Haberler

Moğolistan... Ebedi Göğün Altında...

Magma Yazı İşleri Müdürü Kemal Tayfur, eski göçebelerin çakılıp kaldığı şehirlerin ötesinde, büyük bozkırın sonsuzluğunda en eski yaşam tarzını kucaklamaya devam eden Moğolistan'ı yazdı.

Magma dergisi, 24. sayısında Moğolistan'ı kapağına taşıdı. Ot susuz, sürüler otsuz, göçebeler sürüsüz yaşayamaz; bozkırın kanunudur... Bozkır, göçebelerin paylaşılmamış yurdudur. Doğayla uyum içinde yaşamanın, saflığın, dokunulmamışlığın, yalnızlığın ve özgürlüğün son sığınağıdır. Cengiz Han'ın çocuklarının kir kabul etmeyen toprağıdır.

Antakya, Barışa Açılan Kapı

Uygarlıkların barış kapısıdır, ruhani bir havası vardır Antakya'nın. Geleni ve gideni içine alır, bir potada kaynaştırır. Geçmişten bugüne kardeşçe yaşanan bir insanlık teması üzerinden ortak kültür inşa eder. Gazeteci yazar Faik Bulut Magma okurları için Antakya'yı kaleme aldı.

Bajaular, Su Dünyası

Su üstünde yaşıyorlar, denizden geçiniyorlar. Malezya'nın Borneo Adası'nda yaşayan ve deniz göçebeleri olarak da bilinen Bajaular, denizin derinliklerinde dolaşıyor, elle, zıpkınla ya da ağla avlanıyorlar. Magma, Bajauların denizin ortasında, sırıklar üzerinde yükselen köylerine konuk oldu.

Adıyaman, Sarı Tütünün Hikâyesi

Adıyaman'ın Çelikhan ilçesi yakınlarında dağların sıkıştırdığı küçük bir ovada tütün zamanı... Tepeler, bayırlar teraslanıyor. İnsanlar dişi tırnağı, karasabanıyla toprağı oya gibi işliyor; altın sarısı rengi ve kendine özgü kokusu en fazla ünlenen ve aranan şark tipi tütünü yetiştiriyor, topluyor, kurutuyorlar.

Karya Yolu

Beşparmak Dağları'nın düşsel coğrafyası... Misket şeklinde dev kayalar, antik yollar, kutsal tapınaklar, binlerce yıllık kaya resimleri arasından uzanan Karya Yolu'nun Çomakdağ-Labranda-Milas güzergâhı.

Enseladüs'te Hayat

Evrende yaşam arayışında yeni bir keşif: Satürn'ün uydusu Enseladüs'te hayata kucak açan bir ortam olduğu belirlendi.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat

Cengiz Han Moğolistan Adıyaman Antakya Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title