Haberler

Muğla'da "4. Otantik Çocuk Oyunları ve Oyuncakları Şenliği"

Şenlikte, unutulmaya yüz tutan çocuk oyunları canlandırılırken zihin ve beden gelişimini arttıran el ürünü oyuncaklar sergilendi Metinbilim Enstitüsü Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Deveci:"Amacımız çocukları evlerin içerisinden dışarı çıkarmak, sokakla buluşturmak ve kendi oyuncaklarını kendilerinin yapmalarını.

Merkeze bağla Yerkesik Mahallesi'nde düzenlenen "4. Otantik Çocuk Oyunları ve Oyuncakları Şenliği" başladı.

Yerkesik İlköğretim Okulu bahçesindeki şenlikte, unutulmaya yüz tutan çocuk oyunları canlandırılırken zihin ve beden gelişimini arttıran el ürünü oyuncaklar sergilendi.

Çocuklar çember çevirme, seksek, dokuz taş, bilye, aç kapıyı bezirgan başı, ip atlama, beş taş, çelik çomak, dama, aşık gibi otantik oyunları oynadı.

Şenliğin ilk gününde yetişkinler de çocukların çember çevirme oyununa katılarak renkli görüntüler oluşturdu. Muğla Eğitim Uygulama Okulu öğrencilerinin rehber öğretmenleri eşliğinde sergilediği halk oyunları, çocukların toplu ip atlamaları da şenliğe farklı bir renk kattı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde eğitim gören Afganistan, Pakistan, Yemen, Azerbaycan, Türkmenistan, Tacikistan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgısiztan, Letonya, Moldova, Yemen ve Sudan'dan katılan öğrenciler de ülkelerine özgü müzik eşliğiyle oyun oynadı.

Şenlik, insanları çocukluk günlerine götürdü

Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, gazetecilere yaptığı açıklamada, şenlikte unutulmakta olan çocuk oyunları ve oyuncaklarının erişkinlere çocukluk günlerini hatırlattığını söyledi.

Şenliğin ulusal anlamdan çıkarılıp uluslararası platforma taşınması gerektiğini belirten Güvençer, "Bu muhteşem fikir inşallah el birliğiyle işlenir ve önümüzdeki yıllarda gerçek anlamda uluslararası bir anlam kazanır. Şenlik hepimizi burada çocukluğumuza götürdü. Burada gösterilen tüm oyunları çocukken oynamıştım" dedi.

Vali Güvençer, oyunlar sergilenirken büyük bir heyecan duyduğunu kaydederek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi ve Metinbilim Enstitüsü Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ümral Deveci, çocuk oyunlarının ve oyuncaklarının güncelleştirilmesi amacıyla böyle bir şenlik düzenlendiğini bildirdi.

Amaç çocukları dışarı çıkarmak

İki gün sürecek şenlikte düdük, kaval, tüfek, hüppük, çamurdan oyuncaklar gibi el yapımı basit oyuncakların da yapılarak sergileneceğine işaret eden Deveci, şunları söyledi:

"Amacımız çocukları evlerin içerisinden dışarı çıkarmak, sokakla buluşturmak ve kendi oyuncaklarını kendilerinin yapmalarını sağlamak. Çocukların birlikte topluluklar oluşturarak o topluluklar içerisinde kendilerine bir takım roller biçmelerini sağlamak. Bu çerçevede hayal güçlerini ortaya koyarak oyun ve oyuncaklar geliştirmelerini sağlıyoruz. Buraya Muğla'dan ve yakındaki köy okullarından gelen öğrenciler gönülllerince eğlenme imkanı buluyor."

Şenlik alanına kurulan stantlarda kadınların mahalli elişlerinin yanı sıra yörede elde edilen bal, zeytin, zeytinyağı, kekik, dağçayı, adaçayı ve sabun gibi ürünler de satışa sunuldu. - Muğla

Kaynak: AA / Yerel

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Hakan Güvençer Yerkesik Yemen Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title