Haberler

    Mübarek'e Ceza Yok

    Mısır'da devrimle iktidardan uzaklaştırılan ve darbenin ardından hakkında verilmiş müebbet kararı bozulduktan sonra yeniden yargılanan Hüsnü Mübarek, açılan hiçbir davadan ceza almadı.

    Kahire Mahkemesi, devrik Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in de yargılandığı ve 'asrın davası' adıyla anılan davada kararını verdi. Mahkeme, Hüsnü Mübarek hakkında 'İsrail'e doğalgaz satışı ihalesinde rant sağlamak' suçlamasıyla açılan davada beraat kararı verdi. Mahkeme, söz konusu paranın satımı gerçekleştiren şirketten faiziyle birlikte tahsil edileceğini ve dolayısıyla ortada bir rantın olmadığını gerekçe gösterdi.

    Mahkeme, Mübarek ailesine 'yolsuzluk' suçlamasıyla açılan davada ise zaman aşımından dolayı davanın düşürülmesine karar verdi.

    Mahkeme, Mübarek hakkında son olarak, 2011'deki gerçekleşen ayaklanmalarda 'protestocuları öldürmek' suçlamasıyla açılan davada ise yetkisizlik kararı verdi.

    Dönemin İçişleri Bakanı Habib Adli ve altı yardımcısı da beraat etti.

    Mahkeme salonunda sevinç gösterisi

    Kararın açıklanmasının ardından Hüsnü Mübarek ve oğulları büyük sevinç yaşadı.

    Salonda bulunan Mübarek yanlıları da alkış tutarak sevinç gösterisinde bulundu.

    İki oğluyla birlikte mahkeme salonundaki kafeste bulunan Mübarek, el sallayarak destekçilerine teşekkür etti.

    Ölenlerin ailelerinde büyük tepki

    2011'deki ayaklanmalar sırasında öldürülen protastocuların aileleri, kararın açıklanmasından sonra mahkeme kapısında karara tepki gösterdi.

    Göstericiler arasında bazı kişiler baygınlık geçirdi.

    Birçok suçlamadan yargılanıyordu

    Davada, Mübarek'in iki oğlu Alaa ve Cemal, dönemin İçişleri Bakanı Habib Adli, altı yardımcısı ve firari iş adamı Hüseyin Salim de yargılanıyordu.

    Sanıklara yöneltilen suçların arasında; 2011'deki ayaklanmalarda protestocuları öldürmek başta olmak üzere, rant sağlamak ve yolsuzluk bulunuyordu.

    Duruşmada sıkı güvenlik önlemleri

    Mahkeme binasının çevresinde ve duruşma salonunda sıkı güvelik önlemler alınırken, mahkeme binasının önünde Mübarek yanlıları ve öldürülen protestocuların aileleri toplandı.

    Onlarca Mübarek yanlısı,  slogan atarak devrik lider için beraat istedi.

    Mübarek kaldığı hastaneden mahkemeye helikopterle getirilirken iki oğlu ve dönemin İçişleri Bakanı Adli ise, Tura Cezaevi'nden güvenlik güçlerinin eskort ettiği bir konvoyla getirildi.

    'Ya İdam ya İntikam'

    Askeri darbeyle devrilen ve Mısır'da 2012'deki seçimle iş başına gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yanlıları 'ya idam ya intikam' kampanyasını başlatarak, Mübarek hakkında idam cezasının verilmesini istiyor.

    Mısır'da Müslüman Kardeşler Teşkilatı ve Mursi yanlısı Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak iki ayrı duyuruda Mübrek'in duruşmasıyla eş zamanlı protesto çağrısı yapmıştı.

    Hüsnü Mübarek yanlıları sosyal medyada başlattıkları 'Özür Dileriz Reis' kampanyası kapsamında Mübarek için dua edilmesi çağrısı yaptı.

    Mübarek'e müebbet hapis

    Mısır'da devrim sırasındaki gösterilerde 900 protestocunun ölümüyle ilgili davada, devrik lider ve eski içişleri bakanı Habib Adli, 2 Haziran 2012'de ömür boyu hapis cezasına mahküm edilmişti.

    Ancak Ocak 2013'ta temyiz mahkemesine yapılan itirazın kabul edilmesinin ardından Mübarek'e yeni bir yargılanma hakkı tanındı.

    Mübarek daha önce başkanlık köşklerine tahsis edilmiş fondan 174 bin dolara el koyması suçundan 3 yıl ağırlaştırılmış hapis cezası almıştı.

    Mübarek sağlık durumundan dolayı Kahire'deki Maadi Askeri Hastanesi'nde hapiste tutuluyordu.

    Kaynak: Al Jazeera

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    Hüsnü Mübarek İsrail Kahire Politika Güncel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title