Haberler

Mobbing Ülke Ekonomisini de Olumsuz Etkiliyor

Güncelleme:

Mobbing Eğitim Yardım Araştırma Derneği Başkan Vekili İsmail Akgün, mobbingin birey, kurum ve işletmelerin yanı sıra ülke ekonomisini de olumsuz etkilediğini söyledi.

Mobbing... Yani, "duygusal taciz, psikolojik terör, psikolojik saldırı, yıldırma, sindirme, zorbalık, bezdiri, iş yeri terörü, iş yerinde saldırganlık, iş yeri şiddeti". Üstelik kamu ya da özel sektör ayrımı olmaksızın her kademede çalışanın başına gelebiliyor. Bu durum sadece maruz kalan kişinin sağlığını, çevresi ve ailesiyle ilişkisini bozmakla kalmıyor, ekonomiyi de olumsuz etkiliyor. Mobbing Eğitim Yardım Araştırma Derneği Başkan Vekili İsmail Akgün, "veba" olarak nitelediği mobbing nedeniyle iş yerlerinin performans ve kalitesinin düştüğünü, çalışanların başka iş arayışına girdiğini ve ekonominin telafisi güç, önemli kayıplar yaşadığını vurguladı.

Mobbing son yıllarda tanıma kavuşan ve sıklıkla duyulur olan bir kavram. İş yerlerinde bir veya birden fazla kişi tarafından diğer kişi ya da kişilere yönelik gerçekleştirilen, belirli bir süre sistematik biçimde devam eden, yıldırma, pasifize etme veya işten uzaklaştırmayı amaçlayan, mağdur ya da mağdurların kişilik değerlerine, mesleki durumlarına, sosyal ilişkilerine veya sağlıklarına zarar veren, kötü niyetli, kasıtlı, olumsuz tutum ve davranışların bütünü anlamına geliyor.

BU NEDENLERLE "İŞ YERİ TERÖRÜ" ESTİRİYORLAR

Mobbing Eğitim Yardım Araştırma Derneği Başkan Vekili Akgün'ün açıkladığına göre, mobbingi sadece üstler astlarına uygulamıyor; eşdeğerler ve bazen de astların üstlerine karşı bu tacizleri uyguladığı görülebiliyor. Akgün'ün açıklamasına göre, mobbing uygulama nedenlerine bakınca da şöyle bir tablo ortaya çıkıyor: Politik nedenler, bölgecilik, ırkçılık, din-mezhep gibi nedenler ile tazminat ödememek, ayrımcılık, makamını korumak gibi birçok nedeni bulunuyor. Bu davranışlar kimi zaman doğrudan hakaret, tehdit, aşağılama gibi yöntemlerle yapılırken, kimi zaman da dolaylı davranışlarla dedikodu ve iftiralar yoluyla yapılabiliyor.

SAĞLIK, SOSYAL İLİŞKİLER, İŞLETME VE ÜLKE EKONOMİSİ ZARAR GÖRÜYOR

Mobbingin sadece bu duruma maruz kalan kişiyi değil, iş arkadaşlarını, çevresini, işletmeyi ve ülke ekonomisini olumsuz etkilediğini belirten Akgün, neye yol açtığını ise şöyle açıkladı:

"Mobbing, zamanında önlem alınmazsa çalışanları ve kurumu da önemli bir şekilde etkilemektedir. Çalışanların dikkat dağınıklığı, uykusuzluk, mide-bağırsak rahatsızlıkları, panik ataklar, kalp krizleri, iş kazaları, nedensiz ağlamalar, aşırı kilo alma veya verme, cinayetler gibi birçok soruna yol açmaktadır. Hepimiz iş yerinden ayrıldıktan sonra evimize, yani ailemizin yanına gitmekteyiz. Çalışanları etkileyen bu sorun maalesef aileyi de olumsuz etkilemektedir. Mutsuz aileler ve kimi zaman boşanmalara kadar da gitmektedir. Elbette bireyleri bu denli etkileyen bu veba, kurumları, işletmeleri de çok daha fazla etkilemektedir. Çalışanları mutsuz olan iş yerlerinin gerekli performans ve kalitede hizmet üretmesi beklenemez. Yetişmiş çalışanların başka iş arayışları, istifa etmeleri ya da emekliye ayrılmaları kimi zaman telafisi güç ve önemli kayıplar yaşanmasına yol açmaktadır. Bireyi, aileyi, kurumları etkileyen bu sorun kuşkusuz ülke ekonomisini de olumsuz etkilemektedir."

