. Kanserden ölenlerin yüzde 65'inin gelişmekte olan bizim gibi ülkelerde olduklarını biliyoruz. Kanser dünyada en sık ölümü nedeni olup, her dört kanserden üçü gelişmekte olan ülkelerde olacak. Kanser bizim için önümüzdeki yıllarda daha büyük bir sorun olacak ve Türkiye'de 1993'ten 2010'a kadar yaptığımız çalışmalarda meme kanseri sıklığının yüzde 200'den daha fazla arttığını ortaya koymuş durumdayız" şeklinde konuştu.

Özmen, "Kanser; nüfus artışı, yaşlanma, şişmanlık, stres, nükleer atıklar, tütün ve alkol kullanımı ile birlikte artmaya devam etmektedir. Dünya sağlık örgütünün 2012 yılında yaptığı çalışmaya göre ise: dünyada 14.1 milyon yeni kanserli hasta, 8.2 milyon kanserden ölen hasta ve yeni kanser teşhisi konulanların yüzde 57'si ve kanserden ölümlerin yüzde 65'i gelişmekte olan ülkelerde olmaktadır" ifadelerini kullandı.

Muş Valisi Vedat Büyükersoy ise, Muş'ta düzenlenen onkoloji günleri etkinliğine değindi. Vali Büyükersoy, "Biz insanoğlu zaman zaman sağlığımızın ve vücudumuzun kıymetini bilememekteyiz. Kaliteli bir yaşam için sağlık çok önemlidir. Vücut bize Allah'ın emaneti, bu emaneti korumak hepimizin görevidir. Sağlıkta erken teşhis çok önem taşımaktadır. Özellikle kanser gibi hastalıkların birçoğu erken teşhisle tedavi altına alınabiliyor. Özellikle taşradaki hanımların bu konudaki gerekli adımı atmaları gerektiğini düşünüyorum. Bayanların utanma duygularının yüceliğinden hastalıkları bazen ölümle sonuçlanabiliyor. Sağlık insan için çok önemlidir. Onun için diyoruz ki, insanı yaşat ki devlet yaşasın, insanı yaşat ki herkes mutlu olsun" şeklinde konuştu.

Tanıtım toplantısına Muş Valisi Vedat Büyükersoy ve eşi Zehra Kadriye Büyükersoy, Belediye Başkanı Feyat Asya, Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Osman Özcan, Onko-Sev'in Onursal Başkanı Prof. Dr. Vahit Özmen ve eşi Jinekolog Opr. Dr. Nevin Özmen, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve davetliler katıldı. - MUŞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İstanbul Üniversitesi Vedat Büyükersoy Türkiye Şişli Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir? Fatih Sultan Mehmet kardeşlerini öldürdü mü? Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak? Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title