Haberler

Mitsubishi, ABD'li Esirlerin Ailelerinden Özür Dileyecek

Güncelleme:

Japon şirketi Mitsubishi, İkinci Dünya Savaşı'nda ABD 'li esirleri zorla çalıştırdığı için özür dileyecek. Şirketin bir yöneticisinin bugün Los Angeles'taki Simon Wiesenthal Centre'da düzenlenecek bir törenle 94 yaşındaki James Murphy adlı eski ABD askeri ve diğer esirlerin ailelerinden resmen özür dileyeceği açıklandı. Böylece ilk defa bir Japon şirketi esirlerden özür dilemiş olacak.

ÖZÜR KARARINI JAPON HÜKÜMETİNDEN BAĞIMSIZ ALDILAR

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Simon Wiesenthal Centre'dan haham Abraham Cooper, "Umarız, bu diğer şirketleri de aynısını yapmaya teşvik eder" dedi. Mitsubishi'nin özür kararını Japonya hükümetinden bağımsız olarak aldığını belirten yetkililer, bunun 2'nci Dünya Savaşı'nın bitişinin 70'nci yıl dönümü öncesinde önemli bir jest olduğuna dikkat çekiyor. İkinci Dünya Savaşı, Ağustos 1945'te sona ermişti.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin Mayıs'taki ABD ziyareti sırasında, bazı Koreli ve Çin kökenli ABD'liler sokaklara dökülerek Japonya'ya atfedilen savaş suçlarını protesto etmişti. Mitsubishi, savaş esirlerine tazminat önermedi. Ancak özür esirlerin yakınları arasında memnunlukla karşılandı.

"SAVAŞ UÇAĞI ÜRETİYORDU"

Şirketten yapılan açıklamada, törende hazır bulunacak James Murphy'nin şirketin Japonya'daki maden ocaklarında çalıştırılan esirleri temsil edeceği belirtildi. Hanawa yakınlarındaki bir maden ocağında bir yıl kadar çalıştırılan Murphy, ABD medyasına açıklamasında "Her açıdan köleydik. Yemek, ilaç, elbise, kanalizasyon, hiçbir şey yoktu. Mitsubishi'nin Amerikan güçlerine karşı savaş uçağı ürettiğini bilmek daha da kahrediciydi" dedi.

Mitsubishi Madencilik'in o dönem dört maden ocağı vardı. Madenlerde binlerce Filipinli, Koreli ve Çinli esirin yanı sıra 500 kadar da ABD'li esirin çalıştırıldığı belirtiliyor. Japonya hükümeti esirlerden beş yıl önce özür dilemişti.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Çin Halk Cumhuriyeti Los Angeles Japonya Dünya Ekonomi Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

CUMA HUTBESİ 29 MART | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! KIZILCIK ŞERBETİ YENİ BÖLÜM FRAGMAN! Kızılcık Şerbeti 57. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Resmi Gazete bugün (29 Mart) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! IC ENTERRA kaç lot verir? IC ENTERRA halka arz kaç lot düşer? Katılımcıya göre IC ENTERRA lot hesabı! HAVA DURUMU I Cumartesi günü hava nasıl? İstanbul, Ankara, İzmir hava nasıl olacak? Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları!
500

Yorumlar (10)

salih:

Kurdler Turklere dua etsin

8
5
yanıtYanıtla
Peter von hohenhasslach:

Abd kıyamete kadar dünyadan özür dilese kabul olmaz bu neyin kafası böyle

7
3
yanıtYanıtla
Temel BABA:

Gerek varmi ozre 2 atom bombasini kim atti kime atti

8
0
yanıtYanıtla
alim:

mitsubişhı yahudi bir ailedir roşhildler gibi

4
3
yanıtYanıtla
Uzo:

Madende diger ulkelerden calistirdiklari esirlaerden de dilesinler madem. Onlar abd kadar buyuk pazar degil mi ki yoksa

5
0
yanıtYanıtla
vay ansina be:

dünyada yapilan hrr is kölelik herkez birbime köle yapyor askeri ücretin altinda ödemeler bos bunlar

4
0
yanıtYanıtla
HUMANIST:

GERIZEKALILAR. . . . . . . . . . . . . . . . . . . BU SEREFSIZLERDEN NE OZRU DILIYORLAR DANGALAKLAR. . . . . . . . . . . .

3
0
yanıtYanıtla
nami:

2. dünya savaşı çok güzel savaştı köpekler birbirlerine saldırıyordu allah tekrar nasip etsin inşallah

1
1
yanıtYanıtla
Hadi be:

Bizim 15 bin askerimizi asit havuzlarına sokup mısırda kör eden İngilizler duydun bunları

0
0
yanıtYanıtla
xmen:

Tecavüzcüsüne aşık olmak

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title