Haberler

STK'lar Mursi Hakkındaki İdam Kararına Tepki Gösterdi

Güncelleme:

Tokat, Erzincan ve Malatya'da bazı sivil toplum kuruluşları, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve arkadaşları hakkındaki idam kararlarına tepki gösterdi.

TOKAT/ERZİNCAN/ Tokat, Erzincan ve Malatya'da bazı sivil toplum kuruluşları, Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve arkadaşları hakkındaki idam kararlarına tepki gösterdi.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Tokat Şubesi üyeleri, Eğitim-Bir-Sen Tokat Şubesi binasında basın toplantısı düzenlendi. Burada konuşan İHH Tokat Şubesi Başkan Yardımcısı Hacı Ahmet Aslan, Mısır'daki mahkeme kararının bir yargılama süreci değil, bir oyun ve sefil bir tiyatro olduğunu söyledi.

İdam kararının Mısır'da icra olunan hukuksuzluğu, zulmü ortaya koyduğunu ve Sisi cuntasının çaresizliğini ifşa ettiğini savunan Aslan, "Cunta elinden gelen herşeyi yapmış, katliamla, işkenceyle, yasakla, zulümle, İhvan'a boyun eğdirmeye, İslam hareketi susturmaya, sindirmeye çalışmış ama başarısız olmuştur" dedi.

Mısır halkının yalnız olmadığını ifade eden Aslan, şunları kaydetti:

"Ümmet coğrafyasında küresel vesayetin ve yerel temsilcilerinin kuşatmasına karşın ümmetten, mazlumdan, adalet ve özgürlükten yana olan bir değer olduğunu, bu değeri tutarlılık içinde çoğaltmanın ve yaygınlaştırmanın sorumlulukların başında geldiğini ifade ediyor, ölüm emri yeryüzünde değil, gökyüzünde verilir. Zulme boyun eğmeyen, haktan taviz vermeyen öncülere bin selam olsun."

Erzincan

Erzincan'da da bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Mursi hakkında verilen müebbet hapis ve idam cezalarını kınadı.

Camii Kebir Camisi'nin bahçesinde toplanan grup, slogan atıp idam kararını protesto etti.

Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy ile AK Parti İl Başkanı Orhan Bulut'un da destek verdiği gruh adına açıklama yapan Erzincan İnanç Platformu üyesi Nizamettin Demir, İhvan-ı Müslimin öncülüğünde direnenlere destek vermek ve hukuksuzluğu protesto etmek amacıyla sivil toplum kuruluşları olarak toplandıklarını söyledi.

Mısır'da cuntacıların kontrolündeki yargının, batının ve ABD'nin desteğiyle darbe politikalarıyla uyumlu bir şekilde halkın üzerinde terör estirdiğini belirten Demir, "Mısır darbe mahkemesi Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye 'Hapishaneler Baskını Davası'nda verilen idam cezasını onayladı. Mısır'ın izlediği bu yanlış yoldan bir an önce dönmesi ve söz konusu kararları gecikmeden geri alması, hem Mısır'ın, hem de bölgemizin barış ve istikrarı bakımından önemle beklenmektedir. Halkın oylarıyla seçilen bir lideri ve arkadaşlarını darbeyle devirip idama mahkum etmek, bir mahkeme hükmünün icrası değil, açık ve adi bir cinayettir" dedi.

Mursi ve arkadaşlarına verilen idam cezasını lanetlediklerini söyleyen Demir, bu cinayete 'dur' demek, insan haklarına, adalete ve hukukun üstünlüğüne inanmış herkes için bir borç olduğunu söyledi.

Demir, zulüm karşısında takınılacak her tavırın, gösterilecek her tepkinin, tüm dünya için bir insanlık sınavı olduğunu sözlerine ekledi.

Malatya

Malatya'da Kardeşlik Platformu üyeleri de idam cezalarını kınadı.

Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenleyen grup adına açıklama yapan platform üyesi Muhammed Çeçen, ürettikleri kavramları kutsallaştırıp, yeryüzünü dizayn etmeye çalışan batı ve küresel güçlerin bunları sadece ülkeleri sömürme amaçlarına hizmet eden birer maske olarak kullandıklarının bugün yeniden tescil edildiğini belirtti.

Mursi'nin görevinin bir yılı dolmadan askeri bir darbeyle mahkum edildiğini anımsatan Çeçen, "Darbeyi protesto eden ve böylece iradelerine sahip çıkan, yüzlerce sivil ve silahsız Mısırlı kardeşimiz katledilmiştir. Demokrasi ihracatçısı batı ve onların yerli uşakları diktatörlerce askeri darbe sahiplenilmiş ve darbeye destek çıkılmıştır" dedi.

"Kukla yönetimlerin kukla mahkemelerince" Mısır'ın ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi, Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Sekreteri Muhammed Biltaci, İhvan Rehberlik Konseyi Başkan Yardımcısı Hayrat Şatır ile Cumhurbaşkanlığı Sekreteri Ahmed Abdullati'nin de aralarında bulunduğu 16 kişiye idam cezası ve ayrıca Bangledeş mahkemesi tarafından da Cemaat-i İslam liderlerinden Ali Ahsan Muhammed Mücahit için idam kararı verildiğini belirten Çeçen, şöyle devam etti:

"Müslümanlar Suriye, Irak, Doğu Türkistan, Filistin, Çeçenistan, Afganistan, Orta Afrika, Arakan ve diğer coğrafyalarda mazlum, mağdur, mülteci hale düşürüldü. Bunlarla kalınmayarak bir darbe de Bangladeş ve Mısır örneklerinde olduğu gibi Müslüman liderleri idam etme ve onların şahsında İslam'ı sindirme stratejisine girilmiştir. Bir kez daha batının her zaman olduğu gibi demokrasi mevzusunda da ikiyüzlü, çıkarcı davrandığını, insanlık, hak ve adalet yerine çıkarını öncelediği, görmüş oluyoruz. Kardeşlik Platformu olarak Mısır cunta mahkemelerini ve kararlarını tanımıyor ve reddediyoruz. Hukuksuzlukların karşısında olduğumuzu ilan ediyoruz. Darbeye karşı durduğu için katledilen kardeşlerimize rahmet, zulüm altında yaşayanlara sabır, ümmete birlik, basiret ve feraset diliyoruz. Her halükarda Mısır askeri darbesinin ve tüm darbelerin karşısında olduğumuzu, mazlumlarla beraber olduğumuzu kamuoyuna duyuruyoruz."

Kaynak: AA / Yerel

Muhammed Mursi Erzincan Malatya Tokat Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title