Haberler

Mülteci Hukukuna İlişkin Güncel Gelişmeler ve Sorunlar"

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neva Övünç Öztürk, Türkiye'nin ağırladığı sığınmacıların şartları konusunda, 1951 Cenevre Mülteci Sözleşmesi'nde belirsiz alanlar bulunduğunu söyledi.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın düzenlediği "Mülteci Hukukuna İlişkin Güncel Gelişmeler ve Sorunlar" toplantısında konuşan Öztürk, 1951 Cenevre Mülteci Sözleşmesi ve Türkiye anayasası çerçevesinde, mültecilerin haklarıyla ilgili konularda teori ve uygulamanın farklı sonuçlarından doğan sorunlarla karşılaşıldığını belirtti.

Öztürk, sözleşmede mültecilerin statülerine göre "uluslararası koruma, geçici koruma ve tamamlayıcı koruma" gibi haklarının olduğunu, Türkiye'deki yasal mevzuatta ise bunun "mülteci, şartlı mülteci veya ikincil koruma statüsü ve geçici koruma statüsü" olarak tanımlandığını ifade etti.

Suriye krizi nedeniyle devam eden kitlesel göçün yönetimi amacıyla

2013'te, Türkiye'de Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun yürürlüğe konulduğunu, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü gibi kurumların karşılaşılan zorlukları aşmak üzere kurulduğunu dile getiren Öztürk, Türkiye'nin bu alanda yeteri kadar deneyim kazanmadan kitlesel sığınmacı akınlarıyla karşı karşıya kaldığını kaydetti.

Öztürk, göç ve sığınmacı hareketlerinde, iltica talebinde bulunanların, statüsünü belirlemek amacıyla tek tek mülakat yapılması gerektiğini belirterek, "Ancak bireysel değerlendirme ve geri gönderme imkanının olmadığı kitlesel göç hareketlerinde sığınanlara geçici koruma sağlanarak temel haklar verilmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Geçici koruma süresinin Avrupa Birliği tarafından en fazla 3 yıl kabul edilmesine karşın, Türkiye'nin 5 yıldan bu yana kitlesel sığınmacı hareketleriyle karşılaştığını aktaran Öztürk, "Türkiye'nin ağırladığı sığınmacıların şartları konusunda 1951 Cenevre Mülteci Sözleşmesi'nde belirsiz alanlar bulunuyor." diye konuştu.

Kitlesel sığınmacı hareketleriyle ilgili sözleşmede, mültecilerin nasıl tanımlanacağı ve bu konuda takip edilmesi gereken yollara ilişkin yeteri kadar açık ve belirleyici ifadeler kullanılmadığını anlatan Öztürk, sözleşmenin 33'üncü maddesinin "Hiçbir taraf devlet, bir mülteciyi, ırkı, dini, tabiiyeti, belli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi fikirleri dolayısıyla hayatı ya da özgürlüğü tehdit altında olacak ülkelerin sınırlarına, her ne şekilde olursa olsun geri göndermeyecek veya iade etmeyecektir." şeklindeki ifadesinin tüm taraf ülkeler için bağlayıcı hüküm olduğuna vurgu yaptı.

Öztürk, Türkiye, Pakistan ve Lübnan'ın dünyadaki tüm mültecilerin yüzde 30'una ev sahipliği yaptığını dile getirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Ankara Üniversitesi Cenevre Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title