Haberler

Mücevher Sektörü İhracatı Yüzde 25 Arttırdı

Mücevher sektörü, Ağustos ayında yüzde 133,84 ile 2015 yılının miktar bazındaki en yüksek ikinci ihracatını gerçekleştirdi.

Mücevher İhracatçıları Birliği Ağustos ayı mücevher sektörü verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre, mücevher sektörü Ağustos ayında yüzde 133,84 ile 2015 yılının miktar bazındaki en yüksek ikinci ihracatına imza atarken değer bazında artış yüzde 25 oldu. Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Libya, İsrail ve Hong Kong pazarlarındaki artışın da etkisiyle mücevher ihracatı yüzde 25,62 oranında yükselerek 246 milyon 728 bin 891 dolar oldu.

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, mücevher ihracatçılarını Ağustos böceği ile karınca hikayesindeki karıncaya benzeterek; "Pazarlarda dönemsel dalgalanmaları dengelemek için ülke ülke geziyoruz. Üyelerimiz çalışkan karınca gibi geçirdiler Ağustos ayını. Sezona artış trendinde girmekten mutluyuz. Artışlar, azalışlar olur, önemli olan istikrarlı bir trend yakalamamız-ki her şeye rağmen bunu sürdürülebilir bir noktaya taşıdık" dedi.

Mücevher İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan Ağustos ayı verilerine göre 2014 Ağustos ayında 210 bin 633 kilo ürün ihraç eden sektör 2015 Temmuz ayında yüzde 133,89 ile yılın en yüksek 2'inci artış oranını yakalayarak 492 bin 652 kilo ihracata imza attı.

Ocak-Ağustos 2015 dönemine ait 8 aylık ihracat sonuçlarını da açıklayan Mücevher İhracatçıları Birliği, verilerine göre bu dönemde 2014 yılına göre miktar bazında yüzde 21,47 artış ile 1 milyon 945 bin 277 kg olan ihracat 2 milyon 362 bin 886 kg'a yükseldi. 2014 yılı Ocak-Ağustos döneminde 1 milyar 464 milyon 728 bin 591 dolar olan mücevher ihracatı 2015 yılı aynı döneminde yüzde 23,98 artış göstererek 1 milyar 816 milyon 27 bin 941 dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye'nin hem içinde bulunduğu coğrafya hem de küresel dalgalanmalardan etkilendiğini belirten Güner, özellikle yaz aylarında daha düşük ayarlı takıların ihraç edildiğine dikkat çekti. Geçtiğimiz aylarda Almanya pazarının ciddi oranda gerilediğini anımsatan Güner, Rusya ve Almanya gibi iki değerli pazarı geri kazanmaya çalıştıklarını söyledi. Ağustos ayı verilerine göre Almanya pazarında yukarı hareketin başladığını gözlemlediklerine dikkat çeken Güner, Hong Kong ve İsrail pazarlarındaki yukarı hareketi de memnuniyetle izlediklerini belirtti.

Mücevher ihracatçılarının dünyanın her köşesiyle ihracat yaparak başarılı bir risk yönetimi yaptığını belirten Güner; "Tüm elmasları aynı sepete koymamaya çalışıyoruz. Söylemek gerekir ki bu gelişme kendiliğinden olmuyor. Hem üyelerimiz hem de profesyonel kadrolarımız ile yaz aylarını da çalışarak geçirdik. Mücevher ihracatçıları Ağustos böceği ile karınca hikayesindeki karınca misali çalışıyorlar. Bu mesai sayesinde sezona yükselen bir ihracat ivmesiyle girdik. Bunun avantajını değerlendirerek daha da başarılı sonuçlar almayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

2015 Ocak-Ağustos dönemindeki ihracat ile Ağustos ayı ihracatını karşılaştırdığımız zaman karşımıza istikrarlı bir tablo çıktığını belirten Güner, Ağustos ayında ilk 10 içine katılan Lübnan pazarının da gelişerek dönemsel bir performans yakalamasını umduğunu belirtti. Güner, ilk 10'da yer almasalar da Azerbaycan, İtalya, Rusya gibi ülkeler ile son dönemde gelişme gösteren Singapur pazarlarının da umut verdiğini söyledi.

Ocak Ağustos dönemine ait 8 aylık ihracat verilerini açıklayan Mücevher İhracatçıları Birliği rakamlarına göre ihracatın büyük payı altından mamul takılarda. Bu dönemde toplamda 1 milyar 816 milyon 27 bin 941 dolarlık ihracat yapılırken bunun 1 milyar 676 milyon 906 bin 537,89 doları altından mamul mücevherci ve kuyumcu eşyası oldu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ayhan Güner Hong Kong İsrail Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title