Haberler

Molla Halil El Siirdi'nin 250 Yıllık Eserleri Okutuluyor

Molla Halil El Siirdi’nin 250 yıllık eserleri Siirt’in Kurtalan ilçesine bağlı Kayabağlar köyünde okutuluyor.

Molla Halil El Siirdi'nin 250 yıllık eserleri Siirt'in Kurtalan ilçesine bağlı Kayabağlar köyünde okutuluyor.

Bölgenin yetiştirdiği büyük ulemalardan olan ve asıl ismi Halil b. Hüseyin es-Siirdi el-Ömeri el-Kürdi eş-Şafii olan Molla Halil El Siirdi'nin 250 yıl önce yaşadığı Siirt'te bıraktığı eserlerin ailesi tarafından korunduğunu belirten torunlarından şeyh Sıbgatullah Sevgili, bu eserlerin medresede hafızlara okutulduğunu söyledi. Dedesi Molla Halil'ni yaşamını ve bıraktığı eserleri anlatan Şeyh Sıbgatullah Sevgili, "Devrinin büyük alimlerinden ilim tahsil için geldiği Siirt'te 96 yıl yaşadı. Halen kabri Siirt'tedir. Molla Halil, zahir ilimlerinin yanında tasavvuf ilminde de istenilen seviyeye ulaştı. Tedris hayatının yanında, taliplerine tasavvuf dersi vermekten de geri kalmadı. Daha çok ağırlığını ilmi yöne kaydıran Molla Halil Siirdi hazretleri, bir-birinden değerli 50 esere imza atan müstesna bir ilim adamıdır. Ayrıca birbirinden değerli nice alimin yetişmesine de rehberlik etmiştir" dedi.

ESERLERİNİ AİLEMİZ KORUYOR

Molla Halil'in çok sayıda kasideleri ve Kuran-ı Kerim tercüme eden eserlerinin bulunduğunu belirten Sevgili, "Bu da kendi el yazısı ile yazdığı tüm kitapları ailemiz tarafından muhafaza altında tutuluyor. Bugün, Molla Halil Siirdi'nin yazdığı eserlerini tercüme ederek kitap haline getirdik ve onun ilmini ve bilimini tüm İslam ailemi ile paylaşıyoruz. Şuan tüm kitapların yarısı Molla Halil Siirdi'nin telifleridir. Fakat köyde bulunan diğer medreselerde de bulunuyor. Kendisinin el yazıları kitapları vardır, mesela 'Nahu'da Kamus' adlı kitabı bulunuyor ve iki cilttir. Mantıkta yazdığı kitaplar meşhurdur ve özellikle Kürdistan bölgesinde en çok okunan ve okutulan kitaplardır. Bunun yanında Münazara ilimin de yazmıştır. Meali ilminde 'Zurmenedi' diye bir kitap yapmış, ben şuan onun üzerinde çalışıyorum onu da İslam alemi ile paylaşacağım. Bir tefsiri Kah süresine kadar yapmıştır. Üç tanede tecvit kitabı vardır. Dedem Şeyh Abdulkahar Sevgili, Molla Halil'in torunudur. Molla Halil'in kendi el yazılarını çoğunlukta dedem imsak etmiştir. Tabi o zamanlar fotokopiler olmadığı için ve matbaaların uzak olduğundan bizler şuana kadar Molla Halil'in eserlerini gün yüzüne çıkarmaktan korkuyorduk. Nedeni ise alınıp tekrar bizlere verilmemesi idi. Ancak şuan orijinal eserleri bizde ve diğer yeni eserlerini kitaplar haline getirip tüm medreselerde okutmaya başladık ve içimiz böylelikle daha rahat oldu" diye konuştu.

"MOLLA HALİL SİİRT'E İLİM İÇİN GELDİ"

Molla Halil Siirdi'nin Hizan'dan geldiğini ve Siirt'e yerleşmesinin sebebinin ise Siirt'i ilim diyarı yapmak olduğunu belirten torunu şeyh Sıbgatullah Sevgili, "Molla Halil ailesi hiçbir zaman kimsenin buyruğuna girmemiştir. Tek bir niyetleri vardı o da bölgeye ilim irfan dağıtmaktı. Hizan'dan Siirt'e ikamet ettiği zamanda demiş ki; ben 'öyle bir yere gideceğim ki ilmin değeri orda hiç olmasın', 'burada ilmin menfaati için çalışacağım' demiştir. Siirt'te o zamanlar ilmin değeri yoktu, ama şimdi Siirt, Molla Halil gibi büyük zatların sayesinde Türkiye'nin en büyük ilmi değerlerine sahip olmuştur" şeklinde konuştu.

MOLLA HALİL SİİRDİ KİMDİR?

Büyük velilerden olup, adı Halil b. Hüseyin es-Siirdi el-Ömeri el-Kürdi eş-Şafii'dir. 1750 yılında Bitlis yakınlarında Hizan'da doğdu. 1843 yılında Siirt'te vefat etti. Kabri Siirt'te olup, ziyaret edilmektedir. Devrinin ve yöresinin alimlerinden ilim tahsil etti. İbrahim Hakkı Erzurumi hazretlerinin dua ve teveccühlerine mazhar oldu. Babasından ve yöre şeyhlerinden tasavvuf neşvesi aldı.

Küçük yaşta onu hocası Sufi Hüseyin efendiye teslim etti. Molla Halil, zahir ilimlerinin yanında tasavvuf ilminde de istenilen seviyeye ulaştı. Tedris hayatının yanında, taliplerine tasavvuf dersi vermekten de geri kalmadı. Daha çok ağırlığını ilmi yöne kaydıran Molla Halil Siirdi hazretleri, birbirinden değerli 50 esere imza atan müstesna bir ilim adamıdır. Ayrıca birbirinden değerli nice alimin yetişmesine de rehberlik etmiştir. - SİİRT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kayabağlar Kurtalan Hizan Siirt Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title