Haberler

Mültecilere Otel Kalitesinde Hizmet

Güncelleme:

Çanakkale'de kuruluş faaliyetlerini sürdüren Göç İdaresi Kurucu Müdürü Resul Karakurt, kaçak veya mülteci konumunda olan kişilerin de insani koşullarda hizmet almasını sağlamak amacıyla çalışmalar yapıldığını söyledi. Karakurt, 3 yıldızlı otel kalitesinde 500 kişiye kadar hizmet verebilecek olan Geri Gönderme Merkezinin ihalesinin önümüzdeki günlerde İl Özel İdaresi tarafından yapılacağını belirtti.

Çanakkale'de de kuruluş faaliyetlerini sürdüren Göç İdaresi Kurucu Müdürlüğü görevini yürüten Resul Karakurt, Türkiye'nin göç politikası, müdürlüğün faaliyetleri ve yasa dışı yollarla yurtdışına çıkmak için bir geçiş noktası haline gelen Ayvacık ilçesinde kurulan Geri Gönderme Merkezi hakkında bilgiler verdi. Göç İdaresi Müdürlüğünün önümüzdeki günlerde çok daha faal hale geleceğini söyleyen Karakurt, "İlgili kanun çerçevisinde kurulan Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün şehirdeki kuruluş çalışmaları hızla devam ediyor. Yabancılarla alakalı iş ve işlemlerinin tamamı daha önce Emniyet Müdürlükleri Yabancılar Şubesi tarafından yürütülüyordu. Yeni çıkan yasa ile ülkemizde hangi sebeple olursa olsun ikamet eden, kaçak veya mülteci koumunda olan yabancı uyruklu vatandaşlarların işlemleri 81 il ve 148 ilçede kurulun bu müdürlükler tarafından yürütülecek. İlimizde de Kepez'de, eski belediye binasında hizmet veren müdürlüğümüz, önümüzdeki günlerde çok daha faal hale gelecektir" dedi.

Yasa dışı yollarla ülkeye giren sığınmacıların sınır dışı işlemlerinin 6 ay kadar sürebildiğini, bu süre zarfında bu insanların barınma ihtiyaçları olduğunu söyleyen Karakurt, "Yasa dışı yollarla şehrimizden geçerken yakalanan sığınmacıların işlemleri bitene kadar bir yerde barınma imkanı ve en azından asgari yaşam koşullarını sunmamız gerekiyor. Bu ihtiyaca cevap verecek olan 3 yıldızlı otel kalitesinde 500 kişiye kadar hizmet verebilecek olan Geri Gönderme Merkezinin ihalesi önümüzdeki günlerde İl Özel İdaresi tarafından yapılacak. İnsani yaşam koşullarını, sunacak ve Türkiye Cumhuriyetine yakışan bu tesisin 2015 yılı sonuna kadar hizmete girmesini bekliyoruz. Bu merkezde sığınmacıların sınır dışı işlemleri bitene kadar insani yaşam koşulları sunulacak" diye konuştu.

Yabancı uyruklu vatandaşların, Türkiye'de kurum ve kuruluşlardan hizmet alırken sıkıntılar yaşadığını, bu konuda bir rehber olmadığını söyleyen Karakurt, Göç İdaresi Müdürlüğü, Kent Konseyi ve bir STK ile ortak proje geliştirdiklerini belirterek, "Yabancılar ülkemizde sağlık, eğitim veya başka bir kurum veya kuruluştan hizmet almak istediklerinde nasıl bir yol izleyeceklerini bilemiyorlar, bazen de bu hizmeti verecek kurum da ne yapacağını bilmiyor. Bu durumda istemeyen gecikmelere ve mağduriyetlere sebep oluyor. Avrupa Birliğine sunduğumuz bir projemiz var bu projemizle ülkemizdeki yabancı vatandaşlar örneğin bir hastaneye gittiğinde nasıl bir izleyecekler veya çocuğunu okula yazdıracağı zaman nasıl bir yol izleyeceğine dair farklı dillerde hazırlanmış bir kitapçık sunacağız. Bu kitapçık ükemize giren yabancılara vereceğiz. İnsanlar sığınmacı olsun, mülteci olsun ülkemize adım attıkları andan itibaren karşılaştıkları sorunların çözümlerini bilmiyorlar. Çocuklarını okula yazdırmak istiyor nereye gideceğini, nasıl hizmet alacağını bilmiyor veya hastalandığında hastanedeki prosedürü hastane personeli ve yabancı uyruklu vatandaş tarafından bilinemeyebiliyor. Biz bunların eksliğini yaşadığımız için düşündük. Sığınmacı, mültecilerilere yönelik hizmet veren gerek kamu kurumları olsun, gerek sivil toplum örgütleri olsun bunların ilgili mevzuatta ne yapmalaırı gerekiyor, yetkileri görevleri nerelerdi sorumlulukları nelerdir. Bunları ortaya çıkaracak bir çalışma yapalım. Bu kapsamda bizim bazı faaliyetlerimiz olacak. Bu sığınmacı ve mültecilerin bir şekilde türkçe öğrenmelerini sağlayacak kurslar açmayı amaçlıyoruz. Dertlerini anlatacak kadar türkçe öğretmeyi amaçlıyoruz. Kamu kurumlarında çalışn personelimiz yabancılara hizmet verirken hangi mevzuata göre hareket etmesi gerektiğini bilecek. Kurumlarda toplantılar yapacağız, hizmet içi eğitimler vereceğiz ve hizmet veren kurum ve kuruluşlar için de ayrıca bir kitapçık oluşturacağız, bir rehber gibi olacak. Bu çalışma hem Göç İdaresi Müdürlüklerini rahatlatacak hem de kamu kurumları açısından bir kolaylık sağlayacak ve sorunlar daha hızlı çözümlenecek. Bu kapsamada iyi bir çalışma olacğaını düşünüyoruz. Bu proje için Avrupa birliğine başvurduk" dedi. - ÇANAKKALE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Çanakkale Karakurt Ayvacık Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title