Haberler

Mühendislik Artık Sadece Erkek Mesleği Değil

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, Türkiye’de kadın mühendislerin başarılarıyla erkek meslektaşlarını aratmayacak seviyeye geldiğini belirtti.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, Türkiye'de kadın mühendislerin başarılarıyla erkek meslektaşlarını aratmayacak seviyeye geldiğini belirtti. Bayram, "Başarının cinsiyeti olmaz. Artık kadın mühendislerimiz de her sahada başarılı işlere imza atıyor. Erkek ve kadın mühendis sayısı birbirine yaklaştı" dedi.

BİRÇOK PROJENİN MİMARI KADIN

Ülkemizin gelişiminin sağlıklı bir üretimle mümkün olabileceğini, üretimi ortaya koyan, geliştiren ve gerçekleştiren kesim olan mühendislikte ise cinsiyet ayrımı olmaması gerektiğini belirten Bayram, her tür branştaki mühendislik eğitiminde hem kadın, hem de erkek mühendislerin başarılı olduklarını vurguladı.

Yıllar önce cinsiyete göre tercih yapılan mühendislik branşlarında, günümüzde bu ayrımın ortadan kalktığını kaydeden Bayram, "Örneğin, eskiden inşaat mühendisliği, makine mühendisliği gibi branşlar sadece erkeklere özgü mühendislik branşları gibi algılanırken, bugün pek çok mühendislik branşında kadın mühendis sayısı, erkek mühendis sayısını geçmiştir. Bu durum hem ülkemiz sanayisi, hem de kadın mühendislerin başarısı için önemlidir. Bugün pek çok başarılı yatırımın, üretimin ve projenin başında kadın mühendisler yer almaktadır. Yurt dışında ise bu başarılar çok daha ileri seviyededir" dedi.

BAŞARININ CİNSİYETİ OLMAZ

İş başvurusu yapan kadın mühendislerden, zaman zaman kendilerine negatif ayrımcılık yapıldığı yolunda yakınmalar geldiğini ifade eden Bayram, "Geldiğimiz bu noktada ülkemizde hala kadın mühendisler için negatif ayrımcılık yapılması ise kabul edilemez. Özellikle, iş görüşmelerin de sırf bayan mühendislerin cinsiyetleri nedeniyle işe kabul edilmemeleri endişesi giderek azalmakta, bu da kızlarımızın mühendislik dallarına olan ilgisini giderek artırmaktadır. Bu son derece memnuniyet verici bir gelişmedir. Ülkemizin çok büyük fedakarlıkla, milyonlarca insan içinden seçilerek, eğittiği ve üzerine yatırım yaptığı mühendislere, bu şekilde bazı kuruluşlarca cinsiyet ayrımcılığı yapılması üzerinde çalışılması gereken bir konudur. Bazen, diğer mesleklerde de çok sık rastlanan bu durum, özellikle kadınları çalışma hayatının dışına itmektedir. Gelişen bir Türkiye'de kadının üretim halkasının dışına itilmesi mümkün değildir. Unutulmamalıdır ki, üniversitelerde erkek mühendislerimizi de mühendis tabanlı kadın öğretim üyelerimiz yetiştirmektedir" diye konuştu.

MÜHENDİS SANAYİCİ VİZYONU

Gaziantep üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nin maaşla çalışan mühendisler değil, sanayici mühendisler yetiştirmeyi vizyonuna koyduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Bayram "Öğrencilerimize hep, 'Kendi işinizi kurun, sanayici olun' telkininde bulunuyoruz. Bunun için tüm bölümlerimizde zorunlu ders olarak Girişimcilik Dersi koyduk. TARGET TTO ile öğrencilerimize girişimcilik konusunda eğitiyoruz. Fakültemizin bazı kurullarında kadın yönetici oranını yüzde 50'ye çıkardık. Bazı bölüm başkanlıklarına kadın bölüm başkanı atadık. Bayan öğrencilerimize intörn uygulamasında pozitif şans verdi. Böylelikle bayan öğrencilerimiz. Erkekler gibi sanayiye çıkıp, çalışma imkanına kavuştular" şeklinde konuştu. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gaziantep Üniversitesi Mustafa Bayram Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

2024 LGS sınavı ne zaman, tarihi belli oldu mu? Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav giriş belgesi yayınlandı mı? Elif Duygu Adıgüzel kimdir? Elif Duygu Adıgüzel kaç yaşında, nereli? Define faciası! İznik define olayı ne? Define ararken kaç kişi hayatını kaybetti? Lille - Aston Villa maçı hangi kanalda, saat kaçta? Lille - Aston Villa maçı CANLI İZLE! Nesrin Cavadzade'nin yeni sevgilisi kim? Kaan Yardımcı kimdir? Kaan Yardımcı kaç yaşında, nereli? Bayhan kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Bayhan kaç yaşında, nereli? Bayhan biyografisi! VAPUR SEFERLERİ İPTAL Mİ? 18 Nisan İstanbul'da vapur seferleri iptal mi edildi? Yeşim Akıncı kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Yeşim Akıncı kaç yaşında, nereli? Yeşim Akıncı biyografisi! Metin Akpınar'ın kızı kim? Duygu Nebioğlu kimdir, kaç yaşında? Duygu Nebioğlu'nun ablası ve annesi kim? Uraz Kaygılaroğlu olayı nedir? Kaygılaroğlu neden linç edildi? Açıklama yaptı mı? RÖNESANS GAYRİMENKUL HALKA ARZ: Rönesans Gayrimenkul katılım endeksine uygun mu, kaç lot verir? Hastane randevusu alıp gitmeyenlerin cezası ne olacak? Fahrettin Koca açıklama yaptı mı? ABD Başkanı Biden'dan skandal açıklama! | Biden ne söyledi? Biden amcasının yendiğini mi söyledi? Zeynep Bastık hasta mı? Zeynep Bastık'ın sağlık durumu nasıl? Zeynep Bastık neden ameliyat oluyor? Azra Akın'ın çocuğu mu oldu? Azra Akın'ın çocuğunun cinsiyeti ne? Azra Akın'ın kaç çocuğu var?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title