Haberler

Müftülüğe 'Engelli Rampası' Eleştirisi

“Artık Engel Kalmasın” Projesi Eğitmeni din görevlisi Mustafa Genç, engelli rampası olmadığı için engellilerin İl Müftülüğü’ne çıkamadığını söyledi.

"Artık Engel Kalmasın" Projesi Eğitmeni din görevlisi Mustafa Genç, engelli rampası olmadığı için engellilerin İl Müftülüğü'ne çıkamadığını söyledi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Engelli Destek Programı (EDES) kapsamında "Artık Engel Kalmasın" projesi adı altında "İlkadım Din Görevlileri Oturumu" düzenledi. İl Müftülüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen oturuma İlkadım ilçesindeki din görevlileri katıldı. 2 ayda 16 ilçe gezen İl Milli Eğitim Müdürlüğü, EDES projesi kapsamında ilçelerdeki din görevlilerini engelli konusunda bilgilendirerek seminer verdi.

Oturumun açılış konuşmasını yapan Proje Koordinatörü Osman İner, " Samsun'da engelli veri tabanı verilerine göre yaklaşık 148 bin civarında engelli vatandaşımız var. Bunların bir de yakınları var. Yani Samsun'da 400 bin engelli ve yakını var. Son yıllarda engelli vatandaşlarımız ile ilgili bir takım ciddi anlamda düzenlemeler yapıldı. Fakat yaptığımız araştırmalarda pek çok vatandaşımız ve onların yakını bu haklarını bilmiyorlar. Projemizde engelli vatandaşlarımızın haklarını içeren bir proje yazdık. Projemizde 17 ilçedeki tüm din görevlilerine ve muhtarlara ulaşarak engelli haklarını anlatmaktır. 17 ilçemizde en sona İlkadım ilçesini bıraktık. Bugün 17'ncisini burada gerçekleştiriyoruz" dedi.

İmamların doğrudan doğruya halka hizmet veren görevliler olduğunu belirten Proje Eğitmeni Mustafa Genç, "Biz doğrudan doğruya halka hizmet veren görevlileriz. Biz ölüsüyle de dirisiyle de bilgilenen insanlarız. Engelli haklarını biz bilirsek, zaten cemaatimizin bir kısmı engellidir. Allah, hiç kimseyi engelli yapmasın. 5378 sayılı Özürlüler Yasası'na göre, 'doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle zihinsel, bedensel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecede kaybetmesi nedeniyle toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılama güçlükleri olan korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan kişi' özürlü kabul edilmektedir. Bir ömür boyu imamlık yaparsanız, insanlar önünde saygınsınız ve saygınlığınızı korursunuz. Ama yaşlanırsınız ne diyeceğinizi bilemeyecek noktaya gelirsiniz. Yaşlanırsınız, abuk sabuk konuşursunuz. Allah'ın bu noktada işareti var. Engellilik bu anlamda herkesi ilgilenir. Buradan dışarı çıkarken merdivenden düşer bacağınızı kırarsınız, engelli olursunuz. ya da ameliyat olursunuz, bir yeriniz tutmaz engelli olursunuz. Sadece bu insanlara yardımcı olma noktasında değil, kendimizin de başına gelebileceğini de düşünmemiz gerekiyor" diye konuştu.

AKRABA EVLİLİKLERİ

Akraba evliliğinin İslam'da aykırı olmadığını belirten Genç, "Biz, Müslümanların önderleriyiz, rehberleriyiz. İslami düşünceye disipline sahip olmaz isek cemaatimiz hiç olmaz. Eğer akraba evliliği İslam'a aykırı olsaydı daha doğrusu sağlığa aykırı olsaydı hiçbir zaman efendimiz aile hayatında bunu uygulamazdı. Yani kendi kızını amcasının oğluna vermezdi. Çünkü peygamberler hata yapmazlar. Hata yapsalar bile anında vahi ile düzeltilir. Akraba evlilikleri çok teşvik edilmedi, aksine uzaktan evlilik teşvik edilmiştir. Eşler arasındaki sevgi, saygı ve dayanışmanın daha fazla olmasından dolayı uzak evlilik teşvik edilmiştir. Ama akraba evliliği bu anlamda engellenmemiştir ve yasaklanmamıştır" şeklinde konuştu.

"MÜFTÜLÜKLERİMİZE ÇIKILAMIYOR"

Engelli vatandaşların Samsun İl Müftülüğü'ne çıkamadığını ifade eden Genç, "Allah herkesin yapabileceğini istemiştir. İl Müftülüğü'ne çıkacak engelli rampası var mı? Yok. Biz 16 ilçe dolaştık. Müftülüklerimize çıkılamıyor. Ne engelli rampası var ne de asansör. Sizin bu İl Müftülüğü'nün rampası var mı? Kime ne anlatacağız biz. Sırası gelince konuşuruz ama yapmaya sıra gelince biz en arkadan gideriz. Toplumlara rol model olamıyoruz. Ne kurumsalda ne de insan bazında rol model olabiliyoruz. Bunlar hep bizim eksikliklerimiz. Bu binanın yapılmasında engelli para vermedi mi, camiye para vermedi mi? Vermiştir. Peki, bunun hakkı yok mu? Bu bina veya cami yapılırken sadece sağlam insanlar için mi yapıldı? Hepimiz engelli adayıyız. Bunlar önemli noktalardır. Bulunduğunuz caminin mutlaka rampası olması gerekiyor. Engelli insanlara şefkatimizi göstermemiz gerekiyor. Bu insanların mazlumiyetine seyirci kalmayacağız. Din görevlisi arkadaşlarımız hakta herkese örnek olsun ve bütün mazlumların ortak sesi olsun" ifadelerini kullandı. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Milli Eğitim Müdürlüğü İlkadım Samsun Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title