Haberler

Muş'a Taş Toplama Makinesi Getirildi

Muş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından kente taş toplama makinesi getirildi.

Muş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından kente taş toplama makinesi getirildi.

Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Programı kapsamında alınan taş toplama makinesi, düzenlenen törenle Kerem Demir adlı çiftçiye, merkeze bağlı Serinova beldesinde teslim edildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Osman Akar, burada yaptığı konuşmada, taş toplama makinesinin çiftçiler için son derece önemli olduğunu söyledi.

Akar, proje kapsamında alınan makineyle ilgili bilgi vererek, "Makine ekipman bedellerinin yüzde 50'si çiftçi tarafından, yüzde 50'si ise devlet tarafından karşılanmaktadır. 45 günlük başvuru süresi içerisinde bin 137 yatırımcı, hibe tutarı 6 milyon 136 bin toplam tutarı ise 12 milyon 272 bin TL olan makine ekipman için başvuru yapılmıştır. Müdürlüğümüzce taleplerin tamamının karşılanabilmesi için yoğun çalışmalar yapılmış ancak program kapsamında kullanılmak üzere ilimize bakanlığımızca 3 milyon 400 bin TL bütçe ayrılmış ve ayrılan bütçe doğrultusunda başvuruların değerlendirilerek tamamlanması istenmiştir" dedi.

Akar, kentte 35 çeşit makine ve ekipmanın destekleme kapsamına alındığını, 18 çeşit için de başvuruda bulunulduğunu bildirdi.

Müracaat edilen makineler içinde en dikkat çekici olanın taş toplama makinesi olduğunu dile getiren Akar, şunları kaydetti:

"6 yıldır uygulanan program kapsamında ilk defa bir çiftçimiz müracaatta bulunmuştur. Söz konusu makinenin fiyatı 30 bin lira olup, yüzde 50'si hibe desteğiyle verilmiştir. Taş toplama makinesi, özellikle taşlı tarlalarda verimin artırılması, bitki deseninin değiştirilmesi, tarımsal faaliyetlerin daha kolay yapılması ve modern tarımın uygulanması açısından önem taşımaktadır. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı'nın uygulanmaya başlandığı 2006 yılından itibaren çiftçilerimizin hibe desteğine ilgisi giderek artmıştır. Programın uygulanmasıyla çiftçilerimizin makine ve ekipman parkı genişlemiş olup, tarımda daha modern ve daha teknolojik tarım alet ekipmanları kullanılmaya başlanmıştır. "

Serinova beldesinde çiftçilik yapan Kerem Demir de, "Tarlam taşlı olduğu için her yıl arazime buğday ve arpa ekiyordum. Bu makine geldikten sonra önümüzdeki dönemlerde tarlama şeker pancarı, karpuz ve kavun ekimi yapacağım. Tarlalarımız bu makineyle taştan kurtulacaktır. Bu makine 3 santimetre küçüklüğünden 33 santimetre büyüklüğüne kadar taş topluyor. Böylelikle bir yandan tarlalarımızı taşlardan arındırıyoruz diğer yandan ise toplanan taşları başka alanlarda kullanıyoruz" diye onuştu.

- MUŞ

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title