Haberler

Mogherini Ukrayna'da

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ülkenin doğusundaki sorunun, Minsk Mutabakatı çerçevesinde çözülebileceğini belirtti.

Poroşenko, temaslarda bulunmak üzere Kiev'e gelen Avrupa Birliği (AB) Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile bir araya geldi. Görüşme sırasında, taraflar ülkenin doğusundaki durum ve Minsk Mutabakatının hayata geçirilmesine ilişkin konularda fikir alışverişinde bulunurken, ayrıca Ukrayna'da gerçekleştirilecek reformlar ve AB ile vizesiz rejim meseleleri de ele alındı.

Poroşenko ve Mogherini, kapalı olarak gerçekleştirilen ikili görüşmelerin ardından basına açıklamalarda bulundu. Poroşenko, Mogherini ile yaptığı görüşmede ağırlıklı olarak Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı ve doğudaki durumla ilgili fikir alış verişinde bulunduklarını belirterek, doğudaki sorunun sadece Minsk Mutabakatı ve Barış Planı çerçevesinde çözüleceğini ifade etti. Poroşenko, "Taraflar arasında bir mutabakat var. Biz, doğudaki sorunu Barış Planı ve Minsk Mutabakatı çerçevesinde çözeceğiz. Bu görüşmelerden sonra, ortak çabalarla Ukrayna'nın karşı karşıya olduğu tehditleri aşabileceğimize inanıyorum" ifadesini kullandı.

Poroşenko, Avrupa Birliği'nin birlikteliğine ve Ukrayna ile dayanışmasına yüksek değer verdiklerini kaydederek, Ukrayna ile AB arasında son aylarda oluşan böyle bir verimli diyaloğun, taraflar arasındaki ilişkilerin yeni bir düzeye çıktığını gösterdiğini belirtti. Poroşenko, ülkesinin Avrupa Birliği ile mali yardım konusunda anlaştığını kaydederek, söz konusu mali yardımın detayları hakkında bilgi vermedi. Poroşenko, "Avrupa Birliği'ne Ukrayna'ya mali yardım yapmaya hazır olmasından dolayı teşekkür ederim" ifadesini kullandı.

Poroşenko, ülkesinin Avrupa Birliği ile vizesiz rejim uygulamasına geçiş süreci ve süresinin Mayıs 2015'te Riga'da gerçekleştirilecek zirvede belirleneceğini de ifade etti. Gelecek hafta parlamentonun, ülkenin kaderini belirleyecek kilit reformların gerçekleştirilmesini onaylayacağını ifade eden Poroşenko, Ukrayna'ya karşı devam eden savaşın, ülkede reformların gerçekleştirilmesini engelleyemeyeceğini vurguladı.

Mogherini de, Avrupa Birliği'nin doğudaki sorunun barışçıl yolla çözülmesinde Ukrayna'nın yanında olduğunu belirtti. Mogherini, Avrupa Birliği'nin doğudaki sorunun çözümü için tarafların Minsk Mutabakatında öngörülen tüm maddeleri yerine getirmesinde ısrar edeceğini kaydederek, bunun Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü sağlayacak tek seçenek olduğunu ifade etti.

Mogherini, AB'nin Ukrayna'ya ayrıca bir önem verdiğini kaydederek, tarafların ortaklık anlaşmasının hayata geçirilmesi ve ülkedeki reformların yapılması çerçevesinde işbirliği yapabileceğini dile getirdi. Mogherini, Ukrayna hükümetinin yapılacak reformlar konusunda iddialı bir plana sahip olduğunu kaydederken, Ukraynalılar'ı zorlu bir süreçten çıkmak için birlik ve dayanışmaya çağırdı. - Kiev

Kaynak: AA / Güncel

Federica Mogherini Petro Poroşenko Avrupa Birliği Ukrayna Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title