Haberler

MOBİTEK Projesi 9,5 milyon avro yatırımla hayata geçiriliyor

Güncelleme:

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında gerçekleştirilen "Mobilya Üretim Altyapısını Güçlendirme Projesi", yaklaşık 9,5 milyon Avro yatırımla hayata geçiriliyor.

Proje ile panel mobilya üretiminde öne çıkan Kayseri'nin, katma değeri yüksek bir alan olan masif mobilya üretiminde uluslararası rekabet gücünün artırılması hedefleniyor.

Mobilya sektörü özellikle son 15 yılda en hızlı büyüyen sektörlerin başında geliyor. Sektörde ulusal ve uluslararası markalara ev sahipliği yapan Kayseri, yurtiçi üretiminin yüzde 40'tan fazlasını, ihraç edilen mobilyaların ise yüzde 35'ini üretiyor. Ancak kapasitelerini panel mobilya üretiminde değerlendiren Kayserili KOBİ'ler, masif mobilya üretimine zahmetli ve pahalı olması sebebiyle, ayrıca ciddi yatırım gerektirdiği için giremiyorlar. Talep yüksek olmasına rağmen sınırlı sayıda işletme masif mobilya üretiyor. İşletmelerin sermayeleri yeterli olsa da ayakta kalabilmek için pazarlama ve dış ticaret başta olmak üzere çeşitli eğitim ve desteklere ihtiyaç duyuyorlar.

Masif mobilya üretimi için daha gelişmiş makine parkı, kalite standardizasyonu ve yoğun emek gerekiyor. Gelişmiş makine parkı yetersizliği nedeniyle KOBİ'lerin rekabet gücü düşüyor, hatta pek çok küçük ölçekli işletme için rekabet olanaksız hale geliyor.

REKABETÇİ SEKTÖRLER PROGRAMINDAN KOBİ'LERE TAM DESTEK

Küresel rekabette Kayseri mobilya sektörünün yeni bir atılım gerçekleştirmesi için Orta Anadolu Kalkınma Birliği öncülüğünde hazırlanan "Mobilya Üretim Altyapısını Güçlendirme Projesi" (MOBİTEK), Erciyes Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi, Mobilyacılar Odası ve Kocasinan Belediyesi proje ortaklığıyla Rekabetçi Sektörler Programı çerçevesinde hayata geçiriliyor.

KOBİ'lerin üretkenliği, verimliliği, pazarlama kabiliyeti ve ürün geliştirme kapasitesini artırmayı hedefleyen Proje, Kayseri'de mobilyacılık sektörünün farklı alanlarında çalışan 1500'ü aşkın KOBİ'nin uluslararası rekabet gücünü artırmayı amaçlıyor. Projenin Kayseri mobilya sektörünün 2023 küresel hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunacağı belirtiliyor.

ORTAK KULLANIM TESİSİ İLE DÜŞÜK MALİYETLİ SERİ ÜRETİM

Proje kapsamında oluşturulan ortak kullanım tesisi, KOBİ'lerin iki temel ihtiyacı olan fiziksel ve kurumsal altyapıya çözüm üretecek. Üretime destek verecek olan MOBİTEK kapsamında kurulan tesiste, büyük mobilya şirketlerindeki gibi makine parkı yer alacak. KOBİ'ler, masif mobilya üretimi için gerekli olan her türlü teknolojik yeniliğe sahip makinelerden faydalanabilecek.

MOBİTEK Projesi sayesinde hammaddeyi işleyerek yarı işlenmiş masif ağaçtan yapılmış mobilya üretiminde büyük kolaylık sağlanacak. Son ürün KOBİ'lerin kendi üretim birimlerinden çıkacak. Kapasiteleri zaman içinde artan KOBİ'ler daha fazla istihdam da yaratabilecek.

Proje iş geliştirme süreçlerine de önemli katkı sağlayacak. Ortak kullanım tesisinde KOBİ'lere pazarlama ve dış ticaret eğitimleri verilecek. MOBİTEK bünyesinde yer alan sosyal, teknik, üretim, depolama, bilişim ve iletişim teknolojileri gibi birimlerde, KOBİ'lerin kurumsal altyapısının gelişmesi ve sürdürülebilirliğine de destek sağlanacak.

REKABETÇİ SEKTÖRLER PROGRAMI NEDİR?

Rekabetçi Sektörler Programı, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği mali işbirliği anlaşması çerçevesinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen, yaklaşık 900 milyon Avroluk bir bütçeyi projeler aracılığı ile kullandıran bir programdır. 2007 yılından bu yana yürütülen Program ile, Türkiye'deki bölgesel farklılıkların dengelenmesi için KOBİ'lerin rekabet gücünün artırılarak sosyal ve ekonomik kalkınma sağlanması amaçlanıyor.

Programın, 2007-2013 yıllarını kapsayan ilk döneminde yaklaşık 500 milyon Avro bütçeyle Hatay'dan Sinop'a, Mardin'den Yozgat'a 43 ilde büyük çaplı yatırımlar hayata geçiriliyor. Rekabetçi Sektörler Programı ile KOBİ'lerin altyapı ve teknoloji ihtiyaçlarını karşılayacak ortak kullanım atölyeleri ve üretim tesislerinin kurulması, yenilikçi teknolojilerle üretimin katma değerinin artırılması, finansa erişim ve turizm altyapısının geliştirilmesini sağlayan projelere mali kaynak aktarılıyor.

Bu önemli yatırım programı, yüzlerce KOBİ ve işletmeye teknik altyapı, AR-GE, dış ticaret, pazarlama ve işletme yönetimi, lojistik ve depolama gibi alanlarda kendisini geliştirme ve bu sayede iş ve rekabet edebilme gücünü artırarak yeni pazarlara açılma şansı sağlayacak. Artan iş ve rekabet gücüyle, yaratılan yeni iş imkanlarıyla Programın hedef bölgelerinde ekonomik ve sosyal refahın da artırılması hedefleniyor. Öte yandan AB-Türkiye mali işbirliğinin yeni dönemi kapsamında, önümüzdeki günlerde hedef bölgesi tüm Türkiye olarak genişleyecek olan Rekabetçi Sektörler Programı, yenilikçilik ve AR-GE gibi alanları da destek kapsamına alarak kalkınma hamlelerini daha geniş bir coğrafyaya yaymayı planlıyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Erciyes Kayseri Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı? Kalkınma Yolu Projesi nedir, nereden geçiyor? Sivasspor'un penaltısı doğru mu? Hakem yorumları ne diyor? (Sivasspor - Fenerbahçe) Derin Futbol ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?????? 23 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 23 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title