Haberler

Molenbeekliler, "Terör Yuvası" İddiasından Rahatsız

Güncelleme:

Paris saldırıları sonrası adı uluslararası medyada "terör üssü" olarak anılan Brüksel'in Molenbeek mahallesi sakinleri, toplu halde suçlanmalarından dolayı rahatsız.

Paris saldırıları sonrası adı uluslararası medyada "terör üssü" olarak anılan Brüksel'in Molenbeek mahallesi sakinleri, bu iddiayı reddederken, Türk kökenli Federal Parlamento Milletvekili ve Belediye Başkanı Emir Kır da, "Yabancılara bazı haklar verilmesinden rahatsız olanlar sürekli olarak Molenbeek'i gündeme getiriyor" dedi.

Brüksel'in batısındaki Molenbeek'te kurulu pazar yanına dizili canlı yayın araçları, olağanüstü duruma işaret ediyor. Polisin günlerdir devam eden operasyonlarının anlatıldığı canlı yayınlarda, mahalle sık sık "terör üssü" olarak anılıyor. Aynı tanım gazete haberlerinde kendine yer bulurken, mahalle sakinleri toplu halde suçlanmadan dolayı rahatsız.

"Molenbeek halkını rahat bırakın"

Fas asıllı 44 yaşındaki Cemil Kazman, iddiaların hatırlatılması üzerine AA muhabirine, "Çifte adalet uygulanıyor. Terör saldırıları tüm dünyada oluyor. Tek bir adalet uygulaması olmalı. Çifte standart değil. Molenbeek'in güvenliği için her evin önüne bir güvenlik görevlisi bırakamazsınız. Molenbeek halkını rahat bırakın" dedi.

Kazman, mahallenin bazı sorunlarının olduğunu özellikle sosyo-ekonomik alanda çözümler bulunması gerekliğini de kaydetti.

Brüksel'de nüfus yoğunluğunun en yüksek olduğu yerlerden biri olan mahallede, 2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre işsizlik oranı yüzde 29. Mahalle sakinlerin büyük çoğunluğunu ise Kuzey Afrika asıllılar oluşturuyor.

"Özür dileyecek birşey yapmadık"

Cezayir asıllı 21 yaşındaki siyasal bilimler öğrencisi Muhammed Nuven, Arapların Paris saldırılarından dolayı özür dilemesinden rahatsızlık duyduğunu kaydederek, "Bu olup bitenlerle bir ilgimiz yok. Özür dileyecek birşey yapmadık" dedi. Polisin sürekli olarak Afrikalıları ve Arapları hedef aldığını savunan Muhammed Nuven, "Bir fark görmüyoruz. Korkuyoruz. Belki polis bizi vuracak. Ben kişisel olarak, Paris'i bombalayanlardan daha çok polisten korkuyorum" dedi.

"Terör merkezi değiliz"

Pazara alışverişe gelen Fas kökenli 40 yaşındaki Abdülaziz ise iddialar karşısında görüşünün sorulması üzerine, kendisinin de tam olarak arkadaşlarıyla bunu konuştuğunu söyledi. "Burada doğdum, büyüdüm" diyen Molenbeek sakini, "İnsanların buranın 'cihadistan' olduğu iddiasına nasıl inandıklarını anlamıyorum. Bazı kişiler Suriye'de veya başka yerlerde korkunç şeyler yapmış olabilir. Ancak nasıl burayı bir terör merkezi olarak gösterebilirler? Burada barış içinde yaşıyoruz" diye konuştu. Abdülaziz, Paris'teki saldırılarda ölenlerin dün Molenbeek'te yapılan bir törende anıldığına da dikkati çekti.

Binden fazla kişinin katıldığı anma töreninde, Paris saldırılarında hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunulurken, tören alanına saldırlarda hayatını kaybedenler için çiçekler, mumlar ve çocukların çizdiği resimler bırakıldı.

Anma töreninde okunan bildiride ise mahalledeki birliğe dikkati çekilerek, "Molenbeek bizim yaşadığımız, çalıştığımız, arkadaşlarla buluştuğumuz bir yer. Molenbeek, çeşitli ve yaşayan bir toplum" denildi.

"Yabancılara haklar verilmesine karşı çıkanlar Molenbeek'i dile getiriyor"

Brüksel'in 19 belediyesinden biri olan Sint-Joost-ten-Noode'nin Belediye Başkanı ve Belçika Federal Parlamentosu Milletvekili Emir Kır da, "terör üssü" ifadesini reddedenlerden. "Bu meselenin bir belediyeye ait olduğunu söyleyenlerin ya hata işlediğini ya da bu tür söylemlerde bir art niyet aramak gerektiğini" söyleyen Kır, "Elbette Molenbeek'te bazı yataklık yapanlar var; doğrudur; bunun üzerine süratle gidilmesi lazım. Ancak Molenbeek'i hedef alanlar bir önceki belediye başkanını hedef alıyorlar. Onun yabancılara daha fazla haklar sağlamak için verdiği mücadele, belki bazılarının kafasında" diye konuştu. Belçika'ya farklı din ve kökenden gelenlere çok büyük haklar verildiğine dikkati çeken Kır, "Bunun doğru olduğunu düşünüyorum ancak belki de bazıları bundan rahatsız olduğu için sürekli olarak Molenbeek'i dile getiriyorlar" ifadesini kullandı.

Öte yandan Belçika hükümetinden gelen açıklamalar ve devam eden operasyonlar, daha uzun üzere Molenbeek'in gündemde kalacağına işaret ediyor.

Fransa'nın başkenti Paris'te 13 Kasım'da düzenlenen terör saldırılarında en az 129 kişi hayatını kaybetmiş, 352 kişi yaralanmıştı. Altı noktada art arda gerçekleşen saldırılar sonucu 7 terörist ölmüş, saldırıları DAEŞ terör örgütü üstlenmişti.

Saldırıların planlayıcısı olduğu bildirilen Abdelhamid Abaaoud dün yapılan polis operasyonunda ölü olarak ele geçirilmiş, operasyonda üzerindeki bombayı patlatan kadın teröristin ise Abaaoud'un kuzeni Hasna Aitboulahcen olduğu iddia edilmişti. Saldırılardan sonra Belçika polisi de başta Molenbeek olmak üzere bazı semtlerde onlarca eve baskın yapmış ve çok sayıda şüpheliyi gözaltına almıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Belçika Brüksel Paris Fas Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

2024-KPSS Lisans Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) ne zaman? Başvurular başladı mı? Dilan Polat ve Banu Parlak davası ne oldu? Dilan Polat ile Banu Parlak duruşmasında karar belli oldu mu? Öğrencisine taciz iddiasıyla tutuklanan öğretmen kim? Olay ne, nerede oldu? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan Polat, Banu Parlak duruşmasında ağladı mı? Nilda Polat'a dokunmak istedi, eşinin elini tuttu... 22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title