Haberler

Mtso'da Ortak Meslek Komitesi Toplantısı Yapıldı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO), her yıl yaptığı olağan Ortak Meslek Komitesi toplantısı gerçekleştirildi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nın (MTSO), her yıl yaptığı olağan Ortak Meslek Komitesi toplantısı gerçekleştirildi.

MTSO Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı konuk olarak katılırken, tüm sektörleri temsil eden 35 komitenin ve bu komitelerde çalışan 197 komite üyesi toplantıya katılım gösterdi. Açılış konuşmasını yapan Başkan Şerafettin Aşut, Mersin'in sorunlarının Mersin büyüdükçe daha da büyüdüğünü ve gerek MTSO olarak, gerekse Mersin dinamiklerini, merkezi hükümeti ve ilgili Bakanlıkları harekete geçirerek Mersin'in ekonomisinden sağlığına, eğitiminden sosyal yaşamına, kültür ve sanat hayatından alt yapısına kadar birçok konuda Oda olarak destek vermeye çalıştıklarını, projeler ürettiklerini söyledi. Aşut, MTSO'nun bir STK olarak icra kurumu olmadığını, yasal yetki ve bütçelerinin de kentin tüm sorunları çözmeye izin vermediği ifade ederek, bahsedilen hizmetlerin aslında yerel yönetimlerin görevi olduğunu ama Mersin'in yerel yönetimlerinin bu güne kadar ne yazık ki sadece alt yapı ile ilgilendiğini, kentin istihdamının, yatırımlarının, iş ve aşının derdi ile ilgilenmediklerini söyledi. Mersin'in planlamaya yönelik ciddi eksiklerinin olduğunu ifade eden Aşut, 1/100 binlik ve 1/beş binlik çevre düzeni ve nazım imar planlarının bölgenin sürekli ve dengeli kalkınmasına izin verecek şekilde yapılmasının hayati bir konu olduğunu söyledi.

Aşut, teoride kalan projelerin artık hayata geçmesini temenni ederek, "Daha temiz bir Mersin için modern katı atık tesisleri, modern Mersin'i ortaya çıkartacak bir kentsel dönüşüm, kent içindeki oto galerilerinin taşınabileceği alanlar planlanması, sağlımız için daha çok yeşil alan, dere kenarlarının birer rekreasyon alanına dönüştürülmesi, işte bu kent-çevre ilişkisinin bazılarıdır. Kıyı kenar çizgisi iş dünyası olarak bizimde önem verdiğimiz ve rant adına talan edilmesine karşı olduğumuz bir konudur. Aynı şekilde, Mersin serbest bölgesinin karşı karşıya kaldığı kıyı-kenar çizgisi sorununun çözümü Mersin ekonomisi adına önemli konulardır. D-400 Mersin-Adana yolu alt ve üst geçitlerle, yan servis yolları beklemektedir. Özellikle OSB, D-400 ve Otoban bağlantıları acil bir konudur. Bu bağlantıların olmamasının oluşturduğu trafik karmaşasının yanı sıra, oluşturduğu ekonomik kayıp çok büyüktür. Kent içindeki sinyalizasyonun revize edilmesi, gereksiz olanların tespiti ve daha verimli çalışması temin edilmelidir. Toplu taşımaya daha çok önem verilmeli, hafif raylı sistem hayata geçmelidir" dedi.

"ÜRETMEDEN TOPLUMSAL REFAHI SAĞLAMAK MÜMKÜN DEĞİL"

