Haberler

Mühendislik Ama Hangisi?

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, tercihlerinde mühendislik fakültelerine yer verecek adaylara altın öğütlerde bulundu.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, tercihlerinde mühendislik fakültelerine yer verecek adaylara altın öğütlerde bulundu. Bayram, "İngilizce eğitim almak sizi hayata 10-0 önde başlatır. Bunu unutmayın. Tercihinizde, yenilikçi, size iş kapılarını açacak üniversitelerin mühendisliklerini seçin" dedi.

Mühendisliğin insan hayatının her noktasında yer alan bir meslek dalı olduğunu ve insanoğlu var olduğu sürece var olmaya devam edeceğini belirten Prof. Dr. Bayram, "Mühendislik öyle bir meslektir ki, aldığınız diploma ile dünyanın her yerinde icra edebileceğiniz yegane mesleklerden birisidir, yani uluslararası bir meslek dalıdır. Ama mühendislikte nasıl yetiştirildiğiniz çok önemlidir. Hangi Mühendislik dalı ve disiplinini adayların seçtiği ömürlerinin sonuna kadar kariyerlerini etkileyecek bir süreci belirler" diye konuştu.

"İNGİLİZCE EĞİTİM HAYATA 10-0 ÖNCE BAŞLATIR"

Bu sebeple, uluslararası bir meslek olan mühendislikte İngilizce'nin en önemli unsur olduğunu, İngilizce dilinde mühendislik okumanın üniversite bittiğinde o kişinin hayata "10-0 önde başlamamasını" sağladığını vurgulayan Prof. Dr. Bayram, açıklamasının devamında şunları söyledi:

"Fabrika, makine, şirket kurulumu ve yönetiminde, yeni bilgiye ulaşmada, uluslararası mecrada İngilizce mühendislik terminolojisini bilmek bütün kapılarınızı açar, İngilizceyi konuşma dili olarak öğrenebilirsiniz. Ancak, mühendislik İngilizce terminolojisini üniversitede görmemişseniz bunu sonradan öğrenmeniz imkansıza yakındır. Yine, mühendislik pratiğe ve uygulamaya yönelik bir meslektir. Bu sebeple, mühendislik sınıflarda sadece teorik eğitimle öğrenilemez. Seçilecek mühendislik fakültesinin İntörn Mühendislik, staj, laboratuvar, uygulamaya yönelik programlarının olması en önemli unsurdur. Teorikte kalan bir mühendislik eğitimi pratikte size fayda sağlamayacaktır."

"ATÖLYE VE LABORATUAR OLMAZSA OLMAZ"

Bir mühendislik fakültesinin eğitimin her aşamasında atölye ve laboratuvarların, eğitimin "Olmazsa olmazları" olduğunun altını çizen Prof. Dr. Mustafa Bayram, öğrencilerden eğitim için seçecekleri fakültelerin gerekli laboratuvar ve atölye alt yapısına sahip köklü bir mühendislik fakültesine sahip olmamaları konusunda incelemeleri önerisinde bulundu. Zira, bir laboratuvarı, bir atölyeyi bir üniversitenin kurması için belirli bir zamanın geçmesi gerektiğini, bunun için köklü ve geçmişi olan mühendislik fakültelerinin tercih edilmesinin her zaman daha avantaj sağlamadığını vurgulayan Bayram, "En önemli unsur ise, öğretim elemanı sayısı ve kabiliyetidir. Mühendislik seçilirken bölüm ve fakültelerin kaç tane profesöre, doçente ve yardımcı doçente sahip olduğuna bakmaz olmazsa olmaz kriterdir" diye konuştu.

"YENİLİKÇİLİK, DİPLOMA İMKANLARI VE SOSYAL İMKANLARA DİKKAT"

Bunun yanı sıra, öğrencilerin seçtiği üniversite ve fakültenin Teknoparkı, Teknoloji Transfer Ofisi olup olmadığı, bilimsel çalışmaları, bilimsel indeks sıralamaları, ekolü, Erasmus/Mevlana/Farabi öğrenci değişim programının olup olmadığı, uluslararası işbirliktelikleri, çift diploma/çift anadal/yan dal programının olup olmadığı gibi kriterlerin de dikkate değer olduğunu kaydeden GAÜN Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, uyarılarının sonunda şöyle dedi: "Altyapısı, sosyal aktiviteleri, toplumsal duyarlılıklar ve konferansların yapılıp yapılmadığı da eğitim anlamında önemli kriterlerdir. Bunların olmadığı fakülte ve üniversiteler maalesef mezununa yeterli eğitimi vermekte zorlanmaktadır. Son olarak, o fakültenin mezunu meslek hayatında ne kadar başarılı ve iş bulma oranı ne kadardır? Zira bir mühendislik eğitiminin yegane ve en temel anlaşılabilir ölçüm kriteri, mezununun ne kadarının hemen iş bulabildiğidir. Eğer saydığım kriterlere uygun bir mühendislik branşı seçiyorsanız, gerisini fazla düşünmenize gerek yoktur. Seçtiğiniz mühendislik sizi zaten hayata hazır olarak mezun edecektir. 1973'ten buyana eğitim veren GAÜN Mühendislik Fakültesi, tüm bu şartları taşıyan bir fakülte olarak sizleri bekliyor." - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gaziantep Üniversitesi Mustafa Bayram Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title