Haberler

Muhtardan Genel Sağlık Sigortası Uyarısı

Malatya ili Yeşilyurt ilçesi Tecde Mahalle Muhtarı Ali Yiğit, Genel Sağlık Sigortası (GSS) yaptırmayanlara, 30 Eylül son gün uyarısında bulundu.

Malatya ili Yeşilyurt ilçesi Tecde Mahalle Muhtarı Ali Yiğit, Genel Sağlık Sigortası (GSS) yaptırmayanlara, 30 Eylül son gün uyarısında bulundu.

Genel Sağlık Sigortası için birçok vatandaşın muhtarlıklara gittiğini ifade eden Tecde Mahalle Muhtarı Ali Yiğit, "Genel Sağlık Sigortası yapılması ile ilgili yetkililerimiz gerekli uyarılarda bulunuyorlar. Ayrıca televizyonlardan da gerekli uyarılar yapılıyor. Ancak GSS yaptırmayan birçok vatandaşımız son günlerde sık sık muhtarlığımıza yana yakıla çocuğuna, kendisine ya da kardeşine çıkarılan borç kağıdını getirerek, bizden bilgi talebinde bulunuyorlar. Muhtarlığa gelen veya mahalle sakinlerimize GSS yaptırmalarını söylüyoruz. Ancak birçok vatandaşımız ya ihmal ediyor ya da GSS'den habersiz oldukları için GSS yaptırmaya gitmemişler. Bilindiği gibi Türkiye'de 2012'den bu yana yeni bir sitem devrede. Genel Sağlık Sigortası, eskiden yeşil kart vardı, şimdi ise Genel Sağlık Sigortası var. GSS yaptırmayan birçok vatandaş borçlandı. GSS açısından çalışanlar, emekliler ve bunların eşleri ile 18 yaşından küçük bakmakla yükümlü oldukları çocuklar için bir sorun yok. Ama çalışmayan ve 18 yaşını doldurmasına rağmen eğitim hayatı devam etmeyen gençler, sistemle ilgili işlem yaptırmayanlar en yüksekten borç ile karşı karşıya. Borç yükü artınca hükümet bu borçları sildirme ve azaltma yönünde adım attı" ifadelerine yer verdi.

Gelir testinin büyük önem taşıdığını belirten Muhtar Yiğit, "Gelir testine hiç gitmeyenlere borçlar yazıldı. Oysa testten belki de daha az prim çıkacak ya da hiç çıkmayacaktı. O yüzden gelir testine gitmek önemlidir. 'Gelir testini nerede yaptıracağım?' diye soranlar oluyor. Gelir testi il ve ilçe sosyal yardımlaşma ve dayanışma müdürlüğünde yapılıyor. Sosyal yardımlaşma müdürlüğünde GSS yaptıranlar daha sonra SSK'ya gidecekler. Testte aile içinde kişi başına düşen gelir asgari ücretin 3'te 1'inden az ise primleri devlet ödüyor ve tüm sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor. Çıkan borçlar da siliniyor. Aksi halde tavandan borç çıkmaya devam ediyor. Bugüne kadar GSS ile ilgili hiç işlem yaptırmamış olanlar için son tarih 30 Eylül 2015. Bu tarihe kadar il, ilçe sosyal yardımlaşma müdürlüklerine giderek gelir testi yaptırmak gerekiyor. İkinci tarih 30 Kasım 2015. Bu tarih ise borcu olanlar için faizlerden kurtulup kalan miktarı taksitlendirmek isteyenleri ilgilendiriyor. Başvurular SGK müdürlüklerine yapılıyor. GSS yaptırmayan vatandaşlarımız en yüksek prim olan 305 TL'den borçlanmaya devam edecektir. Bu nedenle GSS yaptırıp, bu borçlanmadan veya en düşük prim üzerinden GSS yaptırıp sağlık hizmetlerinden faydalanabilmeleri ve mağdur olmamaları için mutlaka GSS yaptırsınlar" sözlerini kaydetti. - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yeşilyurt Ali Yiğit Malatya Eylül Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title