Haberler

Muğla'da Seraları Su Bastı

Güncelleme:

Ortaca ilçesinde şiddet yağış sonucu Ekşiliyurt ve Karaburun mahallelerindeki çok sayıda sera, su altında kaldı.

AA muhabirinin Dalaman Meteoroloji Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, ilçede son 24 saatte metrekareye 32 kilogram yağış düştü. Yağış nedeniyle ilçedeki çok sayıda serayı su bastı.

Kendi imkanları ile seralardaki ve çevrede biriken suları kanallara boşaltmaya çalışan vatandaşlara, Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MUSKİ) ekipleri de yardım etti.

Ortaca Belediyesi ve MUSKİ ekipleri, su birikintilerinin kanallara ulaşmasını sağlamak için iş makineleriyle çalışma yaptı.

"Taban suyu yükseldi"

Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, gazetecilere yaptığı açıklamada, aşırı yağışlar nedeniyle taban suyunun yükseldiğini, su patlaması yaşandığını söyledi.

İlçede çok sayıda seranın su altında kaldığını bildiren Çöllü, "Konuyu Kaymakam başta olmak üzere Belediye Başkanımıza bildirdik. Suların çekilmesi ve kanallara aktarılması için çalışmalar devam ediyor. Sular zamanında aktarılmazsa üreticimizin zararı büyük olacak" dedi.

Çöllü, kurulan komisyonla üreticilerin zararlarının tespit edileceğini ifade etti.

Ürünlerini Tarım Sigortaları Havuzundan (TARSİM) sigortalattıran çiftçilerin zararlarının karşılanacağını dile getiren Çöllü şöyle konuştu:

"Sigortası olmayanlar büyük ihtimalle yüzde 90'a yakın zarar görecek. Yağışlar bu şekilde devam ederse domates üretimi Ortaca'da bu sene olmayacak demektir. Üreticimizin zararı büyük olacaktır. Burada yılda yaklaşık 40 bin ton domates üretimi varken böyle devam ederse 5 bin tonu geçmeyeceğini tahmin ediyorum. Bu da tüketiciye yansıyacak. Üreticinin zararı büyük olduğu gibi tüketici de bu işten büyük zarar görecek."

"Mahalledeki seraların yüzde 30'unu su bastı"

Mahallede bulunan seraların yaklaşık yüzde 30'unu su bastığını ifade eden Ekşiliyurt Mahallesi muhtarı İsa Topal ise "Yağmur çok yağınca seralar suyla doldu. Biz de elimizden geldiğince Kaymakamlık ve Belediye ile iş birliği içinde çalışma yapıyoruz" dedi.

Ekşiliyurt Mahallesi'nde 5 dönüm serası bulunduğunu belirten üretici Ramazan Aylesel ise şunları kaydetti:

"Bir haftadır yağmur yağıyor. Etrafımızdaki bazı kanallar taştı. Seramızın üst tarafında 30 dönümlük arazi su dolu. Buralarda sular birikince seraları su bastı. Bu domatesler kuruyacak. Domates fidanının tanesi 60 kuruş, 5 dönüm seradan yaklaşık 20 bin liralık bir zararım var. Yetkililerden yardım istiyoruz. Başka bir gelir kaynağımız yok olan da bu biten de bu domates. Bu çevredeki belki 100 dönüm arazi bu şekilde suyun içerisinde." - Muğla

Kaynak: AA / Yerel

karaburun dalaman ortaca muğla Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title