Haberler

Mültecileri Fırsat Bilen Toptancılardan Büyük Zam

Güncelleme:

Mültecilerin ilk durağı olan Suruç'taki esnaf son 3 günde ürünlerin zamlanmasından dert yandı. En çok zam ise en çok ihtiyaç duyulan suya yapıldı!

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde yaşanan göç dalgasıyla nüfus iki katını aştı, 55 bin nüfuslu ilçede esnaf hiç olmadığı kadar hareketli günler yaşamaya başladı.

"25 senedir bu işi yapıyorum, böyle bir iş görmedim" diyen dönerci Abdullah Öger, birçok meslektaşı gibi “Keşke yine iş olmasa da huzur olsa” diye de ekliyor.

TOPTANCILAR ZAM YAPTI

Esnafın yaşanan hareketliliğe dair tek şikâyeti gelen mültecilerin yaşadıkları zorluklar ve ilçede yaşanan gerilim değil. Toptancıların Suruçlu esnafa malı zamlı satmaya başladığından dert yanan esnaf, “Halk da zannediyor ki biz zam yaptık. Bize kızıyor. Fakat ürünler bize zamlı gelmeye başladı” diyor.

Suruç merkezde bir marketi bulunan Rıdvan Ateş, en fazla talep olan suya en fazla zammın geldiğini söylüyor. “Yarım litrelik 27 suyun bulunduğu bir koliyi önceden 3.5 liraya alırdık, şimdi 4 liraya alıyoruz. Böyle olunca biz de 5 liraya satıyoruz“ diyen Aktaş şöyle devm ediyor: “Halk bize kızıyor ama bizim bir suçumuz yok. Toptancılar böyle satmaya başladı, biz de mecburen zam yaptık, kârımız da zaten sadece 1 lira.” Aktaş aynı zamnda ilçenin girişinde alınan sıkı güvenlik önlemleri, zaman zaman kapanan yollar nedeniyle ürünlerin kendine ulaşımında da sorunlar yaşadıklarını dile getiriyor.

DOMATES 1 LİRA 50 KURUŞ

Çay ve meşrubat satışı yapan Kadir Tardu da suya gelen zamlardan şikâyetçi... Tardu aynı zamanda birçok esnafın bunu fırsat bilip, fiyatları ciddi şekilde artırdığına da dikkat çekiyor. Su dışında ilçede zamlanan bir diğer şey de ulaşım olmuş. Tardu, “Afet durumu olduğu için minibüslerin zaten ücret almadan sınırdan buraya taşıma yapması gerekiyor. Fakat geçen gün şoför benden 100 lira para aldı. Taksiler Mürşitpınar’dan buraya insanları 15 lira iken 30 lira, 40 liraya taşıyorlar. Afetten kaçana bir afet de biz yaşatıyoruz” dedi.

Sudan sonra şehirde en fazla satılan bir diğer ürün de ekmek ve pide olmuş. Fırıncılar, “Satışlarımız yüzde 50 arttı, yetişemiyoruz ek eleman aldık. Bazen de yardım amacıyla biz ücretsiz olarak pide ve ekmek dağıtıyoruz” diyor.

Göç dalgası ile zamlanan bir diğer ürün de domates olmuş. Pişirilecek gıdalardan ziyade birçoğu sokaklarda kalan Suriyeli Kürtlerin, hazır yiyeceklere yöneldiğini vurgulayan seyyar satıcı Bahattin Atmaca, 80 kuruş olan domatesin kilosunun 3 günde 1 lira 50 kuruşa çıktığını anlatıyor.

Züccaciye dükkanı bulunan Ahmet Salar da “İnsanlara bedava ürün vermeliyiz” diyor.

VİTRİNDE SURİYE LİRALARI

Kuyumcuların vitrinindeki Suriye liraları dikkat çekiyor. Kuyumcuların da durumdan ‘yararlanmaya’ çalıştığını savunan esnaf, “Altın bozdurmak istediklerinde normalde 1000 Suriye lirası 13 Türk lirası iken, 9 lira olarak hesaplıyorlar” diyor.

KİLİS'TE GÜVENLİK EN ÜST SEVİYEDE

ABD’nin hava operasyonunun ardından Kilis’te de askeri hareketlilik yaşanıyor. Sınır hattındaki güvenlik önlemleri en üst düzeyde tutulurken, Kilis’in İnanlı Köyü’nde gezen güvenlik güçleri, girişin yasak olduğu bölgede dolaşan bir kişiyi gözaltına aldı. Bu kişi daha sonra serbest sırakıldı.

YAŞANAN DRAMA YARDIM KARARI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında önceki gün CHP Genel Merkezi’nde yapılan MYK toplantısında, IŞİD örgütünün bölgedeki durumu masaya yatırıldı. CHP’li belediyelerin insanlık dramına karşı harekete geçmesi kararı verildi. Toplanan yardımların yarın ya da cuma günü ulaştırılması amaçlanıyor. (MERİÇ TAFOLAR / Ankara)

HAYVANLAR İÇİN 'KAMP'

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı (AFAD) Fuat Oktay, Suriye’nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesindeki çatışmalardan kaçan çok sayıda Suriyeli’nin sınırda bıraktığı hayvanları için de alan oluşturacaklarını açıkladı.

3 GÜNDE 138 BİN KİŞİ GELDİ

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Suriye ve Irak’ta yaşananlar hakkında konuştu.

Elvan, “Oradaki mazlumlara kucak açan tek bir ülke var, o da Türkiye. Nerede olduğuna, hangi mezhepten geldiğine, hangi dinden bakmaksızın kim olursa olsun kucak açıyoruz. Sadece son 3 gün içerisinde 138 bin kişi Türkiye sınırına geçti. Batı’da, o gelişmiş ülkelerde, Avrupa ülkelerinde bırakın 138 bin kişiyi, bırakın 1.5 milyon kişiyi 500 kişi geçse Batı ayağa kalkıyor. Biz bunları ne yapacağız diyor ama Türkiye o kardeşlerimize kucak açtı” dedi. (AA)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Amerika Birleşik Devletleri Türkiye Suriye Kilis Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title