"KURUMLARIN YAPMASI GEREKEN"

Akgün, kurumların, işletmelerin bu nedenle mobbinge karşı mücadele etmeleri ve bunu oluşturacak zeminleri ortadan kaldırmaları gerektiğini dile getirerek şunları kaydetti: "Bunun için kurumlarda eğitim verilerek farkındalık artırılmalıdır. Psikolojik tacize zemin hazırlayabilecek faktörlere yönelik çalışma ve düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Kurumda psikolojik tacizin yaygınlığını araştıran çalışmalar yapılabilir. Anketler aracılığıyla risk altındaki çalışma grupları belirlenebilir."

Kaynak: AA / Ekonomi

İsmail Akgün Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (19)

Volkan:

Ülkenin bir Anadolu kaplanı süt devinde 10 yıla yakın tam çalıştım mevsimlik gösterildim, maaşım asgari ücretin biraz üstünde yatırıldı ama ben daha fazlasını elden aldım, izin hakkım hiç olmadı. sabah 8 gece 3 birkaç yaz boyunca böyle çalıştım fazla mesai mi o da ne, hak aramak mı bu ülkede mi ? mobbing solda sıfır kalır hacı abimin çiftliğinde :)

16
2
yanıtYanıtla
korkunç ivan:

vergi kaçırmak, işçi hakkı yemek, haksız kazanç, hırsızlık, modern kölelik, kul hakkıdır bu. . . bunu yapan kesin ya finlandiyalı bir hıristiyan, ya japon bir budist veya yeni zellandalı bir ateisttir. . .

yanıt8
yanıt0
Volkan:

Öz be Öz hacı abiydi KORKUNÇ İVAN ne dümenler vardı ne dümenler

yanıt5
yanıt0
bilir:

Böyle çalışmayı kabul ediyorsun şikayet etme hakkın yok

yanıt1
yanıt6
Volkan:

Bilir hep hazır yemişsin belli

yanıt2
yanıt0
Volkan:

insanların ihtiyaçlarını muhtaçlıklarını kullanıp zengin olan hacılara hakkımı helal etmiyorum. eğer ki öteki dünyaya inanıyorlarsa. 7 sülalelerinden çıksın çıkıyor da ama anlayana. . .

yanıt5
yanıt1
yasar:

mobing ldugu doğru a patronlar tarafından. . . abd ve tr de bir cok zengin ismi soylersınız ama avrupada asla. . zira orda sirket kültürü vardır. abd ve tr ise para ve sonradan görme kültürü.

10
1
yanıtYanıtla
Halktan:

Tüm sıkıntıların temelinde ahlaksızlık, ilkesizlik yatmakta.

11
0
yanıtYanıtla
MEMURRRRRRR:

ŞÖLE YANI IKTIDAR KENDINDEN OLMAYANII ÖZELDEDE OLSA DEVLETTEDE OLSA BASKI ALTINA ALMIS KIMSE CALISMAK ISTEMIYORR. . NEFRET UYANDIRDILAR COKKKN COK AHLAKSIZLARRRRR. . COKKK

9
1
yanıtYanıtla
İŞÇİSEN:

BU ÜLKEDE 15 000 TL MAAŞ ALAN YÖNETİÇİ 1300 TL İŞÇİYE COK DİYORYA TAAA

7
0
yanıtYanıtla
Tüm 19 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title