Haberler

Mursi Hakkındaki İdam Kararına Tepkiler

Adana, Rize ve Aksaray'da, Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye verilen idam kararı protesto edildi.

Adana, Rize ve Aksaray'da, Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye verilen idam kararı protesto edildi.

Adana'da bazı sivil toplum kuruluşu üyeleri ve vatandaşlar, Kemeraltı Camisi'nde kılınan cuma namazının ardından 5 Ocak Meydanı'nda toplanarak, sloganlar attı.

Grup adına basın açıklaması yapan As Platform Adana Şube Başkanı Ali Aygün, dünyada, özellikle Batı'da demokrasiden dem vuranların gözleri önünde kanlı darbe gerçekleştirildiğini söyledi.

Mahkemenin Mursi için önce 20 yıl hapis cezası, ardından da idam kararı verdiğini anımsatan Aygün, "Zalim ve darbeci Sisi, onun emrinde olanlar ve Sisi kuklasını parmaklarında oynatanlar, ölümle ümmeti, İhvan'ı ve İhvan lideri Mursi'yi korkutabileceğini sanıyorsa yanılıyor" diye konuştu.

İslam ülkeleri yöneticilerini zalime karşı durmaya davet eden Aygün, şunları kaydetti:

"Adana sivil toplum kuruluşu yöneticileri, üyeleri, gönüllüleri ve bu zulme sessiz kalmayan tüm Adana halkları olarak, Mısır halkının meşru cumhurbaşkanının ve onun arkadaşlarının yanındayız. Diktatörlüğe, darbeciliğe ve katliamlara destek veren tüm çıkar odaklarına, insan haklarının bir gün herkese lazım olacağını hatırlatarak, bu kararı tanımadığımızı bildiriyoruz."

Grup bir süre daha Mursi ve Mısır halkı lehine slogan attı. Protesto, dua okunmasıyla sona erdi.

Rize

Rize'de, Türkiye Din Kültürü Öğretmenleri Mezunları ve Mensupları Derneği üyesi grup, İlahiyat Fakültesi Camisi önünde bir araya gelerek, Mursi'nin idam kararını kınadı.

Grup adına açıklamada bulunan Süleyman Hilmi Ceylan, Mursi ve Müslüman Kardeşler'in yönetimine yapılan zulme kayıtsız kalmamak için toplandıklarını söyledi.

Mursi ve arkadaşlarına karşı işletilen haksız süreç sonucunda kabul edilemez bir karara imza atıldığını ifade eden Ceylan, "Cezanın askeri cunta tarafından verildiği aşikardır" dedi.

Mısır'da yaşanan sürecin daha da kötüye gitmemesi için bu sözde mahkeme kararlarının mutlaka durdurulması gerektiğini dile getiren Ceylan, şu görüşleri bildirdi:

"Birlikleri bozulmuş İslam toplumlarının yöneticilerinin, Batı'nın boyunduruğu altından kurtulup, yeniden İslam birliğini tesis etmek için bir araya gelmeleri gerekmektedir. Yaşanan bu zulümlerinin son bulması için derhal adım atılmalıdır. Hakkı üstün tutan bir anlayışla yeni bir dünya kurulmadığı sürece bu zulümler engellenemeyecektir. Hepimizin üzerine düşen, zalimlerin karşısında ve mazlumların yanında yer alışımızda samimi olmaktır."

Aksaray

Anadolu Gençlik Derneği Aksaray Şubesi üyeleri, cuma namazı sonrası Ulu Cami bahçesinde toplanarak, çeşitli sloganlar attı.

Grup adına basın açıklaması yapan Ramazan Özbek, idam kararını tanımadıklarını ve kararın geri çekilmesi gerektiğini söyledi.

Kararı veren mahkemenin darbecilerin emrinde olduğunu belirten Özbek, şöyle devam etti:

"Askeri cunta 2 yıl önce Adeviyye Meydanı'nda 3 bin sivili şehit etmişti. Şimdi bu cuntanın emrindeki yargının, Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler hakkında verdiği saçma sapan idam kararları bizleri şaşırtmamıştır. İdam cezalarının insan hakları, özgürlükler ve adaletle ilgisi yoktur. İnsanların temel hak ve hürriyetlerinin ayaklar altına alındığı bir karardır. Bu hukuk dışı süreçte Batı'nın sessiz kalması ırkçı emperyalizmin izlediği stratejinin bir gereğidir. Hepimizin üzerine düşen, zalimlerin karşısında ve mazlumların yanında yer almaktır."

Gruptakiler, konuşmanın ardından dua ederek, dağıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Muhammed Mursi Aksaray Politika Güncel Haberler

title