Haberler

Mtso'da Arabuluculuk Hizmeti Başlıyor

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), uyuşmazlıkların mahkemeye gitmeden çözülebilmesi için arabuluculuk hizmeti verecek.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), uyuşmazlıkların mahkemeye gitmeden çözülebilmesi için arabuluculuk hizmeti verecek.

Mahkemelerin iş yükünü azaltacak zorunlu arabuluculuk sistemi MTSO'da iş dünyasına anlatıldı. Arabuluculuk uygulamasında pilot il olarak gösterilen Mersin'de Türkiye'nin ilk arabuluculuk merkezinin Haziran 2015'te açılmasının ardından, bu kapsamdaki çalışmalara hız verildi. Arabuluculuk hizmetinin yerleşmesinde önemli bir rol üstlenen MTSO, bu çerçevede Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk ve İş Alemine Faydaları toplantısına ev sahipliği yaptı. Toplantıya, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yıldırım, Mersin Adalet Komisyonu Başkanı Hakan Kuzu, Mersin Baro Başkanı Alpay Antmen, MTSO Yönetim Kurulu Üyeleri, meclis üyeleri ve meslek komiteleri üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Başta işçi ve işveren uyuşmazlıkları olmak üzere küçük alacaklardan tüketici alacaklarına, patent hukukundan kiralar ve tazminatlara kadar birçok konuda sorun arabuluculuk sistemi ile çözümlenebilecek. Hukuki uyuşmazlıklarda bağımsız ve tarafsız üçüncü kişi aracılığıyla tarafların kendi kararlarını kendilerinin vermesini sağlayan dostane bir çözüm olarak tanımlanan arabuluculuk hizmeti, MTSO'da da arabulucular tarafından verilebilecek.

Toplantının açılış konuşmasını yapan MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nuh Yükselgüngör, arabuluculuğun gelişmiş ülkelerde yaygın kullanılan bir sistem olduğuna değindi. İş dünyası olarak bu uygulamayı önemsediklerini kaydeden Yükselgüngör, bu sistemin neler getirdiğinin iyi anlaşılması amacıyla böyle bir toplantı düzenlendiğini söyledi.

"BAŞARI ORANIMIZ YÜZDE 98"

Toplantıda Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Öztatar, katılımcılara Zorunlu Arabuluculuk sistemi hakkında bilgi verdi. Türkiye'de bu sistemin üç yıl önce kurulduğunu bildiren Öztatar, fiili uygulamaların ise son 7-8 aydır hızlandığını anlattı. Bu sistemin uyuşmazlığa düşen tarafların yalnızca mahkeme karşısına gitme zorunluluğundan çıkarılıp, sorununu bir arabulucu huzurunda çözebilme imkanı tanıdığını vurgulayan Öztatar, "Uygulamada henüz çok yeni bir sistem olmasına rağmen ülkemizde arabuluculuk eğitimi alan kişi sayısı 6 bin 500'ü aştı. Bin 700'e yakın uyuşmazlık bu yöntemle çözüldü ve başarı oranımız yüzde 98. Şu anda dünyada bu sisteme geçen en son ülke olmamıza rağmen en yüksek başarı oranına sahibiz. Dünyada en büyük başarı yüzde 70'ler seviyesinde" dedi.

Adalet Bakanlığı tarafından bir taslak hazırlandığını, önceliğin ise en sıkıntılı alan olarak belirledikleri işçi ve işveren uyuşmazlıklarına verildiğini anlatan Öztatar, sonrasında küçük alacaklar, tüketici alacakları ve ticari davalara yöneleceklerini kaydetti. Mevcut durumda devam eden davalarda da arabuluculuğa gidilebileceğini bildiren Öztatar, yapılan tüm sözleşmelere artık önce arabuluculuk sisteminin kullanılabileceği, çözülmemesi halinde tahkim, en sonunda ise davaya gidileceğinin yazılabileceğini anlattı. Arabulucuların isimlerinin dahi şimdiden belirlenip sözleşmede belirtilebileceğini kaydeden Öztatar, görüşmelere şirket sahiplerinin bizzat katılması yerine avukatını ya da bir şirket temsilcisini yönlendirebileceğini belirtti. Öztatar, talep edilmesi halinde gerekli konularda Mali Müşavirler Odası Başkanı gibi konunun uzmanlarının da arabuluculuk sürecine dahil edilebileceğini anlattı.

Mahkemelerde verilen kararlarda barışçıl sonuçların çıkmadığını, husumetlerin sona ermediğini vurgulayan Öztatar, kan davalarına giden yolların açılabildiğini, ceza davalarının altında yatan sebepleri bu yöntemin doğurabildiğini söyledi. Arabuluculuk sisteminde ise tarafların kendi sorunlarını arabulucu yardımıyla kendisinin çözebildiği modern bir sistem oluştuğunu dile getiren Öztatar, büyük ölçüde barışçıl sonuçların doğduğunun altını çizdi. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Adalet Bakanlığı Mustafa Yıldırım Türkiye Mersin Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title