Haberler

Moody's'in Türkiye'nin not görünümünü değiştirmesi - Hüseyin Çelik -

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin devlet tahvili kredi notu görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirmesine ilişkin, ''Türkiye, 820 milyar dolarlık milli gelire ulaşmış bir ülkedir.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin devlet tahvili kredi notu görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirmesine ilişkin, '' Türkiye, 820 milyar dolarlık milli gelire ulaşmış bir ülkedir. Devletin dış borcu yoktur ve ülkemiz güvenilir bir limandır'' dedi.

Çelik, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'i ziyaretinde, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin devlet tahvili kredi notu görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirmesini değerlendiren Çelik, bu tür kuruluşların zaman zaman ülkelerin notunu yükselttiğini belirtti.

Moody's'in dayandığı paradigmalara henüz bakamadığını hatırlatan Çelik, "Ekonomiden sorumlu arkadaşlarımız bunun değerlendirmesini yapacaktır'' dedi.

- "Türkiye yoluna devam ediyor"

Türkiye ekonomisinin sağlam temellere dayandığını, seçim öncesi durgunluğun yerini hareketliliğe bıraktığını ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

''Allah'a hamdolsun Türkiye yoluna devam ediyor. Seçimden sonra piyasalarda ciddi bir rahatlama gözleniyor. Döviz düşmeye, borsa yükselmeye başladı. İnşallah bundan sonraki süreç çok daha sağlam olacaktır. Çok fazla detaya girmeye gerek yok. Türkiye, 820 milyar dolarlık milli gelire ulaşmış bir ülkedir. Devletin dış borcu yoktur ve ülkemiz güvenilir bir limandır. Özel sektörün borcu var, o da yatırımdan kaynaklanmaktadır."

Çelik, son 12 yılda Türkiye'ye gelen doğrudan dış yatırım sermayesinin 134 milyar dolar olduğunu anımsattı.

Türkiye'nin bölgesinde en güvenli liman olduğunun verilerle ispatlandığını dile getiren Çelik, "Ülkemize 80 yılda gelen doğrudan yatırım sermayesi 15 milyar dolardır. AK Parti'nin12 yıllık iktidarı döneminde gelen doğrudan yatırım sermayesi ise 134 milyar dolardır. İnsanlar parasını yerde bulmuş değil. Bakın ben borsaya gelen sıcak paradan bahsetmiyorum. Borsaya gelip giden paradan söz etmiyorum. Yatırım sermayesinden söz ediyorum" ifadelerini kullandı.

- "Kimse karamsar olmasın"

Birçok Avrupa ülkesinin ekonomik olarak ciddi sıkıntılar içinde olduğunu anlatan Çelik, şöyle devam etti:

''Avrupa'daki gelişmiş ülkelerin büyüme oranlarına baktığınız zaman bizim durumumuz daha belirgin şekilde ortaya çıkıyor. Bakın bizim büyüme oranımız yüzde 4 olarak açıklandı. Avrupa Birliği'nin toplam büyüme oranı ise sıfır. Hatta bazı yerlerde sıfırın altında. AB ülkelerinde borcun milli gelire oranı yüzde 100'ün üzerinde, Türkiye'de ise yüzde 35. Çok şükür her şey yolunda, onun için kimse karamsar olmasın, karamsar tablolar çizmek için de kimse özel bir gayret göstermesin''

Çelik, Türkiye'nin sorunlarını milli iradenin sağlam duruşuyla aştığını ifade etti.

- ABD'deki Ermeni iddiaları

Bazı ülkelerin her yıl 24 Nisan'da, Ermenilerin 1915 yılında sözde soykırıma uğradığına ilişkin iddiaları parlamentolarında gündeme getirildiğini hatırlatan Çelik, şunları kaydetti:

''2015 yılına girerken özellikle 1915 olaylarıyla ilişkin sözde Ermeni soykırımıyla ilgili bütün dünyada faaliyetlerin artacağını biliyoruz. Bununla ilgili zaten kain olmaya gerek yok. Bu her yıl aşağı yukarı ABD senatosunda gündeme gelir, Dışişleri Komisyonu'ndan geçer. Bugüne kadar defalarca olan bir şeydir. Onlar onu yapıyorsa, biz üzerimize düşeni yapacağız. Bir kere önce bunun altını çizeyim, bu Ermeni meselesi benim ihtisas alanlarımdan birisidir. Bu konuda yazılmış kitabım var. 1915'te olup bitenleri Türkiye'de iyi bilenlerden biri olduğumu sanıyorum. Bu konuda söyleyecek çok söz var ama oraya girmeyeceğim."

- "Türkiye aktif ve etkin dış politika uyguluyor"

Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçiliği inşaatına yapılan roketli saldırının hatırlatılması üzerine Çelik, "Bu terör saldırısının lanetlenmesi gerekir. Netice itibariyle etliye sütlüye karışmazsanız, hiçbir gelişme göstermezseniz kimse sizinle uğraşmaz. Büyük başın derdi büyük olur. Türkiye aktif ve etkin bir dış politika uyguluyor. Somali dünya tarafından unutulmuştu. Somali'deki insanlık faciasını dünya gündemine Başbakan Erdoğan ve AK Parti hükümeti taşımıştır. Orada Türkiye'yi istemeyenler var. Daha önce de bu yapıldı. Ama bunlar bizi yıldıramaz ve yıldırmamalı'' değerledirmesinde bulundu.

Anayasa Mahkemesinin HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanununa ilişkin verdiği kısmi iptal kararıyla ilgili soruya Çelik, "Mahkemenin gerekçeli kararını görmeden bu konuda ezbere bir şey söylemek istemem. Ama muhtemelen Adalet Bakanımız, hukukçu arkadaşlarımız bunu inceleyecekler. O inceleme sonucunda partimiz tarafından bir açıklamanın yapılması daha doğru olur" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Hüseyin Çelik Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title