Haberler

Muradiye'de Şeker Pancarı Üretimi Arttı

Muradiye ilçesinde yaz ayı boyunca büyük uğraşlarla yetiştirilen şeker pancarının sökülmesine başlandı.

Muradiye ilçesinde yaz ayı boyunca büyük uğraşlarla yetiştirilen şeker pancarının sökülmesine başlandı.

Muradiye'de geçen yıl 90 bin ton şeker pancarı eken çiftçiler, bu yıl şeker fabrikasına yaklaşık 220 ton şeker pancarı kazandıracak.

Şeker pancarı tarlalarına sabah erken saatlerde giden çalışanlar, akşam karalık çökene kadar çıkardıkları pancarlar sayesinde hem aile bütçelerine katkı sağlıyor hem de harçlıklarını çıkarıyor.

Fabrika alış fiyatının düşük olması nedeniyle kazançlarının yüzde 60'ını masraflara harcadıklarını aktaran Yakıncak Mahalle Muhtarı Sait Bilici, elle yükleyip elle boşaltma yaptıkları için harcamalarının çok olduğunu anlattı.

Ayrıca bunun zaman kaybına da neden olduğunu vurgulayan Bilici, "Önceleri paramızı uzun zaman alamıyorduk. Şimdi ise iki ay içerisinde artık paramızı alabiliyoruz. En azından çalıştırdığımız işçilerin parasını fazla geciktirmeden verebiliyoruz. Biz Muradiye olarak Erciş ilçesinden daha fazla pancar üretebiliyoruz. Aslında fabrikanın Muradiye'de kurulması lazımdı. Bu pancarı Muradiye Köşk Mahallesi'nde bulunan kantara teslim ediyoruz. Eğer Erciş'e götürseydik zaten bize bir kar kalmazdı." diye konuştu.

Devlet Su İşlerine (DSİ) ait 60 yıllık su kanallarının bakımının yapılmaması nedeniyle yeterince su gelmediğini de ileri süren Bilici, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kanal betonları işlevini kaybetmiş, toprak suyu emdiği için su bulamıyoruz. Biz 27 mahalle muhtarı olarak DSİ Bölge Müdürlüğüne kanalların tamiri için müracaat ettik. Maalesef bugüne kadar tamir edilmediği gibi bize de bir dönüş yapmadılar. Burada sadece bana ait 70 dönüm tarlama su olmadığı için hiçbir şey ekemiyorum. Şayet su olursa burada daha güzel ve verimi bol olan her çeşit ürünü alabiliriz."

Bir traktörü bir saat içerisinde ancak boşalttıklarını belirten işçiler ise işlerinin çok zor olduğunu ifade etti.

Kaynak: AA / Güncel

Muradiye Erciş Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title