Üretmeden toplumsal refahı sağlamanın mümkün olmadığını söyleyen AŞUT, "Mersin'in ekonomik gelişmesini desteklemek amacıyla mevcut birinci ve ikinci organize sanayi bölgeleri çevresinde, yeni müteşebbis heyeti ile yeni organize sanayi bölgeleri planlayarak yatırımcılara sunulması gerekmektedir. Kent içinde kalan küçük sanayi siteleri, yine kent içinde kalan dağınık imalat firmaları, hem üretim koşullarının iyileştirilmesi hem de rekabetçiliklerinin arttırılması için kent merkezi dışına çıkarılmalıdır. Şehir her sabah batıdan doğuya, her akşam doğudan batıya taşınmaktadır. Bu durum hem trafik hem de ekonomik anlamda sorun teşkil etmektedir. Kentin kuzey ve batı kesiminde planlanacak yeni sektörel sanayi siteleri ve sektörel ticaret merkezleri bu sorun için önemli bir çözüm noktası olacaktır. Mevcut ticaret merkezleri ve sanayi sitelerinde sektörel kümelenme mantığı oluşturularak ekonominin ve sektörlerin geliştirilmesi sağlanmalıdır. Kalkınmayı il bütününe yaymak için Mut, Erdemli ve Silifke bölgelerinde ihtisas organize sanayi alanları oluşturulmalıdır" ifadelerini kullandı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Burhanettin Kocamaz ise Mersin'in en çok göç alan illerden biri olduğunu ve bundan dolayı çarpık yapılaşma ve altyapının kentin en büyük sorunlarından olduğunu ifade etti. Bunların çözülmez sorunlar olmadığı ancak bu anlamda alınacak kararlara herkesin destek olmasını ve önemli olan şeyin Mersin için, Mersinliler için hayırlı olana karar verilmesi olduğunun altını çizen Kocamaz, Mersin ekonomisinin aslında güçlü bir ekonomi olduğunu ve potansiyellerinin ise daha güçlü olduğunu vurguladı. Mersin Limanı ve Serbest Bölge gibi imkanlarını şehrin gelişimine yeterli katkı sağlayacak şekilde değerlendiremediklerini belirten Kocamaz, Sanayi, tarım, lojistik, ticaret ve turizmde de aynı sıkıntıların olduğunu kaydetti. Kocamaz, "Bu sıkıntıları yıllardır dile getiriyoruz. Bu sorunların çözümü için hep beraber hareket etmeliyiz. Mersin'in eksiği iş birliği ve dayanışmadır. Öncelik sırasına göre Belediye sınırlarına giren sorunların çözümü için çalışmalara başladık. Henüz bu büyükşehir yasası ile ilgili yönetmelik ortada yok. Bir çok sorunu el yardımı ya da tecrübe ile halletmekteyiz. Büyükşehir yasasını beklersek kaybedilen zamanı telafi edemeyiz. Diğer büyükşehirlerden farklı olarak sorunları yerinde tespit edip yerinde çözmeye çalışıyoruz. Büyükşehir'e yeni dahil olan ilçeler için Anamur, Bozyazı, Silifke, Tarsus, Çamlıyayla gibi bölgeler için organizasyon koordinasyon daire başkanlıkları oluşturduk. Aksi takdirde, her gün bu ilçelere gitmemiz mümkün değil" dedi.

"KALDIRIM İŞGALLERİ BÜYÜK SORUN YARATIYOR"

Kent bilgi sistemi kurulması, numaralandırma ve yeni veri temini çalışmalarını başlattıklarına dikkat çeken Kocamaz, "Kaldırımlardaki satıcıların kaldırım işgalleri büyük sorun yaratıyor. Artık kuralsız bir kent olmayacak. Kurallar herkes içindir. Çevre düzeni planını hızlandırmak istiyoruz. Çevre ve şehircilik bakanlığı yeni bir genelge ile bu işlere son noktayı kendisinin koyacağı yönünde karar aldı. Detaylandırma nasıl olacak, nasıl bir yol izlenecek bununla ilgili açıklamayı yapacağız. Lojistik merkez ve organize sanayiler ile ilgili sıkıntı var. Bir yanda işsizlik problemi var öteki yanda yatırım yapacak kişilere yer tahsis edecek alanınız yok. Bunun mutlaka çözüme kavuşturulması lazım. Bununla ilgili 1/100 binlik planda bir çizik bile yok. Kimse bir öngörü ile bir yer işaretlememiş. Önerdiğimiz yerler vardı ancak bir gelişme yok. Bakanlığa burada yanlışlık olduğunu ifade ettik. Bakanlık "siz toprak kurulu ile problemleri çözdüğünüzde biz projenize sıcak bakarız" diyor. Bürokrasi ile işler yavaşlıyor" ifadesinde bulundu.

Kocamaz, kentsel dönüşümün hangi bölgelerde yapılması gerektiğinin ortada olduğunu ve bu bölgelerde kentsel dönüşümü hayata geçirirken belediyeye rant sağlamak amacında olmadıklarını, önemli olan şeyin modern bir kent oluşturmak olduğunu söyledi. Hangi bölgede uygulanması gerekiyorsa o bölgede yaşayan vatandaşlarımıza o rantlar dağıtıldığı zaman çözüm daha kolay olacaktır diyen Kocamaz, bugüne kadar bu sorunun çözülememesinin sebebinin TOKİ'nin rantı kendisine bırakma istediği olduğunu ifade etti. Kocamaz, Mersin'de çevre kirliliği yaratan tesisler olduğunu ve regülasyon çalışmalarının mutlaka olması gerektiğini söyledi. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Burhanettin Kocamaz Şerafettin Aşut Silifke Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title