Haberler

Mülteci Çiftin Öğretmenlik Sevinci

Elazığ’da valilik tarafından Suriyeli çocuklar için açılan okulda Suriyeli öğretmen çiftin de aralarında bulunduğu 12 öğretmen derslere girmeye başladı.

Elazığ'da valilik tarafından Suriyeli çocuklar için açılan okulda Suriyeli öğretmen çiftin de aralarında bulunduğu 12 öğretmen derslere girmeye başladı. Savaştan kaçarak Elazığ'a gelen Suriyeli çift öğretmen, yeniden öğretmenlik yapmanın buruk da olsa sevincini yaşıyor.

Elazığ Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın katkılarıyla Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi Binası'nda oluşturulan 9 derslikli okulda, okul öncesi, ilk ve ortaokul düzeyinde 100 Suriyeli çocuk eğitim görmeye başladı. Sabah evlerinden servislerle alınan çocuklar ders bitiminde tekrar evlerine servislerle bırakılıyor. Suriyeli çocuklara 3'ü Suriyeli, 12 öğretmen ders veriyor.

SURİYELİ ÖĞRETMEN ÇİFTİN BURUK SEVİNCİ

Suriye'nin Derzor kentinde Esad ordusunun bombalı saldırıları sonucu okulları yıkılıp, öğrencilerinin hayatını kaybetmesinin ardından IŞİD'in o bölgeye yerleşmesi nedeniyle birçok aile gibi 3 çocukları bulunan öğretmen çift Hamza Elmuhimin (35) ve Hanan Sueydan (30) Türkiye'ye kaçtı. 1 yıl önce Elazığ'a gelen Suriyeli öğretmen çift, şimdi yeniden Suriyeli çocuklara öğretmenlik yapmanın sevincini yaşıyor. Elazığ Valiliği tarafından Suriyeli çocuklar için açılan okulda öğretmen çiftten Hamza El Muhimin sosyal bilgiler, Hanan Sueydan ise matematik derslerine giriyor.

Suriye'de üniversite eğitimi devam ederken eşi Hanan ile tanıştıklarını ve okul bitince de evlendiklerini aktaran El Muhimin, mutluluklarının Esed ve DEAŞ örgütü tarafından sona erdirildiğini söyledi. Yaşadıklarını anlatan El Muhimin, "Hava bombardımanlarında okullarımızın tamamı yıkıldı. O yüzden de eğitim yapılamadı. Önce Suriye ordusu tahribat yaptı, ondan sonrada DEAŞ yaşadığımız yere geldi. Bizde Türkiye'ye kaçmak zorunda kaldık" dedi.

Türkiye'ye geldikten sonra bir süre Şanlıurfa'da kaldıklarını ardından da Elazığ'a ulaştıklarını aktaran El Muhimi, "Elazığ'da Suriyeli çocuklar için bu okulu açmışlar. Bizlere de burada mesleğimizi yapma fırsatı verdiler. Yeniden öğretmenlik yapmanın burukta olsa sevincini yaşıyoruz. Biz Suriye'den gelirken, bizle birlikte bazı öğrencilerimiz de Türkiye'ye geldi. Yalnız orada kalan öğrenci ve yakınlarımız var. Onlarla da fırsat buldukça telefonla görüşüyoruz" diye konuştu.

"ÖĞRENCİLERİM ŞEHİT OLDU"

Suriye'deki savaş nedeniyle okulların harabeye döndüğünün altını çizen matematik öğretmeni Hanan Sueydan ise, "ESAD'in ordusu okulumuzu vurduğu zaman benim öğrencilerimin çoğu şehit oldu. ESAD bulunduğumuz yeri bombalarken zulüm yaşadık. Sonra ailece Türkiye'ye geldik. Şimdi Suriye'den gelen çocuklarımızı okutuyoruz" ifadelerinde bulundu.

Türkiye gibi Suriye'de de öğretmenler günü olduğunu ifade eden Sueydan, "Suriye'de de öğretmenler gününü kutluyorduk. Orada da öğrencilerimiz çiçek ve hediye getiriyorlardı, öğrencilerimizle birlikte kutlama yapıyorduk. Biz şuanda buradayız, hayatımız ve durumumuz güzel ama tekrar ülkemize dönerek öğrencilerimiz ve ailelerimizle bir araya gelmek daha güzel olur" şeklinde konuştu.

"SURİYELİ ÇOCUKLARA SERVİSLİ EĞİTİM VERİYORUZ"

Okuldaki eğitim ve öğretimle ilgili bilgi veren okul müdürü Necati Adıgüzel ise şu ifadelerde bulundu:

"Okulumuz geçici eğitim merkezi adı altında Suriye'den gelen öğrencilerimize eğitim vermek amacıyla Valilik ve Milli Eğitim Müdürlüğümüzün katkılarıyla eğitim ve öğretime başladı. 100 civarında öğrencimiz var, sabah saat 08.30 evlerinden servislerle alınıyor. Öğlen yemekleri veriliyor saat 15.00'da da evlerine tekrar servisle bırakılıyor. Okulumuzda 2 tane okul öncesi, 6 tane sınıf, 4 tane branş öğretmeni var. Branş öğretmenlerimizden 3'ü Suriyeli ve 1 tanesi de bizim Arapça öğretmenimiz. İlkokulda Türkçe eğitim veriliyor, ortaokul kısmında ise matematik, fen bilgisi, sosyal bilgiler, Arapça olarak veriliyor."

Suriyeli çocuklara eğitim verme amacının onları topluma adapte etme olduğuna vurgu yapan Adıgüzel, Suriyelilerin kültür ve dilleri farklı olduğu için eğitimin önemli olduğunu söyledi. - ELAZIĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Elazığ Valiliği Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

title