Haberler

Mkyo'yarın Kuruluş Sermayesi En Az 20 Milyon Lira Olacak

Menkul kıymet yatırım ortaklıklarının (MKYO) kuruluş sermayesinin 20 milyon liradan az olmamasına dair tebliğ yayımlandı.

Menkul kıymet yatırım ortaklıklarının (MKYO) kuruluş sermayesinin 20 milyon liradan az olmamasına dair tebliğ yayımlandı.

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan tebliğinde, "Kurucularının, sabit sermayeli ortaklığın çıkarılmış sermayesinin asgari yüzde 49'u oranındaki paylarının, bu Tebliğde belirtilen süre ve esaslar dahilinde halka arz edileceğini Kurula taahhüt etmiş olması, kuruluş sermayesinin 20 milyon liradan az olmaması, paylarının nakit karşılığı çıkarılması ve pay bedellerinin kuruluş sırasında tam ve nakden ödenmesi zorunludur" denildi.

Tebliğe göre, ticaret unvanında "Menkul Kıymet Yatırım Ortaklığı" ibaresini taşıması gerekiyor; ancak, 29 Ağustos 2013 tarihinden önce kurulmuş sabit sermayeli ortaklıkların ticaret unvanlarının değiştirilmesi zorunlu tutulmadı.

Kuruluşlarda sermayenin asgari yüzde 25'i oranında paylara sahip ortak olarak tanımlanan lider sermayedar olacak gerçek kişinin toplam menkul ve gayrimenkul varlıklarının rayiç değerinin en az 10 milyon lira olması, birden fazla gerçek kişinin lider sermayedar olması halinde ise gerçek kişi lider sermayedarların menkul ve gayrimenkul varlıklarının rayiç değerinin toplamının en az 20 milyon lira olması gerekiyor.

Ancak 5 Ağustos 2011 tarihinden önce sabit sermayeli ortaklık statüsünü kazanmış ortaklıklar için lider sermayedara ilişkin hükümler uygulanmayacak. Tebliğe göre, sabit sermayeli ortaklık payları nama veya hamiline yazılı olarak ihraç edilebilecek, ancak imtiyaz veren herhangi bir menkul kıymet ihraç edemeyecekler. Bu kuruluşlar halka arz öncesinde sermaye artırımı yapamayacaklar. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sermaye Piyasası Kurulu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title